Primarul Marius Stan propune REFERENDUM pentru TERMOFICAREA Galaţiului

Primarul Marius Stan propune REFERENDUM pentru TERMOFICAREA Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

* Se justifică sau nu menţinerea în viaţă a sistemului centralizat de încălzire?

Gălăţenii ar putea fi chemaţi să răspundă la întrebarea dacă mai vor sau nu sistemul centralizat de termoficare. În prezent, la nivelul oraşului este în derulare un referendum privind numărul cetăţenilor racordaţi la sistemul de termoficare şi posibilităţile lor de plată a facturilor. "În funcţie de aceste date, intenţionăm să facem un recensământ pentru a supune atenţiei tuturor gălăţenilor subiectul termoficării la Galaţi. În funcţie de numărul de consumatori care rezultă, vedem cât de util mai este efortul nostru pentru menţinerea în viaţă a sistemului centralizat. S-ar putea să avem o surpriză, să vedem că de fapt nu se mai justifică. S-ar putea să rămână branşaţi doar cei care n-au plătit niciodată şi nu vor să plătească nici de-acum încolo", ne-a declarat primarul Marius Stan.

În acest caz, spune edilul, soluţia ar fi modelul de la Brăila. „S-ar putea să ne gândim, poate, să subvenţionăm şi noi, după modelul Brăila - care însă a avut un număr mult mai mic de consumatori, montarea de centrale proprii şi să scăpăm de o belea care ne-a adus până acum, în trei ani, un cost de peste 70 de milioane de lei. Pentru menţinerea în viaţă a sistemului în această iarnă ni se impun - suntem în faza de negociere cu Romgaz şi CET - 50 de milioane de lei. E un cost de 120 de milioane de lei, pe care mulţi din cetăţenii Galaţiului nu cred că-l doresc. Şi dacă există o majoritate de opinie în sensul acesta… Marele inconvenient îl reprezintă faptul că doar 30 la sută dintre unităţile şcolare au centrală proprie. Avem toată disponibilitatea, dovadă banii pe care i-am dat, dar până la urmă şi lucrul acesta s-ar putea să fie o bilă neagră pentru noi, insistând pe ceva ce se dovedeşte o gaură neagră. Facem eforturi, dar nu mergem cu capul în zid”, ne-a spus edilul.

Primarul a mai adăugat că relaţiile municipalităţi cu Banca Europeană de Investiţii, care e gata să ofere un credit de aproximativ 34 de milioane de euro, pentru revitalizarea întregului sistem de termoficare, au devenit mai strânse. De asemenea, şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare este dispusă la un efort comun pentru sustenabilitatea sistemului termic centralizat în Galaţi.

Citit 7955 ori Ultima modificare Luni, 07 Septembrie 2015 01:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.