Copiii nevaccinaţi RISCĂ să nu mai fie primiţi la şcoală

Copiii nevaccinaţi RISCĂ să nu mai fie primiţi la şcoală
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

* Un copil neimunizat îi poate îmbolnăvi şi pe cei din jurul său, spun medicii * 15 la sută dintre părinţii gălăţeni au refuzat imunizarea copiilor anul trecut


Rata de imunizare scade constant, de la an la an, în toată ţara. Nici Galaţiul nu face excepţie de la acest trend, iar specialiştii spun că există astfel pericolul ca boli grave, odată considerate eradicate, să reapară atât la copiii vaccinaţi, cât şi la cei nevaccinaţi. Cu scopul declarat de a-i impulsiona pe părinţi să-i ducă pe cei mici la vaccinat, Ministerul Sănătăţii a anunţat că intenţionează să pregătească un proiect de lege prin care copiilor neimunizaţi să le fie refuzat dreptul de a se înscrie la şcoală sau la grădiniţă. Concret, în momentul înscrierii, părinţilor le-ar putea fi cerută o adeverinţă care să ateste vaccinarea. În lipsa acesteia, copilul nu va putea beneficia de educaţie instituţională.

Ce motive invocă părinţii

Măsura, cât se poate de controversată, a împărţit deja opinia publică în două tabere diferite. Unii părinţi sunt nemulţumiţi că autorităţile apelează astfel la un şantaj pentru a-i determina să-şi vaccineze copiii. De cealaltă parte, medicii spun că vaccinarea este singurul mod în care copiii şi cei din jurul lor pot fi feriţi de unele boli grave.

De cele mai multe ori, rezistenţa părinţilor în faţa vaccinării are loc chiar în cabinetul medicului de familie. "Unii părinţi vin şi spun că preferă să-l lase pe copil să-şi dezvolte el singur propria imunitate împotriva acelor microbi. Alţii îmi explică faptul că sunt descurajaţi de numărul mare de vaccinuri pe care trebuie să îl facă micuţii lor şi că se tem de apariţia autismului. Îi întreb cum au ajuns la aceste concluzii şi îmi spun că s-au documentat pe internet. În multe situaţii, cu toate argumentele pe care le aduc, părinţii rămân la propriile convingeri", a explicat un medic de familie gălăţean.

Profilul reticentului

Majoritatea părinţilor care refuză vaccinarea provin de la oraş, în unele cazuri fiind vorba şi de persoane cu studii superioare, spun medicii. În mediul rural, aproape toţi părinţii sunt de acord cu vaccinarea copiilor. Mai sunt şi situaţii în care copiii pleacă odată cu părinţii în străinătate, pierzându-se astfel evidenţa vaccinurilor făcute de cei mici. Nu în ultimul rând, chiar Ministerul Sănătăţii îngreunează lucrurile, prin netrimiterea la timp a dozelor de vaccin. Apar astfel întârzieri în calendarul vaccinării.

Copilul nevaccinat, un risc pentru toată comunitatea

Medicii pediatri atrag atenţia că trendul refuzului vaccinării este cât se poate de îngrijorător. "Un copil nevaccinat nu este doar el expus riscului îmbolnăvirii, ci îi expune şi pe cei din jurul său. Cu cât rata de vaccinare este mai mică, cu atât microbii devin mai puternici. Că eu refuz vaccinarea este un lucru, dar să-i pun în pericol şi pe cei din jurul meu, acest lucru nu mai este de acceptat. Cum orice activitate comportă un risc, şi vaccinarea poate avea efecte adverse, însă doar în cazuri foarte rare", a precizat medicul primar pediatru Ginel Baciu.

15 la sută din părinţii gălăţeni au refuzat vaccinarea

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă o rată de vaccinare de cel puţin 95 la sută. În Galaţi, în 2014, această acoperire a fost de sub 85 la sută. “România ocupă al doilea loc în Europa privind incidenţa rujeolei (pojarului), depăşind de peste şapte ori rata medie europeană. Mai mult, în ianuarie 2013, România a înregistrat cele mai multe cazuri de pojar din întreaga Europă", se arată într-un comunicat al Societăţii Române de Pediatrie.

Reticenţa părinţilor în privinţa vaccinării copiilor este un fenomen întâlnit la nivel mondial. În Europa şi Statele Unite ale Americii, spre exemplu, medicii au raportat în ultimii ani reapariţia poliomielitei, boală deosebit de gravă, dar considerată eradicată până în urmă cu doar câţiva ani. Ideea introducerii unor măsuri prin care copiii să fie vaccinaţi obligatoriu este dezbătută şi în alte ţări europene. În Franţa, spre exemplu, Consiliul Constituţional a decis, pe 20 martie a.c., că obligaţia de a-i vaccina pe copii nu încalcă Legea Fundamentală. Părinţii francezi sunt astfel obligaţi să meargă la vaccinurile obligatorii. În caz contrar, riscă de la amenzi usturătoare până la închisoare.

Unde puteţi face sugestii şi reclamaţii

Proiectul Ministerului Sănătăţii este încă în faza de lucru. După ce va căpăta o formă unitară, proiectul trebuie postat, pentru a fi dezbătut public, pe site-ul instituţiei (www.ms.ro), la rubrica Legislaţie - Transparenţă decizională. Cei interesaţi vor putea face aici reclamaţiile şi sugestiile necesare. Pe lângă imposibilitatea de a-şi înscrie copiii la şcoală sau grădiniţă, părinţii riscă şi sancţiuni financiare.

Citit 2753 ori Ultima modificare Marți, 21 Iulie 2015 16:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.