Cartierul Cantemir, între agricultură şi viitorii cetăţeni ai Brăilei
Foto: arhivă Viața liberă

Cartierul Cantemir, între agricultură şi viitorii cetăţeni ai Brăilei
Evaluaţi acest articol
(33 voturi)

Arendarea prin licitaţie publică a unei suprafeţe de 335,8 hectare, situate în extravilanul comunei Vădeni, judeţul Brăila - adică în vecinătatea cartierului Cantemir - a stârnit curiozităţi şi discuţii din partea unor consilieri locali, la recenta şedinţă ordinară. Finalul întrunirii a adus în discuţie posibilul viitor al locuitorilor cartierului care, prin cumpărarea locuinţelor ANL, ar deveni cetăţeni ai judeţului Brăila, deci nu vor mai putea beneficia de cursele de transport public local cu Transurb.

De ani buni, Primăria Galaţi câştigă bani la bugetul local închiriind sau concesionând pentru agricultură suprafeţe generoase din cele 1.000 de hectare din judeţul Brăila, care i-au fost transmise în proprietate prin Hotărârea de Guvern nr. 512/ 2002. La ora actuală, această realitate pare să fie (încă) surprinzătoare - ca să nu-i spunem de-a dreptul necunoscută - pentru unii dintre consilierii locali. Şi spunem asta în condiţiile în care, în martie 2022, aceiaşi consilieri au votat arendarea prin licitaţie publică a unui teren de 641,12 hectare situat în extravilanul comunei Vădeni, judeţul Brăila. Ba mai mult, în 2022, Primăria a câştigat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie un proces prin care Guvernul României cerea municipiului Galați să restituie terenul folosit pentru agricultură din cartierul Dimitrie Cantemir.

Fără să mai lungim povestea "necunoscutelor", trecem la scena petrecută la şedinţa Consiliului Local de joi, 25 aprilie 2024.

Ce prevedea proiectul

"Se aprobă arendarea prin licitație publică a unui teren, proprietate publică a municipiului Galați, în suprafață de teren de 335,83 hectare, situat în extravilanul comunei Vădeni, judeţul Brăila", prevedea proiectul de hotărâre supus votului consilierilor. În documente se arăta clar că "oportunitatea procedurii este reprezentată de interesul autorităţii publice pentru asigurarea unei surse permanente şi sigure de venituri pentru bugetul local, în condiţiile extinderii autonomiei economico-financiare a unităţilor administrativ-teritoriale şi ale diversificării surselor de venit ale acestora". Se preciza că terenul face obiectul unui contract de închiriere cu SC Bonagri Holding SRL, contract ce îşi încetează valabilitatea la data de 30 septembrie 2024. Şi că valoarea anuală încasată de Primărie din această închiriere este de 623.284 de lei pentru anul 2023.

Proiectul prevedea darea în arendă pentru 10 ani, preţul de pornire a licitaţiei fiind de 838,14 lei/ha/an.

Dileme la USR

"În acest proiect de hotărâre ni se propune să dăm în arendă un teren arabil, din suprafaţa de 1.000 de hectare, acordată prin Hotărârea de Guvern 512/2002. De ce apare acest proiect de hotărâre atât de târziu, după 22 de ani?", a întrebat consiliera USR Flavia Susnoschi. "Îmi pare rău, el e închiriat de mult mai mulţi ani!", i-a replicat primarul Ionuţ Pucheanu, uşor amuzat. Dar Flavia Susnoschi nu a renunţat: "De ce aţi dori să daţi în arendă această suprafaţă? Altă utilizare nu s-ar mai găsi decât să dăm în arendă?". "Deocamdată avem 1.000 de hectare pe care nu se poate dezvolta, din varii motive, nimic. Când se va putea dezvolta ceva, fiţi sigură că o vom face. E cea mai simplă formă prin care Primăria să câştige nişte bani", a replicat primarul.

"Ştiţi de ce vă întreb, pentru că, de 22 de ani, mă gândesc că Primăria ar fi putut găsi o formă de a folosi acest teren", a insistat consiliera. Iar primarul i-a cerut idei în acest sens. "Un parc industrial", a sugerat Flavia Susnoschi. "Vi s-a părut că l-am finalizat pe cel pe care îl avem deja, e închiriat tot şi nu mai avem unde să ne ducem?!", a răspuns edilul-şef.

"O idee ar fi să folosim acest teren pentru economie circulară, s-ar putea face o investiţie", a mai propus consiliera. "Cum ar fi?! Staţia de tratare biomecanică se face lângă Combinat. Sunt patru sau cinci platforme de transfer în judeţul Galaţi pentru economia circulară. Groapa de gunoi e la Valea Mărului, iar centrele de aport voluntar sunt deja stabilite, în licitaţie. Să mai facem ceva pentru economia circulară. Ce?", a întrebat Pucheanu.

"În cei şapte ani şi jumătate de mandat v-aţi gândit la utilitate?", a întrebat consiliera. "Nu, nu-mi stă în caracter să gândesc! De asta am avut nevoie de dumneavoastră", a răspuns primarul, precizând că a fost extrem de ironic!

Glumiţe electorale

Proiectul a fost aprobat cu 20 de voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi patru abţineri, şi a generat apoi rumoare în Consiliu.

"Domnul consilier Zinica (USR) m-a atacat şi mi-a spus că am recolta de pe un hectar din suprafaţă asigurată pentru că am votat proiectul", s-a plâns consilierul PNL Eduard Ciulei.

"Domnu’ Zinica, cu toată amiciţia pe care v-o port, credeţi-mă şi dumneavoastră, după 10 iunie, aveţi ditamai recolta asigurată!", a răspuns primarul cu o glumă cu puternic iz electoral.

Viitorul locuitorilor

La finalul şedinţei, consilierul PACT pentru Galaţi, Doru Căstăian, a adus în discuţie vânzarea către chiriaşi a locuinţelor ANL din cartierul Cantemir, cerând detalii asupra procedurii.

Primarul a răspuns că vânzarea se va face prin Loconfort, pentru că aşa prevede legea, dar i-a avertizat pe potenţialii cumpărători asupra perspectivei de a deveni cetăţeni ai judeţului vecin: "Cel mai probabil, odată deveniţi proprietari pe locuinţe, vor deveni şi cetăţeni ai judeţului Brăila. Cetatea se cucereşte dinăuntru, nu dinafară. Pentru că de 30 de ani nu s-a reuşit să se facă demarcaţia aceasta între Galaţi şi Brăila. Locuinţele sunt pe raza teritorială a comunei Vădeni şi a judeţului Brăila. În momentul acela, au cam terminat cu Galaţiul. La un eventual referendum la Brăila, dacă vor să se unească cu noi, e posibil să avem voturi pro. Dacă se vor cumpăra toate locuinţele, noi va trebui să ne limităm efectiv la limita teritorială a municipiului Galaţi, pentru că altfel vom face transport interjudeţean. Eu am tras un semnal de alarmă", a precizat Ionuţ Pucheanu.

Citit 9513 ori Ultima modificare Luni, 29 Aprilie 2024 20:10

7 comentarii

  • postat de Eu
    Marți, 30 Aprilie 2024 11:08
    46.97.57.***
    Tot asa si Portul Mineralier - Romportmet, Priza de apa a Galatiului, Bora Bora si complexul de agrement al combinatului se afla pe teritoriul Brailei, desi sunt/deservesc Galatiul!
    0
    1
  • postat de Adrian
    Luni, 29 Aprilie 2024 11:59
    89.39.81.***
    Poate se refac totusi dosarele alea prin care au fost date case tinerilor cu nevoi speciale ca aia nu mai sunt tineri si au cate 2 masini de familie...e timpul sa lase locul celor care sunt tineri si chiar au nevoie de casele alea
    7
    20
  • postat de george
    Luni, 29 Aprilie 2024 11:27
    217.63.67.***
    Delimitarea judetelor in zona Galati este anacronica.
    Cei din I. C. Bratianu lucreaza in Galati, dar au resedinta in Tulcea, cei din cartierul Cantermir lucreaza in Galati, dar se prefigureaza sa aiba resedinta in Braila,
    Tulcea si Braila nu ofera acestor oameni nimic, vor doar impozite si taxe.
    4
    22
  • postat de pachela
    Luni, 29 Aprilie 2024 10:26
    81.196.55.***
    Doamna Flavia a uitat ca in mai 2020 a fost numita in Comisia de evaluare a ofertelor pentru inchirierea, arendarea și concesionarea terenurilor prop. Mun Galati ? Prost moment sa dovedeasca atentia pe care o acorda activitatii de consilier local.
    1
    19
  • postat de Lalena
    Luni, 29 Aprilie 2024 07:42
    92.86.16.***
    Sa inteleaga si altii ca atat facut primarul pentru Cantemir: a asigurat transportul!
    In rest ce? O gradinita nu, oportunitati de dezvoltare a unui centru comercial care sa cuprinda o farmacie, un magazin decent, NU, un post de politie locala cum e arondat fiecarui cartier in oras, NU !
    3
    41
  • postat de Un contribuabil
    Luni, 29 Aprilie 2024 07:34
    86.124.200.***
    Deși cele două județe aveau aceeași coloratura politica, acest teren a fost luat cu japca de la Brăila! În loc ca aceste orașe să se dezvolte, să devină o zonă metropolitana, au fost numai contradicții și oprelisti de ambele părți!
    4
    36
  • postat de florin
    Luni, 29 Aprilie 2024 06:34
    86.124.200.***
    Să nu uităm că consilierii locali galateni nu au răspuns niciodată pt cheltuirea a 2,3 mil lei pe obdtatie de epurare care cică a fost furată!În rest avem un primar care a fost ales de f putini galateni!Nu ar trebui sa mai sbsentam de la vot!Trebuie sa mergem sa votam in alb !Acest vot sa fie majori
    2
    40

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro