România a aniversat 15 ani de la aderarea la NATO

România a aniversat 15 ani de la aderarea la NATO
Ședință solemnă în Parlament
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Camera Deputaţilor şi Senatul României au marcat, ieri, printr-o şedinţă solemnă,  la care au participat președintele și premierul României, alături de alți demnitari cu rang înalt, 15 ani de la aderarea României la NATO, relatează Pro TV. Aderarea României la NATO - Alianţa Nord-Atlantică - a constituit unul dintre cele mai importante obiective de politică externă de după 1989 ale statului român.

Şeful statului a fost întâmpinat de liberalii Alina Gorghiu şi Marilen Pirtea şi s-a întâlnit la intrarea în sala de plen cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi cu premierul Viorica Dăncilă, cu care s-a salutat. Printre participanţii la şedinţă s-au numărat foştii preşedinţi ai României Emil Constantinescu şi Traian Băsescu, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, dar şi membri ai Guvernului, înalţi oficiali şi reprezentanţi ai corpului diplomatic. Şedinţa solemnă a fost condusă de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şi a început cu intonarea Imnului Naţional. Parlamentul a adoptat, cu această ocazie, o declaraţie.

În timpul discursului său, șeful statului a fost huiduit și aplaudat în același timp de parlamentarii din putere și opoziție, după ce a criticat Partidul Social Democrat, despre care a spus că este ”un risc” pentru România.

Preşedintele a declarat că ”asaltul fără precedent” al majorităţii PSD la adresa statului de drept ”riscă să fragilizeze” statutul României în Alianţă şi în UE.

“Pentru ţara noastră nu a fost deloc uşoară revenirea la democraţie după epoca neagră a comunismului, (...) cu atât mai condamnabile sunt acţiunile actualei majorităţii PSD, care prin asaltul fără precedent în ultimii 30 de ani la adresa statului de drept riscă să fragilizeze statutul ţării noastre în Alianţa Nord-Atlantică şi în UE. Modificarea legilor în folosul unor persoane, demagogia, atacurile la adresa stabilităţii economice şi financiare a României, creşterea inflaţiei şi devalorizarea monedei naţionale, arbitrariul şi lipsa de profesionalism - acestea sunt adevăratele realităţi ale guvernării PSD, nu întărirea democraţiei, nu consolidarea justiţiei, nu responsabilitatea şi predictibilitatea în economie, nu infrastructură (...), nu acestea sunt politicile PSD. (...) Guvernarea PSD cu incapacitatea administrativă şi cu dilentantismul vulnerabilizează România”, a afirmat şeful statului, citat de Pro TV.

După discursul președintelui Iohannis, premierul Viorica Dăncilă și-a cerut scuze de la microfonul plenului, pentru faptul că șeful statului a transformat acest eveniment ”într-un eveniment de campanie electorală”: ”Regret că acest eveniment important a fost transformat de către președintele României într-un eveniment de campanie electorală. Îmi cer scuze eu, prim-ministrul României, tuturor celor care astăzi se așteptau la o ședință solemnă dedicată acestui eveniment major”.

La rândul său, preşedintele Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea a menţionat că PSD a majorat salariile militarilor. “Ce a făcut acest guvern atacat în permanenţă? Am mărit salariile militarilor (...), în continuare susţinem creşterea pensiilor militarilor”, a spus Dragnea. La începutul discursului său, Liviu Dragnea l-a menţionat pe fostul premier Adrian Năstase, în mandatul căruia România a fost admisă în NATO.

“Chiar dacă nu este în sală din cauza unei erori impardonabile a staff-ului celor două Camere, îl salut pe domnul prim-ministru Adrian Năstase în mandatul căruia România a fost acceptată în NATO”, a spus Dragnea.

Aderarea României la NATO - Alianţa Nord-Atlantică - a constituit unul dintre cele mai importante obiective de politică externă de după 1989 ale statului român.

La împlinirea a 70 de ani de la înfiinţarea organizaţiei şi a 15 ani de la aderarea României la structurile acesteia, statul român este angrenat în marile dosare de acţiune ale NATO, fiind un partener solid şi totodată un membru activ în luarea deciziilor la nivelul structurilor Alianţei.

În prezent, în cadrul misiunilor NATO, sunt implicaţi 887 de militari români, dintre care 56 în misiunea KFOR din Kosovo, 690 în misiunea din Afganistan, un detaşament de apărare antiaeriană de 120 de militari în Polonia şi 21 de militari cu rol de stat major şi de legătură pe lângă structurile Alianţei.

Citit 1730 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Aprilie 2019 02:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.