CĂLDURA gălăţenilor, BLOCATĂ între intenţii şi discuţii

CĂLDURA gălăţenilor, BLOCATĂ între intenţii şi discuţii
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

* Conducerea Electrocentrale susţine că este pregătită să livreze agent termic * "Mingea" se află în terenul municipalităţii, lasă de înţeles reprezentanţii CET


Deşi toamna bate la uşă şi a trecut aproximativ o lună şi jumătate de când autorităţile anunţau, în prezenţa ministrului Energiei, Andrei Gerea, că a fost identificată o soluţie pentru furnizarea de agent termic în casele oamenilor, dar că aceasta se află în stadiul de discuţii, tratative şi intenţii, autorităţile încă nu le pot da gălăţenilor asigurări că vor avea apă caldă şi căldură în următorul sezon rece.

Protocolul propus de Electrocentrale (CET) municipalităţii şi noii societăţi de termoficare a oraşului, Calorgal, nu a fost semnat, fapt confirmat chiar de către conducerea CET, producătorul de agent termic primar. "Există un plan adus la cunoştinţa tuturor factorilor implicaţi, încă de acum câteva luni. Noi suntem pregătiţi, tehnic şi din punct de vedere al personalului, însă furnizarea căldurii depinde de îndeplinirea anumitor condiţii impuse de creditorii Electrocentrale”, ne-a declarat Sinan Mustafa, administratorul special al CET.

Condiţii pentru căldura gălăţenilor

Reprezentantul Electrocentrale a precizat că una dintre condiţii se referă la eşalonarea/ garantarea/achitarea datoriei curente, de 54,2 milioane de lei, pe care Electrocentrale o înregistrează către Romgaz şi Transgaz. "Am rămas cu aceste datorii în urma furnizării de agent termic în iarna 2014-2015, după care nu am reuşit să încasăm debitele curente de la Apaterm, având de recuperat, în acest moment, datorii curente de aproximativ 52 de milioane de lei".

Totodată, pentru ca Electrocentrale să reia producerea de agent termic, este nevoie de "constituirea unei garanţii financiare din partea actualului distribuitor, care să acopere 80 de zile consecutive de livrare". Această sumă se ridică la 35 de milioane de lei, însă, potrivit lui Sinan Mustafa, "sunt în continuare discuţii asupra cuantumului şi formei garanţiei".

Administratorul special al CET a precizat că "fără această garanţie, Electrocentrale nu poate demara furnizarea de agent termic pentru noul sezon rece". Reprezentantul CET ne-a mai declarat că, nu în ultimul rând, una dintre condiţii se referă la semnarea procolului cu autorităţile locale, din care să rezulte clar că se doreşte menţinerea sistemului centralizat.

"Suntem uşor întârziaţi în implementarea aspectelor menţionate şi îi rog, pe această cale, pe ceilalţi factori implicaţi să depună toate eforturile pentru finalizarea acestora, astfel încât să putem relua în bune condiţii şi la termen furnizarea agentului termic", a afirmat Sinan Mustafa.

Subiectul căldurii, dezbătut astăzi la Prefectură

Şedinţa Comisiei de Dialog Social, care are loc astăzi la Prefectură, se anunţă una fierbinte. Nu din cauza temperaturilor de afară, ci pentru că pe ordinea de zi se află o "informare cu privire la asigurarea furnizării agentului termic şi a apei calde menajere în sezonul rece 2015-2016", subiect care îi preocupă cel mai mult, în acest moment, pe zeci de mii de gălăţeni. Aşa că reprezentanţii Primăriei şi cei ai Calorgal sunt aşteptaţi să anunţe ce măsuri au întreprins, când şi cum vor fi acestea implementate pentru ca gălăţenii să aibă apă caldă şi căldură în lunile ce vor urma.

Vom reveni cu opinia autorităţilor locale.

Citit 5280 ori Ultima modificare Joi, 10 Septembrie 2015 02:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.