Dispută între medicii de familie şi autorităţi cu privire la modificările propuse pentru înscrierea în noul an şcolar
Foto: Dr. Dumitru Mărăşescu

Dispută între medicii de familie şi autorităţi cu privire la modificările propuse pentru înscrierea în noul an şcolar
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Autorităţile spun că vor să simplifice procedura de înscriere a copiilor la şcoală, în vreme ce medicii de familie afirmă că modificările propuse îi vor încărca şi mai mult birocratic

Copiii nu trebuie să facă analize medicale înainte de a se putea înscrie la şcoală sau la grădiniţă. În schimb, vor avea nevoie de o adeverinţă medicală şi de un aviz epidemiologic, ambele eliberate de medicul de familie. Adeverinţa medicală trebuie să conţină datele cu privire la bolile de care a suferit sau suferă copilul, în timp ce prin avizul epidemiologic se atestă dacă viitorul preşcolar sau şcolar are semne de boală transmisibilă. Acest lucru este prevăzut într-un proiect de lege pus la punct de ministerele Sănătăţii şi al Educaţiei.

Iniţiatorii proiectului spun că, astfel, copiii şi părinţii nu vor mai fi puşi pe drumuri către laboratoarele de analize, pentru a face o serie de investigaţii medicale, precum exudatul nazal şi faringian sau coprocultura. Respectivele analize au fost cerute sau recomandate, în anii din urmă, de unii directori de şcoli sau grădiniţe. Totuşi, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, în judeţul nostru nu au mai fost solicitate în ultimii ani, ca urmare a unui ordin dat de conducerea acestei instituţii.

Este o absurditate, spun medicii de familie

Deşi proiectul care vizează aceste schimbări se află încă în dezbatere publică, până pe data de 25 septembrie, mulţi medici de familie afirmă că modificările vor duce la o şi mai mare birocratizare a activităţii lor la cabinet, afectând astfel actul medical propriu-zis. "Acest ordin este o absurditate. Dacă va fi adoptat în forma actuală, activitatea de cabinet a medicilor de familie va fi afectată serios, chiar paralizată. Iar acest lucru se răsfrânge negativ tot asupra pacienţilor. Vorbim despre o birocraţie enormă, care nu-i mai permite practic medicului să îl consulte aşa cum şi-ar dori pe pacient. Plus că, dacă vin pe zi mai mulţi copii doar pentru aceste documente, ce vom face cu ceilalţi pacienţi, cu boli acute sau cronice? Ţinem oamenii la uşă!", este de părere dr. Dumitru Mărăşescu, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor Medicilor de Familie din România.

Va scădea calitatea actului medical

Un punct de vedere similar are şi Asociaţia Română pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF). Într-un comunicat de presă, AREPMF spune că modificările propuse de Ministerul Sănătăţii transferă practic multe dintre atribuţiile medicul şcolar către medicul de familie.

"AREPMF consideră modificările propuse "drept nerealizabile având ca rezultate imediate sporirea birocraţiei în cabinetele de medicină de familie şi scăderea calităţii actului medical". Consultaţiile de triaj epidemiologic şi controalele periodice nu se pot efectua într-o perioadă scurtă de timp la cabinetul de medicină de familie, având în vedere complexitatea şi varietatea serviciilor prestate.

Programările şi accesul pacienţilor la cabinetul de medicul de familie vor fi afectate de aceste servicii medicale, solicitate într-o perioadă scurtă de timp (ultima săptămână din luna septembrie - n.r.). Astfel, un cabinet de medicină de familie care are înscrişi un număr de 500 copii preşcolari şi şcolari va trebui să asigure în luna septembrie o medie de 22 consultaţii preventive pentru intrarea în colectivitate, în condiţiile în care contractul cu Casa de Asigurări prevede un număr total de 20 consultaţii pe zi. Altfel spus, accesul pacienţilor cu boli acute, subacute sau cronice va fi grav afectat, iar calitatea actului medical se va reduce proporţional cu timpul acordat consultaţiei", se arată în comunicatul AREPMF.

Legile se bat cap în cap

Mai mult, susţin medicii de familie, proiectul prevede şi modificarea cantitativă a actelor medicale necesare pentru înscrierea la şcoală. Astfel, dacă până acum medicul completa un formular de format A6, în care trecea concluziile examenului de bilanţ şi antecedentele patologice, după 24 septembrie ar putea fi nevoit să completeze trei pagini A4, la care se adaugă şi adeverinţa de vaccinări.

Pentru că este neclar, cadrul legislativ este şi absurd, permiţând interpretări în funcţie de interese. Spre exemplu, tot mai mulţi medici pediatri atrag atenţia asupra ratei tot mai mici de vaccinare a copiilor gălăţeni. Teoretic, pentru că vorbim de o schemă obligatorie de vaccinare, copilul nu ar avea dreptul să fie înscris la şcoală sau la grădiniţă. Totuşi, şi învăţământul primar este obligatoriu, la rândul său, astfel că nu-i poţi refuza unui copil dreptul de a urma cursurile unei şcoli de stat.

Ce cuprinde adeverinţa medicală

Adeverinţa medicală cuprinde date privind suferinţe patologice ale copilului care urmează să intre sau să reintre în colectivitate, printre care astm, otită, maladii congenitale de inimă, probleme de învăţare/ dezvoltare, diabet zaharat, leziuni osteoarticulare, convulsii, tulburări de vorbire, auz, vedere, tuberculoză. De asemenea, vor fi trecute în adeverinţă informaţii privind alergii la medicamente, alimente sau altele, pe care le-ar putea avea copilul, şi ce medicamente sau vaccinuri a efectuat.

Acte cerute de şcoli până la 1 octombrie

Cu ocazia aceleiaşi vizite la medic, elevul va fi supus unui examen fizic, în care îi vor fi evaluate înălţimea, greutatea, indicele de masă corporală şi presiunea arterială (pentru copiii mai mari de trei ani). Potrivit proiectului de lege, pentru anul 2015, documentele medicale necesare pentru înscrierea/ frecventarea fiecărui an de învăţământ al preşcolarilor şi elevilor vor fi depuse la sediul unităţilor de învăţământ până la data de 1 octombrie 2015. Acelaşi proiect mai arată şi că eliberarea acestor documente este gratuită.

Cum puteţi face sesizări/recomandări

Cum proiectul se află în dezbatere publică, până pe data de 24 septembrie, puteţi intra pe site-ul Ministerului Sănătăţii, www.ms.ro, pentru a face sugestiile pe care le consideraţi necesare. În partea stângă a paginii fixaţi cursorul mouse-ului pe rubrica "Legislaţie", mergeţi la domeniul "Transparenţă decizională" şi căutaţi "Ordin privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului Educaţiei şi al ministrului Sănătăţii nr. 5298/1668/2011 pentru aprobarea Metodologiei privind examinarea stării de sănătate a preşcolarilor şi elevilor din unităţile de învăţământ de stat şi particulare autorizate/acreditate, privind acordarea asistenţei medicale gratuite şi pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos".

Citit 3768 ori Ultima modificare Luni, 07 Septembrie 2015 00:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.