Galaţiul, sufocat de un VAL DE CANICULĂ - Ne aşteaptă cel puţin două zile de foc

Galaţiul, sufocat de un VAL DE CANICULĂ - Ne aşteaptă cel puţin două zile de foc
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

* Pentru astăzi este anunţat codul galben de caniculă pentru Galaţi, în vreme ce mâine judeţul nostru va intra sub atenţionarea de cod portocaliu de caniculă * Copiii şi bătrânii sunt cei mai afectaţi de temperaturile foarte ridicate


Pe gălăţeni îi aşteaptă cel puţin două zile în care mercurul din termometre se va apropia de 40 de grade Celsius. Medicii avertizează că bătrânii, copiii şi bolnavii cronic sunt cei mai afectaţi de temperaturile caniculare. Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Galaţi va lucra la foc continuu, pentru a face faţă urgenţelor medicale provocate de temperaturile extrem de ridicate.

Valul de caniculă venit din Europa de Vest a lovit şi judeţul Galaţi. Administraţia Naţională de Meteorologie a instituit o atenţionare de cod galben de caniculă pentru astăzi, 7 iulie. Miercuri, 8 iulie, atmosfera devine şi mai dogoritoare, fiind preconizat un cod portocaliu de caniculă. Specialiştii se aşteaptă ca disconfortul termic să persiste la Galaţi şi în ziua de joi. A doua săptămână din luna iulie vine astfel cu temperaturi neobişnuite chiar şi pentru mijlocul verii.

Ambulanţa nu poate conta pe toate maşinile din dotare

Cum atenţionarea de caniculă durează cel puţin două zile, angajaţii de la SAJ Galaţi se aşteaptă la o perioadă mai aglomerată decât în mod normal. "Din totalul parcului pe care îl avem (44 de maşini - n.r.), şapte sunt trimise în service pentru reparaţii. Ne va veni mai greu, dacă va creşte numărul de solicitări, dar ne vom mobiliza şi vom face faţă situaţiilor apărute", a precizat directorul instituţiei, dr. Mihai Polinschi.

Sugarii şi copiii mici, cei mai vulnerabili

Părinţii sau bunicii sunt sfătuiţi să nu-i scoată pe cei mici în soare în intervalul de timp 11,00-18,00. Atunci când ies din casă, copiii trebuie să poarte în mod obligatoriu pe cap o căciuliţă sau o şepcuţă. În locuinţă, copilul nu trebuie lăsat în bătaia curenţilor de aer produşi de aparatul de aer condiţionat. Hidratarea este foarte importantă şi pentru copii, iar, în cazul sugarilor, mama trebuie să îl alăpteze ori de câte ori micuţul cere. "Sunt recomandate apa plată, ceaiul neîndulcit sau foarte puţin îndulcit şi fructele şi legumele bine spălate în prealabil. Copilul va fi îmbrăcat lejer, cu hăinuţe comode din materiale textile naturale. Sugarul va fi ţinut cu hăinuţe sau scutece curate şi uscate şi mama se va îngriji de igiena riguroasă a pielii acestuia. În acest sens, sugarul va fi îmbăiat cel puţin o dată pe zi şi, obligatoriu, seara la culcare. În restul timpului i se va face toaletă locală ori de câte ori este nevoie", se arată într-un comunicat al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi.

Tratamentul dat de medic trebuie respectat

Medicii atenţionează asupra faptului că temperaturile caniculare le pot face rău chiar şi adulţilor sănătoşi, prin instalarea hipertermiei. Starea se manifestă printr-o oboseală accentuată şi deshidratare, simptome care favorizează producerea infarctelor miocardice. În asemenea condiţii, gălăţenii ajunşi la vârsta a treia sunt şi mai vulnerabili în faţa valului de caniculă. Vârstnicii suferă mai frecvent de boli cronice, afecţiuni care se pot agrava în timpul orelor de zăpuşeală. Cum rezistenţa la razele ultraviolete scade în cazul persoanelor de vârsta a treia, moderaţie este cuvântul de ordine în aceste zile.

"Hidratarea corespunzătoare înseamnă a bea suficientă apă plată, ceai slab îndulcit sau sucuri naturale de fructe făcute acasă, fără conservanţi. Trebuie mâncate mai multe legume şi fructe decât în mod normal şi trebuie evitate alcoolul şi cafeaua, băuturi care duc la deshidratare. Ieşirea în soare între orele 11,00 şi 18,00 trebuie evitată, iar, dacă nu aveţi încotro, trebuie să purtaţi o şapcă sau o pălărie şi haine largi, de culori deschise şi fabricate doar din materiale naturale. Este foarte util ca, în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune arterială să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente", au precizat specialiştii DSP Galaţi.

IATĂ unde vor fi amplasate PUNCTELE DE PRIM AJUTOR în această vară (click aici pentru detalii)

Citit 3414 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Iulie 2015 15:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.