În NOUL GALAŢI au apărut şi arbori de cauciuc. Zeci de COPACI răsar din tartan

În NOUL GALAŢI au apărut şi arbori de cauciuc. Zeci de COPACI răsar din tartan
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

* Copacii au fost sugrumaţi, la propriu, de cauciuc, în procesul de construcţie a două locuri de joacă


După palmieri, se pare că la Galaţi au apărut şi arborii de cauciuc. Oricât de greu ar fi de crezut, municipalitatea face toate eforturile să facă din oraşul de la Dunăre un oraş exotic. În cartierul Aurel Vlaicu, a început construcţia la două dintre cele 20 locuri de joacă promise de primarul Marius Stan. Toate bune şi frumoase, am putea spune. În sfârşit se înmulţesc parcurile pentru copii. Da, parcuri pentru copii, vom avea, dar vom avea şi copaci care cresc din... cauciuc.

Atât în dreptul blocului L1A, de pe strada Călugăreni, cât şi în dreptul blocului S9E, se poate observa că lucrările la locurile de joacă au început. Dacă te apropii, însă, vezi că suprafaţa anti-şoc cu care este acoperită suprafaţa de joacă se întinde până la rădăcinile şi trunchiurile arborilor. Gălăţenii care au văzut minunea au zis că aşa ceva nu poate exista, că e absurd. "Nu este, într-adevăr, beton, dar chiar şi cauciucul acesta nu ştiu cât va lăsa să pătrundă apa la rădăcina copacului. Apoi, mă întreb cum se va putea dezvolta copacul. E o imagine aproape ireală. Eu nu înţeleg administraţia asta locală. Pe noi nu ne lasă să tăiem o crenguţă, în schimb ei toarnă cauciuc peste rădăcini, sugrumând trunchiul”, ne-a spus domnul Ion Gherasim.

Lângă platformele cauciucate, stau semeţ două panouri: „Împreună construim noul Galaţi. Primar Marius Stan. Denumire obiectiv: amenajare locuri de joacă - 10 amplasamente. Valoarea investiţiei: 3.766.153,51 lei. Elaborat de: SC Ecoarch SRL. Investitor: Primăria municipiului Galaţi. Executant: Asocierea SC Lemacons SRL şi SC Ischia SRL şi SC Servland SRL. Trebuie să subliniem că licitaţia pentru cele 20 de locuri de joacă a fost organizată de către Primăra Galaţi în două loturi de câte 10.

Sesizare la Garda de Mediu, redirecţionată către Poliţia Locală

Vineri, 26 iunie, comisarul şef al Gărzii de Mediu, Marian Mocanu, cunoştea situaţia, pentru că la sediul instituţiei a fost făcută o reclamaţie în acest sens, însă, potrivit acestuia, Garda de Mediu are responsabilităţi limitate. "Este o reclamaţie, dar am redirecţionat sesizarea către Poliţia Locală. Eu nu mă pot băga peste anumite lucrări ale Primăriei. Eu verific dacă s-a tăiat conform proceselor verbale, dacă există autorizaţie, ce motive au stat la baza tăierii copacului. Ne ocupăm de partea de acte şi documente. Primăria are un inginer silvic", ne-a spus comisarul şef.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale, Aurelia Bogatu, spune că la ei nu a ajuns nicio sesizare de la Garda de Mediu. „Noi nu avem nicio sesizare. Probabil cei de la Garda de Mediu au trimis sesizarea prin poştă, iar când se întâmplă aşa durează mai mult. Vom merge şi noi să vedem, dar dacă este în construcţie, vom aştepta să vedem dacă constructorul lasă aşa sau va remedia situaţia", ne-a spus purtătorul de cuvânt.

"Se decopertează uşor"

Trunchiurile copacilor sunt împrejmuite de suprafaţa de cauciuc, dar primarul nu vede în asta neapărat o problemă. Întrebat, vineri, dacă nu cumva situaţia va avea un efect negativ asupra dezvoltării arborilor, primarul Marius Stan ne-a declarat: "Este tartan. Vreţi să spuneţi că nu se mai irigă sau ce? Copacul se dezvoltă în subsol, normal. Acela e cauciuc care se decopertează foarte uşor. Copacul se dezvoltă cum vrea el, nu e beton, ceva care să fie fix. Se toarnă simplu şi la fel de simplu se decupează, exact cât trebuie, pentru a se iriga. Până la urmă, nici nu poţi să decupezi foarte mult, pentru că după aceea se lovesc copiii".

Foto Nicoleta Onofrei

Citit 8737 ori Ultima modificare Luni, 29 Iunie 2015 10:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.