Noua parcare din Micro 19 e mai mult GOALĂ: „Aţi crezut că în garaje erau maşini?”/ Locul de joacă şi părculeţul, neîncăpătoare (FOTO)
Foto: Foto: Anca Melinte, Marius Negri

Noua parcare din Micro 19 e mai mult GOALĂ: „Aţi crezut că în garaje erau maşini?”/ Locul de joacă şi părculeţul, neîncăpătoare (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(42 voturi)

* Din cele 234 de locuri de parcare, fie noapte, fie zi, nu se ocupă mai mult de un sfert * În schimb, autoturismele se înşiră pe străduţele Laminoriştilor şi Strungarilor şi pe trotuarul din faţa Grădiniţei "Motanul Încălţat" * Părculeţul şi locul de joacă sunt neîncăpătoare pentru copii, părinţi, bunici * Fără pază, investiţia se depreciază pe zi ce trece

Doar copiii şi adolescenţii folosesc la maximum locurile din imensa parcare construită în locul bateriei de garaje în Micro 19. Dar nu pentru a-şi parca maşinuţele de jucărie, ci pentru a juca fotbal şi badminton, pentru a învăţa să pedaleze, pentru se plimba cu rolele, trotinetele şi skate-ul, dar şi pentru a desena cu creta pe asfalt. Părinţii şi bunicii îi supraveghează aşezaţi pe bordură sau îi plimbă pe micuţi în cărucioare, pe locurile de parcare goale. Pentru a nu fi subiectivi, am monitorizat şi fotografiat, mai multe zile la rând, la ore diferite, investiţia inaugurată în urmă cu numai o lună de primarul Marius Stan. Concluzia a fost că, indiferent de oră, numai un sfert din locurile de parcare este ocupat de maşini. Şoferii preferă să blocheze cu maşinile câte o bandă pe străduţele Strungarilor şi Laminoriştilor şi pe trotuarul din faţa Grădiniţei „Motanul Încălţat”.

Aşa e seară de seară?

Luni seara, în jurul orei 21,00, trecând pe lângă investiţia din Micro 19, am fost surprinşi de faptul că, în vreme ce părculeţul era, încă, plin, parcarea era mai mult goală. În schimb, autoturismele se înşirau la doar o sută de paşi distanţă, pe tot trotuarul (care e mai degrabă o platformă betonată) din faţa Grădiniţei „Motanul Încălţat”. Şi, cum pe partea Şcolii nr. 29 nu există trotuar, ci doar un rest de bordură şi pământ năpădit de buruieni, pietonii nu aveau altă soluţie decât să meargă pe carosabil către strada Laminoriştilor. Care, la rândul ei, avea o bandă ocupată de un şir nesfârşit de maşini. Şcoala nr. 29 era „flancată” şi de maşinile care ocupau o bandă pe strada Strungarilor, şi de cele care se pitiseră în spatele ei. Gândindu-ne că e poate o excepţie, am hotărât să revenim.

Să rupă balansoarul, nu alta!

Miercuri seara, de la ora 19,00, timp de aproape o oră, am monitorizat prima parcare cu loc de joacă şi părculeţ construită în Galaţi. Mai întâi am numărat maşinile. A fost simplu: erau opt în alveola din faţa Colegiului Economic, 18 maşini în cea de-a doua secţiune a parcării şi 28 în cea de-a treia, adică, în total, 54 de maşini. A, unde erau lăsate, totuşi, autoturismele? Pe străduţele laterale, începând fix de la colţul parcării din Micro 19…

Nu am putut număra, însă, copiii, bunicii şi părinţii care umpleau locul de joacă. Unul dintre balansoare rezista eroic sub cei şapte copii care, împărţiţi în două echipe, făceau concurs: cine are mai multă greutate ca să ajungă primul jos. Părinţii care nu mai prinseseră loc pe băncile pe care se înghesuiseră bunicuţele se aşezaseră pe bordură de unde îşi supravegheau copiii care ce credeţi că făceau? Se plimbau cu rolele, învăţau să meargă pe bicicletă sau desenau, desigur, pe locurile goale de parcare sau pe carosabilul străduţelor de acces la parcare. Şi, tot pe locurile de parcare goale, un tătic îşi iniţia prichindelul în tainele fotbalului.

De la chiuveta stricată a toaletei ecologice curgea un şuvoi de apă. Noroc că a intervenit unul dintre agenţii de pază ai instituţiilor de învăţământ din zonă.

„Fără pază, nu va rezista!”

„Aşa este mereu!”, ne-a confirmat gardianul pe care l-am întrebat de ce parcarea este doar pe sfert ocupată. „După lăsarea întunericului, nu sunt niciodată mai mult de 30-40 de maşini în parcare. Şoferii preferă să-şi lase maşinile unde le ţineau şi înainte să se facă parcarea. Şi nimeni nu-i sancţionează. Din păcate, dacă nu vor pune pază, toată frumuseţea nu va rezista. Noaptea vin tot felul de tineri şi trag de leagăne, le dau peste cap, mănâncă seminţe, fac mizerie, distrug. Cei care îşi plimbă câinii nu strâng niciodată în urma lor şi lasă gazonul plin de mizerie. Ne batem joc de banii noştri, că doar din ei s-a realizat toată investiţia. Păcat de ea!”, ne-a declarat agentul de pază.

Parcare pentru copii şi părinţi

Joi, la ora 9,00 am numărat în aceleaşi trei alveole ale parcării 13, 20 şi, respectiv, 20 de autoturisme, adică, în total, 53. Şi am fost surprinşi să vedem că leagănele erau încolăcite în jurul barei de susţinere, semn că huliganii se "distraseră" noaptea trecută.

Tot joi, la ora 14,00 parcarea număra pe „flancuri” 8, 15 şi, respectiv 20 de maşini, deci, un total de 43.

La ora 18,30, când deja începea să se aglomereze locul de joacă, situaţia nu era cu mult diferită. În prima alveolă erau opt autoturisme, în cea de-a doua – 24, iar în ultima – 30. Total: 62. Restul, până la 234 de locuri de parcare câte sunt, zăceau goale! De fapt, nu erau chiar goale, ci ocupate de copii şi părinţi!

Chiar lângă gardul locului de joacă, pe un pled, un grup de copii se juca. Alveola din faţa Colegiului Economic era ocupată de adolescenţi. Doi jucau badminton, câteva fete se plimbau cu rolele, un puştan trecea ca vântul cu bicicleta, un altul se antrena cu skate-ul, iar vreo doi se întreceau cu trotinetele. Un grup de adolescenţi stătea la poveşti şi-o doză de suc. Unde? Cu fundul pe bordură.

În cea de-a doua secţiune a parcării atmosfera era relaxat-competiţională. Patru băieţei încinseseră un fotbal şi nu se prea înţelegeau care-i poarta. Greu cu fotbalul pe locuri de parcare… Părinţii îşi plimbau bebeluşii în cărucioare, sau, aşezaţi pe bordură, îşi urmăreau prichindeii, păzind sticla cu apă sau suc ori păpuşa, abandonată pe moment. Activităţile în vogă erau plimbările cu bicicleta, jocul de badminton şi desenatul şi fugăritul pe locuri goale de parcare.

„Aţi crezut că în garaje erau maşini?”

Aşa ne-a răspuns un locatar al blocului U1, de lângă parcare. „Locurile de parcare nu se ocupă nici măcar pe jumătate! Doar pe sfert. Au făcut şi multe!”, ne-a declarat gălăţeanul. Când i-am replicat că sunt 239 de locuri de parcare pentru că au fost 144 de garaje, deci ar fi trebuit să fie parcate măcar o sută de maşini, ne-a zâmbit ironic: „Chiar aţi crezut că în garaje erau maşini?”.

Lăsând gluma la o parte, situaţia ar trebui să-i dea de gândit primarului Marius Stan. Edilul a precizat, la inaugurarea parcării, că investiţia va fi atent monitorizată şi, dacă se constată că nu toate cele 234 locuri de parcare sunt absolut necesare, una dintre alveole va fi transformată în pistă pentru role şi skateboard. Poate n-ar fi rău!

Ce-au propus arhitecţii şi ce-a ieşit/ Investiţia, în cifre

În Micro 19 nu s-a realizat o singură investiţie, ci două. Parcarea cu loc de joacă şi spaţii verzi din Micro 19 a costat 2,3 milioane de lei. La asta se adaugă proiectul, în valoare de 1,2 milioane de lei, prin care au fost amenajate aleile de acces. Totul a fost executat de Tancrad. Înainte, garajele şi aleile dintre ele ocupau 9.325 mp, iar spaţiile verzi doar 451 mp. În prezent, carosabilul şi parcajele ocupă 5.175,24 metri pătraţi, trotuarele asfaltate - 325,8 metri pătraţi, iar trotuarele pavate – 1.001,50 metri pătraţi. Aleile pietonale şi locul de joacă ocupă 252,57 metri pătraţi, suprafaţă locului de joacă amenajat cu tartan fiind de 230,60 metri pătraţi.

Trebuie spus că, în studiul de fezabilitate realizat de arhitectul Sergiu Porumboiu, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România - Filiala Teritorială „Dunărea de Jos”, împreună cu dr. arh. Liliana Buhociu, dr. arh. Dragoş Buhociu şi dr. peisagist Roxana Negrea, propunerile erau altele: parcajele şi aleile ocupau 7.086 mp, spaţiul verde - 2.482 mp, iar locul de joacă 904 mp! Şi erau prevăzute doar 216 locuri de parcare…

Concluziile le trageţi singuri...

Citit 14659 ori Ultima modificare Marți, 21 Iulie 2015 17:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.