ÎNTREBARE PENTRU ALEŞII LOCALI/ De ce nu se pot transforma subsolurile în locuinţe

ÎNTREBARE PENTRU ALEŞII LOCALI/ De ce nu se pot transforma subsolurile în locuinţe
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Insalubre şi urât mirositoare, subsolurile de bloc din Galaţi ar putea deveni locuinţe, nu adăposturi de ocazie pentru oamenii străzii. La recenta şedinţă a Consiliului Local, administratorul unei firme de construcţii, Nicu Bezman, le-a cerut aleşilor locali sprijin pentru derularea unui asemenea proiect de amenajare a unor spaţii de locuit la subsolurile blocurilor de locuinţe proprietate privată.

"Avantajele sunt multiple: spaţiile insalubre din subsolurile blocurilor se igienizează, se elimină toate pierderile de apă şi agent termic, se protejează structura de rezistenţă a clădirii, se face distribuţia pe orizontală la apa rece, apa caldă şi agent termic, contorizându-se consumul pe fiecare apartament. În aceste condiţii, sistemul centralizat de termoficare devine mult mai atractiv pentru locatarii acestor blocuri. Se creează sute de locuri de muncă. Toate acestea se fac pe banii firmei noastre. Recuperarea cheltuielilor se va face din vânzarea spaţiilor de locuit nou create. Iniţiativa este susţinută şi supravegheată de proiectanţi, arhitecţi, experţi în construcţii din municipiul Galaţi", a spus administratorul.

Subliniind că lucrările se desfăşoară în exclusivitate pe proprietate privată, pe bani privaţi şi cu acordul tuturor proprietarilor, Nicu Bezman a cerut ca din Regulamentul de urbanism aferent Planului Urbanistic General al Galaţiului să fie eliminat paragraful „nu este permisă schimbarea destinaţiei subsolurilor tehnice şi amenajarea de locuinţe şi birouri”.

Deocamdată, fără rezolvare

Primarul Marius Stan l-a asigurat că proiectul a fost analizat, dar deocamdată nu a găsit soluţia: „Ştim şi noi avantajele pe care le reprezintă un astfel de proiect, aţi enumerat parte din ele. Lucrul care ne-a împiedicat până acum să mergem mai departe îl reprezintă normele metodologice ale legii, care fac referire strictă la condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească o locuinţă, legat de iluminat, suprafaţa ferestrelor,  aerisire şi toate astea. Deci intră în contradicţie, nu cu o hotărâre de Consiliu, ci cu o lege. A rămas să analizăm împreună cu tot aparatul de specialitate, să vedem la ce concluzie vom putea ajunge”, a spus primarul.

Rămâne de văzut dacă se va găsi o soluţie legală. Cert este că în alte oraşe din lume, conceptul spaţiilor de locuit sub pământ a devenit o normalitate. Locatarii susţin că locuinţele underground rezistă mult mai bine intemperiilor, sunt ferite de zgomotele din mediul ambiant şi sunt mult mai economice din punct de vedere al utilităţilor.

Citit 4245 ori Ultima modificare Joi, 10 Septembrie 2015 02:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.