Fumul care a înecat Galațiul nu a fost nociv pentru oameni (VIDEO)

Fumul care a înecat Galațiul nu a fost nociv pentru oameni (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(41 voturi)

Zeci de tone de deșeuri întinse pe cel puțin patru hectare au ars timp de mai bine de 24 de ore la marginea Galațiului

Lupta cu flăcările, împiedicată de vântul care a împrăștiat norii de fum pe distanțe mari, a fost una grea. Nu la fel de îngrijorătoare au fost și concluziile celor de la Mediu, care susțin că măsurătorile au arătat ”parametri normali”, adică valori care nu au depășit normele de poluare.

Incendiul semnalat la groapa de gunoi de la Tirighina marți, 7 mai, puțin după prânz, nu a putut fi stins în doar câteva ore, așa cum se întâmplă de regulă în astfel de situații. Vântul care a bătut destul de tare și care și-a schimbat direcția de la o oră la alta a îngreunat mult intervenția pompierilor, nevoiți să suplimenteze rapid efectivele de luptă. Autospecialelor de la ISU Galați li s-au alăturat, în cursul după-amiezii, cele de la Gărzile de Intervenție de la Pechea și Ivești, dar și mașini de la societățile edilitare Ecosal, Gospodărire Urbană și Apă Canal. Răspândirea fumului gros pe distanțe mari, în localitățile învecinate, nu a putut fi stopată, autoritățile emițând în cursul după-amiezii de marți și un mesaj prin sistemul RO-alert, prin care populația a fost avertizată să evite deplasările și să închidă geamurile. Cu toate acestea, în cursul serii de marți, incendiul continua să se manifeste pe o suprafață și mai întinsă de peste două hectare, suprafață care, până miercuri dimineață, s-a dublat. Pompierii anunțau că la fața locului se schimbaseră turele de intervenție și că misiunea continua în condițiile în care trecuseră deja 20 de ore. În tot acest timp, în oraș și în localitățile limitrofe, aerul a fost greu de respirat, cei mai afectați declarându-se cei cu probleme cardiace și respiratorii.

Valori normale, raportate de Mediu

La scurt timp după izbucnirea focului, administrația municipiului Galați anunța că a mobilizat forțele disponibile pentru a grăbi lichidarea incendiului și că în cazul în care se va stabili că acesta a fost provocat cu intenție, cei vinovați vor plăti. Măsuri viitoare a anunțat și Garda de Mediu, care își va putea exercita competențele tot din momentul în care se vor identifica o serie de culpe și, eventual, responsabili. 

„Am mobilizat resursele necesare pentru gestionarea acestei situații. După finalizarea verificărilor efectuate în teren de către colegii mei, vor fi luate măsurile legale ce se impun asupra celor responsabili, pentru a preveni pe viitor astfel de situații. Ne străduim să gestionăm situația cu promptitudine pentru a minimiza efectele negative asupra sănătății publice și a mediului înconjurător”, a declarat Ionuț Bejan, comisar-șef al Gărzii de Mediu Galați, în cursul zilei de joi, 8 mai. 

Singurele concluzii certe, dar într-o mare disproporție cu disconfortul provocat populației, au venit din partea Agenției de Mediu, care a raportat valori ”normale”, respectiv parametri înregistrați care nu au depășit limitele maxime de la care se poate pune problema vreunui pericol. Redăm, în acest sens, răspunsul instituției vizavi de calitate aerului înregistrată la Galați în cele aproape 24 de ore de foc la groapa de gunoi.

”În stația automată de monitorizare a calității aerului de tip industrial, GL4, amplasată în Galați, bulevardul Dunărea nr. 8, nu au fost înregistrate depăşiri ale valorilor-limită pentru protecţia sănătăţii umane, respectiv 350 micrograme/mc, la indicatorul SO2 (dioxid de sulf), indicator specific proceselor de ardere, în intervalul 7 mai 2024 ora 14,00 - 8 mai 2024 ora 11,00. Valoarea medie înregistrată în această perioadă a fost de 5,71 micrograme/mc, cu un maxim de 15,51 micrograme/mc, înregistrat în data de 7 mai 2024, la ora 18,00. Senzorul meteorologic ce măsoară direcţia vântului a înregistrat direcţia N-V, începând cu ora 14,00, după care, de la ora 18,00, aceasta s-a schimbat către S-E, respectiv ora la care indicatorul SO2 a înregistrat maximul concentraţiei menţionat mai sus. Staţia GL4 nu a fost pe direcţia predominantă a vântului în perioada monitorizată”. 

Cu astfel de concluzii este greu de imaginat ce măsuri dure vor putea fi luate de organismele abilitate să aplice sancțiuni. Faptul că, oficial, din ceea ce au înregistrat aparatele și au raportat cei în drept nu rezultă că a fost pus în pericol mediul înconjurător, viața sau sănătatea oamenilor este o premisă suficientă pentru ca ”responsabilitățile și responsabilii” să se piardă într-un noian de circumstanțe și cazuri fortuite.

Media

Citit 2494 ori Ultima modificare Vineri, 10 Mai 2024 12:02

13 comentarii

  • postat de guma
    Joi, 09 Mai 2024 21:04
    89.137.231.***
    Incendiul de la groapa a produs mai mult fum toxic decat Combinatul si toate fabricile care mai sunt inca pe la Galati ! Nu mai punem poluarea de la concetatenii care stationeaza cu motorul pornit cand nu trebuie !!
    0
    2
  • postat de Geos
    Joi, 09 Mai 2024 18:41
    109.166.131.***
    Nici vanturile nu sunt toxice pentru organism, ele doar indica o proasta funcționare a organelor, la fel și în cazul de față.
    0
    3
  • postat de Dax
    Joi, 09 Mai 2024 11:22
    128.127.117.***
    Pai sa nu-i dam in judecata pentru astfel de declarații?
    0
    31
  • postat de Gigel
    Joi, 09 Mai 2024 08:23
    5.13.193.***
    Ard plastice si nu e nociv? Mijto.
    2
    46
  • postat de mmm
    Joi, 09 Mai 2024 07:50
    5.13.200.***
    Asta este realitatea, ne consideră pe toți proști, mințindu-ne direct în față. Ce dacă noi nu mai puteam respira pe stradă. Este așa cum spun ei, căci pe ei iau votat oamenii.
    Bravo! Trăiască partidul!
    1
    42
  • postat de Aurel
    Joi, 09 Mai 2024 07:24
    86.124.201.***
    Acest incendiu a fost dezinsectia promisa de Primarie,asa se explica lipsa de nocivitate a fumului degajat pentru oameni.Tantarii,in schimb,s-au agitat nelinistiti cateva ore dupa care si-au continuat activitatea lor enervanta.
    3
    36
  • postat de florin
    Joi, 09 Mai 2024 06:01
    86.124.200.***
    Atirnati politici,lipitori de afișe la conducerea tuturor instituțiilor!Vin alegerile așa că și dacă se rahatesc pe noi nu este nociv!Important este ce se întâmplă în anii dintre voturi!Și nu se întâmplă nimic pt că noi suntem fii ploii și nu ne agitam!
    2
    31
  • postat de Iancu Jianul
    Miercuri, 08 Mai 2024 23:17
    5.13.177.***
    Garda de mediu ar trebui sa joace sotron cu de ne a Galatz! Prima se face ca nu exista, iar a doua doar prinde pestii mici ce nu cotizeaza sau fac concurenta celor vechi! Chiar ne creteti asa PROSTI??? JALE! Nu puteai sa respiri aseara, PUTEAZA ca o campanie hellectorala!
    2
    31
  • postat de Nicusor
    Miercuri, 08 Mai 2024 22:47
    5.13.166.***
    "Fumul care a înecat Galațiul nu a fost nociv pentru oameni" Autoritatile "recomanda" inhalarea fumului cat mai des se poate ?
    1
    83
  • postat de pro
    Miercuri, 08 Mai 2024 22:39
    5.13.147.***
    Pentru Garda de Mediu din Galati nici acidul cianhidric nu e nociv. Cred ca ar trebui verificate statiile de monitorizare(probabil sunt defecte intentionat) dar de catre controlori europeni, ai nostri au facut prea multe compromisuri ca sa avem incredere.
    2
    75
  • postat de Ghe
    Miercuri, 08 Mai 2024 22:32
    5.13.182.***
    Asa e, nu a fost nociv, a fost ca un parfum Versace :))
    Iar noi ar trebui să-i credem pe cei care au spus asta.
    1
    80
  • postat de Ciclop
    Miercuri, 08 Mai 2024 21:57
    86.120.239.***
    Fumul chiar a fost benefic pentru oameni. Aceste stații stau ascunse în cimitir printre boscheți, pentru a da un aer cât mai curat. Nu există nici o stație montată pe vreun bulevard circulat, ca să exprime cât mai fidel aerul respirat de pietonii de pe trotuar.
    3
    72
  • postat de abcd
    Miercuri, 08 Mai 2024 21:43
    91.168.194.***
    "Fumul care a înecat GL nu a fost nociv pentru oameni". A fost chiar foarte bun pentru sanatate. Multumiti partidului ! E campanie, se fac perdele groase de fum :)). Si cum galatenii voteaza pe un mic, s-a facut fum si de la micii oferiti alegatorilor. Cât despre ulei, fabrica Prutul merge de rupe!
    6
    72

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro