Sunteţi de acord cu CASTRAREA VIOLATORILOR? Iată ce părere au PARLAMENTARII GĂLĂŢENI

Sunteţi de acord cu CASTRAREA VIOLATORILOR? Iată ce părere au PARLAMENTARII GĂLĂŢENI
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

* "În cazurile similare celui de la Vaslui, castrarea mi se pare mai mult decât benefică" * "În caz de recidivă, castrarea chirurgicală" * "Castrarea chirurgicală îmi sună ca la Auschwitz" * "Trebuie văzut dacă nu încalcă legislaţia europeană a drepturilor şi libertăţilor omului"


Eleva violată de şapte indivizi, la Vaslui, a readus pe tapet proiectul de lege privind castrarea chimică a violatorilor şi pedofililor, aprobat tacit de către Senat, la finele anului trecut.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr .286/2009 privind Codul Penal, iniţiată de senatorul UNPR Ciprian Rogojan şi susţinută de Gabriela Firea (PSD), Tudor Barbu (PNL) şi Marian Vasiliev (PPDD), aşteaptă să intre pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, forul decizional în acest caz.

Pentru că o asemenea măsură punitivă se aplică deja în unele state din SUA, dar şi în ţări ca Polonia, Estonia sau Coreea de Sud, am fost curioşi ce cred parlamentarii gălăţeni despre o asemenea lege şi dacă ar vota-o.

Paul Ichim, senator PNL: "Am văzut tot ceea ce s-a prezentat despre cazul de la Vaslui şi, pe cuvântul meu, castrarea mi se pare mai mult decât benefică. La fel şi în caz de recidivă! Iniţial, când am aflat de acest proiect de lege, privind castrarea chimică, m-am gândit că se aplică două pedepse pentru aceeaşi faptă, dar, văzând mizeria care s-a petrecut la Vaslui, nu mi se mai pare foarte rea ideea. Şi eu am semnat petiţia privind arestarea celor şapte violatori, dar nu am considerat că trebuie să fac o campanie sau tevatură pe acest motiv. Şi îi dau dreptate lui Cristi Dănileţ, petiţia nu are rol în justiţie, organele de control, Consiliul Superior al Magistraturii, trebuie să analizeze deciziile luate de magistraţi. Violul este viol indiferent de moralitatea îndoielnică sau nu a victimei. O asemenea barbarie ne face de ruşine ca ţară. Dar şi cei din puşcărie au onoare şi violatorii vor avea surprize multe şi vor fi stropiţi doar cu apă".

Mircea Toader, deputat PNL: "După părerea mea, asemenea infracţiuni sunt foarte grave. Trebuie, însă, bine analizate situaţiile în care acuzaţia de viol este rezultatul unei neînţelegeri. Dacă există o situaţie ca aceea de la Vaslui, viol cu sechestrare de persoane, violuri absolut sigure, fără dubiu, pedepsele trebuie să fie mari, iar în caz de recidivă, castrarea chirurgicală. Este clar că indivizii care săvârşesc aşa ceva nu se mai fac bine! Au ceva pe creier! Gravă este situaţia în care cei acuzaţi de viol, de tâlhărie, de infracţiuni cu violenţă, sunt judecaţi în libertate. Societatea nu este apărată cu asemenea indivizi care se plimbă liberi. Ar trebui să se impună arestarea preventivă".

Florin Pâslaru, deputat PSD: "Cu siguranţă organele abilitate trebuie să ia măsuri drastice, care să condamne şi să descurajeze asemenea fapte. Nu cunosc în amănunt proiectul de lege privind castrarea chimică a violatorilor, dar nu aş fi de acord cu o asemenea măsură. Nu-mi sună bine, îmi aminteşte de perioada anilor 1940, de Auschwitz. Nu sunt de acord, dar sunt convins că putem îmbunătăţi legislaţia, putem veni cu un nou proiect legislativ, cu măsuri mult mai ferme împotriva violatorilor. Sunt alături de săraca fată de la Vaslui şi consider că cei vinovaţi trebuie să plătească şi să descurajăm asemenea atitudini antisociale".

Laura Marin, deputat PSD: "În principiu sunt de acord, trebuie să luăm măsuri pentru pedepsirea vinovaţilor şi pentru ca asemenea cazuri să nu mai apară. Trebuie analizate, însă efectele secundare pe termen lung şi pe termen scurt ale unui asemenea tratament administrat în cazul castrării chimice, şi trebuie verificat dacă nu încalcă drepturile şi libertăţile omului, legislaţia europeană a drepturilor omului. Colegii din Comisia Juridică sunt cei care trebuie să analizeze toate aceste aspecte".

Bogdan Ciucă, deputat ALDE: "Sunt unul dintre iniţiatorii unui proiect de lege mai vechi care prevedea pedepse extrem de drastice pentru viol şi pedofilie. Din păcate, acest proiect nu a trecut. Dar problema pe fond rămâne şi ea trebuie rezolvată. Un asemenea tratament nu este permanent, ci se aplică periodic. În ţările în care castrarea chimică este permisă, conform statisticilor, cazurile de pedofilie, de viol au scăzut cu 90 la sută. Cred că nicio măsură nu poate fi considerată prea dură, atâta timp cât respectă drepturile şi libertăţile omului, pentru a stârpi un asemenea tip de infracţiune. Nu mă refer la situaţiile interpretabile sau la cazurile în care persoana are antecedente medicale, ci la cazurile clare de viol sau pedofilie şi la cele de recidivă. Cred că măsuri de genul acesta, cu rol medical, limitat pe o perioadă de timp, i-ar speria pe cei care îşi dedică viaţa comiterii acestor fapte îngrozitoare".

Ce prevede proiectul de lege

În forma adoptată de Senat şi care a ajuns pe masa deputaţilor, iniţiativa legislativă prevede ca ”Persoanelor care au săvârşit fapte prevăzute de legea penală care atentează la inviolabilitatea sexuala a altei persoane, inclusiv a minorilor, li se poate aplica, de către instanţa de judecată, măsura de siguranţă castrarea chimică”. Proiectul prevede castrarea obligatorie a pedofililor, ca măsură de siguranţă, indiferent de pedeapsa principală aplicată. Ea ar urma să se efectueze de către instituţiile medicale ”în ultimele trei luni de ispăşire a pedepsei închisorii, după rămânerea irevocabilă a sentinţei de condamnare”. Castrarea chimică nu implică mutilare genitală, ci doar administrarea unor preparate hormonale, care reduc temporar nivelul testosteronului, adică diminuează apetitul sexual.

Ţări în care castrarea este impusă prin lege

În Uniunea Europeană, castrarea chimică este reglementată în Cehia şi Polonia, ţări care impun castrarea în cazurile de pedofilie. În Rusia, pedeapsa a fost introdusă în 2011, iar un an mai târziu şi Republica Moldova a urmat acest exemplu. În state precum Danemarca, Gemania, Finlanda, Suedia şi Norvegia, acest tip de tratament este aplicat cu acordul infractorului, în schimbul eliberării.

"În noiembrie 2009, ca urmare a unui şir de agresiuni cu caracter sexual comise împotriva copiilor, Polonia şi-a modificat codul penal şi a introdus o bază juridică ce permite tribunalelor să aplice un tratament farmacologic (în vederea reducerii libidoului - n.r.) sau o psihoterapie delicvenţilor în scopul de a împiedica recidiva (art. 95 a din Codul Penal).

În 2009, în Marea Britanie, într-o închisoare din Whatton, a fost lansat un proiect-pilot destinat să reducă pulsiunile sexuale ale unor delicvenţi sexuali cu ajutorul unei "intervenţii" medicamentoase în scopul micşorării riscului de recidivă. Proiectul include castrarea chimică, dar, în principal, se bazează pe un tratament cu antidepresive...

Republica Cehă şi Germania prevăd un alt tip de castrare, de data aceasta ireversibilă, dar care necesită consimţământul delicventului: castrarea chirurgicală.

Dreptul german prevede condiţii extrem de stricte pentru admisibilitatea la castrarea chirurgicală. Persoana în cauză trebuie să primească o informare adecvată şi completă, avându-se în vedere mai întâi măsuri mai puţin definitive (castrare chimică). În realitate, castrarea chirurgicală este efectuată în Germania doar în foarte puţine cazuri excepţionale.

La fel ca în Germania, în Republica Cehă trebuie îndeplinite foarte multe condiţii. Castrarea chirurgicală este propusă şi luată în considerare doar dacă nu pot fi aplicate ale măsuri.

Este o metodă invazivă care provoacă acum multe dezbateri în statele europene. Unele consideră castrarea chirurgicală drept un tratament şi nu o pedeapsă, dar cele mai multe ţări nu împărtăşesc această opinie. Cu toate acestea, chiar dacă cea mai mare parte a statelor europene par să se opună castrării chirurgicale, este interesant de observat că, de-a lungul anilor, un număr crescând de state au adoptat texte legislative care autorizează castrarea chimică forţată a delicvenţilor sexuali. Acţiunea Republicii Moldova din martie 2012 este exemplul cel mai recent în acest sens."

(Din Raportul Consiliului Europei, noiembrie 2012)

Să adăugăm că, recent, şi Macedonia a adoptat, pe 5 februarie 2014, o lege care introduce castrarea chimică obligatorie pentru pedofili.

În afara Europei, încă din 1996, când California a devenit prima regiune americană care îşi pedepsea pedofilii şi violatorii cu astfel de tratamente, mai multe state din SUA, dar şi Coreea de Sud au adoptat aceeaşi măsură.

Crezi că ar fi urgentă şi necesară o asemenea măsură în România? Îţi poţi spune părerea la secţiunea Comentarii, de mai jos.

Sursa foto: timpul.md

Citit 4229 ori Ultima modificare Luni, 27 Iulie 2015 14:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.