Care gălăţeni vor plăti TAXE MAI MARI/ Zonele de IMPOZITARE au fost modificate

Care gălăţeni vor plăti TAXE MAI MARI/ Zonele de IMPOZITARE au fost modificate
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

* Poziţia faţă de centrul localităţii, reţelele edilitare, gradul de accesibilitate la reţeaua majoră de circulaţie se numără printre elementele luate în calcul la calcularea noilor cuantumuri


De la 1 ianuarie 2016, o parte dintre gălăţeni va plăti impozite mai mari la bugetul local. Motivul? Prin votul aleşilor locali, zonele de impozitare ale oraşului au fost modificate şi actualizate. Subiectul a stârnit dezbatere în Legislativ, iar primarul Marius Stan i-a trasat misiune arhitectului şef al municipiului, Teodora Voicilă, să regândească în totalitate harta de impozitare în Galaţi.

Ce s-a schimbat

Potrivit arhitectului şef Teodora Voicilă, hotărârea aprobată de aleşi nu face decât să completeze harta impozitelor cu străzi nou apărute în nomenclatorul stradal, dar şi cu suprafeţele incluse în intravilanul Galaţiului, extins prin aprobarea Planului Urbanistic General. Străzile nou introduse pe harta de impozitare sunt: strada Crângului (în estul cartierului Traian Nord), inclusă în zona D, Aleea Faleza Dunării, Fundătura Stoicovici şi strada Mureşului, toate în zona A.

Gălăţenii care au proprietăţi pe strada Ana Ipătescu vor plăti impozite mai mari, pentru că artera, modernizată în 2014, a fost trecută din zona C în zona B. La fel se va întâmpla şi cu strada Dacului, care a urcat din zona C în B. În schimb, strada Bourului pe segmentul de numere pare cuprins între 2 şi 8 a coborât o treaptă, din zona C de impozitare în D, pentru că acest segment nu a fost modernizat.

Trebuie spus că stabilirea zonelor de impozitare are la bază o serie de criterii. Astfel, se are în vedere poziţia terenului faţă de centrul localităţii, reţelele edilitare, gradul de accesibilitate la reţeaua majoră de circulaţie, prestigiul istoric, arhitectural şi ambiental al imobilelor, starea carosabilului şi pietonalului.

Proprietăţi de zonă D pe stradă în zona C

Discuţia a fost deschisă de consilierul local UNPR Vergiliu Vals, care a întrebat dacă n-ar fi posibil ca artera Calea Prutului să fie trecută din C în zona D: „În toată acea zonă numai Calea Prutului e în C, tot arealul dimprejur, toate străduţele care dau în ea, toată zona traversată de Calea Prutului după Viaduct este în zona D”, a precizat consilierul. Teodora Voicilă a explicat că includerea Căii Prutului în zona C este corectă, pentru că zonele adiacente sunt inundabile sau nu oferă condiţii în care să se poată construi sau locui.

„Problema este că toate adresele care au «Calea Prutului nr.» sunt încadrate în zona C, cu toate că teritoriul este pe zona D. Şi vă dau exemplu: Menarom - avem 12 hectare de teren care sunt în zona D, dar când e vorba să plătim impozite şi taxe suntem consideraţi, pentru că avem adresa Calea Prutului 12, ca fiind în zona C. Şi e o zonă industrială! Ar fi un suport pentru ce înseamnă mediul economic din Galaţi”, a punctat consilierul.

Paradoxuri privind zonarea a sesizat şi Victor Malinovici (UNPR). Pentru că doar până în luna mai se pot face modificări la zona de impozitare, nu s-a putut schimba nimic la harta fiscală. Dar se va face în mai, anul viitor. "Doamna arhitect, aveţi timp suficient un an de zile să ne prezentaţi o fundamentare pentru fiecare zonă şi, eventual, pentru exerciţiul bugetar viitor, să venim cu rectificările care se impun, unde se impun”, a spus primarul Marius Stan.

Citit 7590 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Iunie 2015 12:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.