Cazul INCREDIBIL al unui gălăţean batjocorit de autorităţi. PROPRIETAR DOAR PE HÂRTIE, deşi cu decizii definitive ale instanţei în buzunar
Foto: Foto Bogdan Codrescu

Cazul INCREDIBIL al unui gălăţean batjocorit de autorităţi. PROPRIETAR DOAR PE HÂRTIE, deşi cu decizii definitive ale instanţei în buzunar
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

* În acte, gălăţeanul Corneliu Musurivschi deţine patru terenuri, cu o suprafaţă totală de 4.650 de metri pătraţi, primite în compensare pe Legea 10 * În realitate, nu se poate bucura decât de două din terenuri, adică de 1.650 de metri pătraţi, în schimb plăteşte impozit pentru 3.650 de metri pătraţi


Într-un proces juridic întotdeauna există un câştigător şi un pierzător. Sunt însă şi cazuri în care cel care primeşte dreptatea din partea judecătorilor se vede nevoit să se declare învins. Aşa s-ar putea rezuma, într-o singură frază, situaţia gălăţeanului Corneliu Musurivschi. Bărbatul şi-a câştigat dreptatea în instanţă, după ani de procese, dar s-a declarat învins de sistemul birocratic din Galaţi.

Corneliu Musurivschi a apelat la justiţie în anul 2007, pentru a recupera averea bunicului şi a părinţilor săi. Legea retrocedărilor era de partea sa, motiv pentru care omul a deschis două procese.

Prima decizie, primul obstacol

După ce a trecut pe la Tribunal, Curtea de Apel şi Înalta Curte de Casație şi Justiție, bărbatul a primit sentinţele definitive şi irevocabile. Prima decizie a fost luată de Tribunal în 2008, decizie modificată în 2009 de magistraţii de la Curtea de Apel, care i-au dat dreptate omului. Juriştii Primăriei Galați au atacat decizia, iar, în februarie 2015, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a decis că pentru cei 2.000 de metri pătraţi pe care i-a avut bunicul său în zona Magazinului General trebuie să primească, în compensaţie, 2.000 de metri pătraţi pe strada Brăilei, vizavi de Nalba.

Bărbatul a ales terenul, după ce a consultat o listă pusă la dispoziție de Primăria Galați. Mai mult, juriştii primăriei au susținut în fața instanței că terenul nu este traversat de rețele de canalizare şi nu este afectat de utilități publice. „La momentul punerii în posesie, am ridicat obiecţia că terenul este traversat de o conductă magistrală de gaze, contrar afirmaţiei juristului Primăriei. Potrivit documentelor, în momentul în care Distrigaz a pus ţeava de gaze avea acordul Primăriei, care era proprietară pe teren, şi în concluzie nu am ce să cer pentru ea. Din păcate, nu vor să îmi spună nici unii, nici ceilalţi, traseul conductei. Le-am spus că mă apuc să bat un ţăruş să priponesc vaca - dacă tot e păşune - că pentru asta nu am nevoie de autorizaţie! Ţeava de gaze e la 60 de centimetri şi bat un ţăruş la 60 de centimetri şi din greşeală nimeresc ţeava de gaze? Iar din ţeava de gaze care traversează terenul s-a făcut un branşament care duce la staţia de epurare”, ni s-a plâns Corneliu Musurivschi.

De aici, însă, a început calvarul. Şi asta pentru că terenul, pe lângă faptul că este traversat de conducta de gaze, are categoria de folosinţă păşune. Primăria a promis de curând că-l schimbă din păşune în teren arabil. Asta chit că terenul e numai pietroaie, astfel că nici agricultură nu s-ar putea face.

Un nou proces, o nouă descoperire

Corneliu Musurivschi a apelat tot la instanţă, după ce Primăria Galați a decis, în 2006, ca în locul unui teren cu construcţii, în suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi în zona General, să acorde despăgubiri. Cum îşi dorea un alt teren la schimb, gălăţeanul a mers la judecată, unde a obţinut, tot după ani buni de procese prin trei instanţe, o decizie mulţumitoare. Astfel, după ce şi magistraţii Curţii Supreme s-au pronunţat, iar decizia a rămas definitivă, în 2012, gălățeanul nostru a primit, în compensaţie, trei terenuri. Unul dintre ele, de 314 metri pătraţi este situat pe strada Vădeni, iar celelalte două, unul de 1.336 de metri pătraţi şi unul de 1.000 de metri pătraţi, sunt situate în Micro 39.

Dacă tot a primit terenurile, Corneliu Musurivschi a demarat actele pentru a intra în legalitate cu ele. „Pentru că Primăria nu mi l-a dat de bună voie, am făcut executarea silită. Când am solicitat număr poştal, am primit răspuns că pe suprafaţa de o mie de metri au alte două persoane deja număr poştal şi intabulare, pentru 300 şi, respectiv, 700 de metri pătraţi. Asta în condiţiile în care două persoane din Primărie mi-au semnat procesul verbal de punere în posesie! Juristul Primăriei trebuia să spună că terenul e deja dat”, afirmă gălăţeanul. Iar actele nu-l contrazic. În documentul de la Primărie scrie negru pe alb: „Terenul pentru care solicitaţi număr poştal din strada Feroviarilor, cartier Micro 39, constituie acelaşi amplasament cu suprafeţele celor două imobile alăturate, acestea având atribuite adrese poştale Feroviarilor 8C şi Feroviarilor 8D”.

Ce spune Primăria Galaţi

Am luat legătura cu reprezentanţii Primăriei municipiului Galaţi pentru un punct de vedere vizavi de situaţia lui Corneliu Musurivschi. „În vederea soluţionării situaţiei prezentate, vom solicita punctul de vedere al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor. Există posibilitatea tehnică a schimbării amplasamentului atribuit, cu acordul prealabil al revendicatorului şi cu respectarea dispoziţiilor legale.

Facem precizarea că beneficiarul compensării şi-a întocmit târziu documentaţia cadastrală, lucru care a permis celorlalţi proprietari să-şi intabuleze cu prioritate titlul. Petentul a fost deja în audienţă la primarul Marius Stan şi a agreat soluţiile propuse, urmând a se face demersurile legale pentru corectarea erorilor”, ne-a comunicat Primăria Galaţi.

Demersuri care ar fi putut fi evitate, în condiţiile în care Corneliu Musurivschi a câştigat procesul abia în septembrie 2012, iar proprietarul terenului de 314 metri pătraţi a fost pus în posesie încă din 2010, iar celălalt teren a fost câştigat în instanţă în martie 2012.

Ultima soluţie: din nou în instanţă!

Şi problemele par să aibă şi o rezolvare. Una hilară, ce-i drept. Corneliu Musurivshi ne-a povesti că, în sfârşit, a reuşit să intre în audienţă la primarul Marius Stan. „Pentru terenul de o mie de metri mi s-a dat posibilitatea să aleg, în compensare, dintre alte trei terenuri. Primul este în Bădălan, la zece kilometri de oraş, fără utilităţi şi cu apa la un metru. Al doilea teren este în zona Talciocului şi este traversat de o reţea de înaltă tensiune. Dacă am un teren cu ţeavă de gaze, acum mi se dă şi unul cu reţea de curent electric. Cel de-al treilea teren este în Ţiglina II, dar şi aici este o staţie de transformare! Cei de la Primărie susţineau că nu există aceste reţele şi a trebuit să le aduc fotografii de la faţa locului ca să mă creadă. Din ce ştiu, sub reţele de înaltă tensiune nu se poate construi!”, ne-a declarat gălăţeanul, care se gândeşte serios să se adreseze din nou instanţei, pentru a cere despăgubiri materiale, deşi îi displace ideea de a lua din banii gălăţenilor.

Astfel, deşi proprietar pe patru terenuri, gălăţeanul nu se poate folosi decât de două dintre ele. Mai mult decât atât, pentru terenul de 2.000 de metri pătraţi, bărbatul plăteşte şi impozit.

Lista publică a terenurilor disponibile

Potrivit Legii 10 din 2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, primarii sunt obligaţi să afişeze lunar un tabel care să cuprindă bunurile disponibile pe care le pot oferi în compensare, în cazul imobilelor a căror restituire în natură nu este posibilă. Imobilele vor putea fi atribuite ca măsură reparatorie persoanelor îndreptăţite la restituire.

Primăria municipiului Galaţi tocmai a făcut publică, pe site-ul propriu, lista terenurilor ce pot fi atribuite în compensare conform Legii nr. 10/2001. Gălăţenii interesaţi ar avea de ales între trei variante. Prima opţiune o constituie trei parcele din tarlalele 130, 131 şi 133 în suprafaţă totală de 28.168 de metri pătraţi. Cea de-a doua este pe strada Constantin Levaditti nr. 18, în suprafaţă de 31.427 de metri pătraţi. Pe Drumul Viilor nr. 99 se află cea mai generoasă suprafaţă de teren - 69.340 de metri pătraţi. Ultimele două suprafeţe au fost au fost trecute, recent, prin votul aleşilor locali, din domeniul public, în cel privat.

Citit 6925 ori Ultima modificare Joi, 21 Mai 2015 12:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.