De când se dă startul semnării CONVENŢIILOR INDIVIDUALE pentru apă caldă şi căldură

De când se dă startul semnării CONVENŢIILOR INDIVIDUALE pentru apă caldă şi căldură
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Gălăţenii dependenţi de sistemul centralizat de termoficare vor avea posibilitatea să semneze, din această lună, convenţiile individuale cu noul distribuitor de apă caldă şi căldură. Reprezentanţii Calorgal ne-au declarat că în cursul acestei luni vor fi demarate procedurile de încheiere de convenţii individuale cu proprietarii de apartamente.

„În a doua jumătate a lunii august vom demara semnarea convenţiilor. Cu siguranţă nu vor putea fi semnate simultan, întrucât vorbim de zeci de mii de apartamente. Procedura va avea o durată cuprinsă între o lună şi trei luni”, ne-a declarat Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Calorgal.

Până marţi, societatea de termoficare, născută din „cenuşa” Apaterm şi condusă, în mare măsură, de foşti angajaţi ai distribuitorului falimentat, încheiase contracte cu 413 asociaţii de proprietari (din cele 658 dependente de sistemul centralizat), care au în componenţă 62.000 de apartamente, dintre care 46.000 de apartamente branşate la sistemul centralizat, iar 12.000 dintre acestea sunt nelocuite.

Cine nu plăteşte, nu primeşte

Convenţia individuală reprezintă o anexă la contractul pe care Calorgal îl încheie cu asociaţiile de proprietari. Aceasta va permite reprezentanţilor societăţii „blindarea” apartamentelor consumatorilor care nu-şi vor achita facturile, dar şi o fluidizare a plăţilor, întrucât banii nu vor mai circula prin intermediul asociaţiilor de proprietari, ci vor ajunge direct de la clienţi în conturile Calorgal.

Aşa cum v-am mai informat, convenţia individuală de plată prevede, printre altele, ca furnizorul să aibă acces „pe proprietatea consumatorului pentru închiderea şi sigilarea instalaţiilor individuale de utilizare a energiei termice, în cazul în care consumatorul nu achită contravaloarea energiei termice furnizate în cel mult 90 de zile calendaristice de la data expirării termenului de plată a facturilor, şi să solicite în instanţă recuperarea debitelor şi, după caz, accesul pe proprietatea consumatorului pentru închiderea şi sigilarea instalaţiilor de utilizare a energiei termice, în cazul în care consumatorul refuză accesul pe proprietatea sa”.

După cum v-am mai relatat, Primăria şi Electrocentrale nu pot garanta că din luna octombrie gălăţenii racordaţi la sistemul public de încălzire vor avea apă caldă, dar nici că din luna noiembrie se va putea furniza căldură.

Deocamdată, protocolul dintre CET şi municipalitate nu a fost încheiat, iar Primăria nu a descoperit o cale legală prin care ar putea oferi o garanţie financiară Romgaz (creditorul majoritar al CET) în contul gazului pe care compania din Mediaş îl va livra către Electrocentrale pentru producerea de agent termic primar.

Citit 5226 ori Ultima modificare Sâmbătă, 08 August 2015 10:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.