Liber la debranşări pentru gălăţenii din zonele unitare!

Liber la debranşări pentru gălăţenii din zonele unitare!
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Aleşii locali ai PNL cer suspendarea Hotărârii Consiliului Local nr.166/2008 privind instituirea zonelor unitare, astfel încât gălăţenii captivi în sistemul centralizat de termoficare să se poată debranşa şi să îşi asigure singuri apa caldă şi căldura de care au nevoie. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost depus, joi, la sediul municipalităţii de către consilierii liberali, care speră că subiectul va fi dezbătut în şedinţa ordinară a Consiliului Local de la finele lunii iunie.

„Nu cred că este corect ca acei cetăţeni aflaţi în aşa-zisele zone unitare, unde s-ar fi făcut modernizări ale infrastructurii de furnizare a agentului termic, să rămână perpetuu legaţi de un sistem nefuncţional. Legea energiei termice spune, într-adevăr, că Consiliul Local, prin hotărâri, poate stabili zone unitare unde, prin prisma modernizărilor făcute, cetăţenii nu se pot debranşa, întrucât ar dezechilibra întregul sistem din acea zonă şi, cu alte cuvinte, s-ar face o risipă a banilor locali investiţi pentru modernizare. Dar această obligaţie instituită de lege este operaţională doar în condiţiile în care cetăţenii au dreptul corelativ de a primi acest serviciu cu caracter continuu. Dacă cetăţenii nu primesc un serviciu, nu pot fi obligaţi, în schimb, la ceva. Nu vrem să afectăm celelalte demersuri făcute cu Electrocentrale pentru a pune la punct noul sistem. Noi vrem ca sistemul centralizat să fie viabil. Dar trebuie să se asigure o alternativă pentru gălăţeni”, a declarat consilierul PNL Viorel Trif.

Conform datelor oficiale, aproximativ 60.000 de apartamente, dar şi instituţii publice şi agenţi economici sunt racordaţi la sistemul centralizat de termoficare. Cel mai probabil, numărul locuinţelor a scăzut, întrucât mulţi dintre gălăţeni au ales să îşi pună centrală, după ce au rămas fără apă caldă. Cu toate acestea, potrivit aleşilor PNL, aproximativ 35 la sută dintre apartamentele racordate la sistemul centralizat sunt captive în zonele unitare.

„Incapacitatea autorităţilor locale şi a operatorului de a asigura cetăţenilor un serviciu nu poate să constituie o umbrelă sub care să se ascundă autorităţile publice locale şi operatorul şi să se justifice prin faptul că acolo s-au făcut investiţii. Şi acele investiţii trebuie să fie prezentate, trebuie făcută o evaluare a lor şi să vedem dacă acele investiţii realizate justifică instituirea zonelor unitare. Per ansamblu, sistemul din Galaţi, atunci când s-a făcut un ultim audit energetic, prezenta pierderi pe sistem de 35-37 la sută. Dacă s-ar fi făcut investiţii, aceste pierderi nu ar fi existat. Contravaloarea energiei termice pierdută în reţea este suportată de utilizatorul final, adică de cetăţean”, a afirmat Viorel Trif.

Liberalii susţin că hotărârea Consiliului Local privind instituirea zonelor unitare ar trebui să rămână suspendată până când municipalitatea va putea să asigure un sistem perfect funcţional pentru cetăţeni.

Citit 7166 ori Ultima modificare Duminică, 13 Septembrie 2015 12:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.