Cui i-a atribuit Primăria contracte de 1,7 milioane de euro, în prima jumătate a acestui an
Foto: Foto: Cristi Munteanu

Cui i-a atribuit Primăria contracte de 1,7 milioane de euro, în prima jumătate a acestui an
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

* În primele şase luni ale acestui an, Primăria municipiului Galaţi a atribuit, prin cumpărare directă, 133 de contracte * Printre cele mai bănoase contracte sunt cele de reabilitare a unor străzi, repararea Patinoarului şi lucrările la unităţile de învăţământ


Pentru că licitaţiile pot dura chiar şi un an, Primăria municipiului Galaţi poate atribui contracte prin cumpărare directă. OUG nr. 34/2006 actualizată îi permite să achiziţioneze în mod direct produse şi servicii a căror valoare estimată nu depăşeşte echivalentul în lei a 30.000 de euro, exclusiv TVA, şi, respectiv, lucrări a căror valoare nu depăşeşte, în fiecare caz în parte, 100.000 de euro, exclusiv TVA. La solicitarea noastră, formulată în baza legii liberului acces la informaţiile de interes public, Primăria ne-a pus la dispoziţie lista contractelor atribuite prin cumpărare directă în prima jumătate a acestui an.

Astfel, am aflat că, în perioada ianuarie - iunie, municipalitatea a încheiat 133 de contracte. Valoarea totală a 120 de contracte se ridică la peste 7,6 milioane de lei, adică aproximativ 1,7 milioane de euro, fără TVA. Restul de 13 contracte sunt valabile până la finele anului, iar ele trebuie să se încadreze sub echivalentul în lei a 30.000 de euro, în funcţie de necesităţile Primăriei.

Potrivit informaţiilor trimise, Primăria a atribuit direct 22 de contracte a căror valoare se încadrează între 101.600 de lei şi 433.800 de lei, fără TVA. Surprinzător sau nu, municipalitatea a ales şi de câte şase ori aceeaşi firmă pentru a executa diverse lucrări. Iată cine a câştigat cei mai mulţi bani şi, respectiv, cele mai multe contracte cu Primăria.

Topul firmelor bine plătite

Cei mai mulţi bani i-a câştigat firma Rovis Lider SRL, care a încasat, în total, 727.820 de lei, fără TVA, din două contracte: proiectarea şi execuţia de reparaţii covor asfaltic pe străzile Lăcătuşilor şi, respectiv, Zidarilor.

Pe locul secund în top se plasează Romvlay SRL, care a câştigat din trei contracte nu mai puţin de 666.667 de lei, fără TVA. Pentru aceşti bani, firma a executat reparaţii interioare la Patinoar, reparaţii la Colegiul Naţional "C.Negri" şi la imobilul din strada Traian nr. 246 (clădire care a aparţinut Colegiului "Traian").

RBX Electric SRL ocupă al treilea loc pe podium, cu un total de 450.678 de lei, fără TVA, obţinut din trei contracte. Este vorba despre contorizare individuală energie electrică la Căminele A, B şi F (cel mai valoros dintre contractele atribuite în aceste şase luni - 433.800 de lei), reparaţii la alimentarea cu energie electrică a sălii de sport a Colegiului Tehnic "Aurel Vlaicu" şi un "studiu de soluţie" pentru modernizarea străzii Traian, între Brăilei şi Metro, lărgire carosabil.

Primăria a ales să atribuie direct firmei Constructa Mecanique contractul de execuţie lucrări de reparaţii curente la calea Viaductului Sidex şi a elementelor aferente, în valoare de 408.906 de lei.

Pentru reparaţii covor asfaltic pe bulevardul George Coşbuc, între strada Henri Coandă şi Alexandru Măcelaru, firma Cricons a fost plătită cu 397.428 de lei, fără TVA.

În topul celor mai câştigate firme intră şi Moviland Met SRL, cu o sumă totală de 374.950 de lei, provenită din cinci contracte. Cel mai valoros, de 281.122 de lei, viza reparaţii la sala de sport a Colegiului Naţional "Mihail Kogălniceanu". Prin celelalte patru contracte, firma se obliga să facă reparaţii la laboratorul de chimie şi holul de la parter al Corpului B al Colegiului Naţional "Vasile Alecsandri", reparaţii la instalaţia termică a Grădiniţei cu program normal nr. 27, să remedieze avaria la încălzirea Şcolii nr. 11 "Mihail Sadoveanu" şi să execute reparaţii la instalaţiile atelierelor Grupului Industrial de Marină.

La polul opus, cele mai mici contracte au fost atribuite firmei Certsign SA - 165 de lei, pentru un kit de semnătură electronică şi 360 de lei pentru achiziţia a patru certificare digitale.

Topul celor mai solicitate SRL-uri

Potrivit listei furnizate de municipalitate, Primăria a ales şi de câte şase ori aceleaşi firme pentru a le încredinţa contracte. Norocoasele sunt Climador Construct SRL şi Richady Ecologic Grup SRL. Prima dintre companii a câştigat, în total, 113.421 de lei, fără TVA. Pentru aceşti bani a executat reparaţii şi igienizări la două apartamente, a demolat un imobil şi a montat boilere la Grădiniţa "Sf. Stelian", la Colegiul Naţional "C.Negri" şi în imobilul de pe strada Traian nr. 246. Richady Ecologic Grup SRL a adunat 78.163 de lei din cele şase contracte pe care Primăria i le-a atribuit. Contractele vizau reparaţii la două clădiri şi la acoperişul alteia, punerea în siguranţă a unui imobil şi reparaţii la sediul Serviciului de Stare Civilă şi la tavanele a două săli de clasă ale Colegiului Naţional "Al. l. Cuza".

După cele cinci contracte atribuite Moviland Met SRL, se plasează, în topul firmelor solicitate de Primărie, Simacons NBA SRL, cu patru contracte atribuite în şase luni. Compania a câştigat 122.327 de lei executând reparaţii la un apartament, reparaţii şi igienizări la un altul, reparaţii la sala de sport a Liceului cu Program Sportiv şi la coşul de fum al Şcolii nr. 12.

Contracte pentru acelaşi obiectiv

Analizând obiectivele pentru care Primăria a atribuit direct lucrări, am remarcat că de exemplu, strada Stadionului a fost vizată de două contracte: "Reabilitare conductă distribuţie apă potabilă DN 400 mm pozată în canal de protecţie necirculabil, strada Stadionului şi strada Săvineşti, Micro 21, Bd. Dunărea Micro 20, etapa I - Stabilizarea terenului", atribuit firmei Terasament Concept SRL, cu preţul de 76.691 de lei fără TVA, şi servicii de proiectare pentru remedierea accidentului tehnic de pe strada Stadionului, în valoare de 39.700 de lei fără TVA, atribuit Proiect SA.

Reparaţiile la şcoli, în frunte

Din cele 133 de contracte atribuite prin cumpărare directă de Primăria Galaţi, nu mai puţin de 32 vizează remedierea unor avarii, reparaţii, investiţii şi intervenţii la unităţile de învăţământ: grădiniţe, şcoli generale şi colegii. Pe locul secund se situează asfaltările, reparaţiile şi igienizările la apartamente, dar şi reparaţiile la imobile.

Contracte pentru Ecosal

Nu se poate spune că Primăria a avantajat Serviciul Public Ecosal atribuindu-i contracte directe. Potrivit informaţiilor furnizate de municipalitate, Ecosal a primit două contracte pentru servicii de reparaţii, întreţinere şi intervenţii la sediile şi spaţiile aflate în administrarea Primăriei Galaţi, unul valabil în perioada 10 martie - 30 aprilie, celălalt, valabil până la finele anului. Fiecare dintre acestea este estimat sub echivalentul în lei a 30.000 de euro, în funcţie de necesităţile Primăriei. Cel de-al treilea contract, în valoare de 87.630 de lei, fără TVA vizează reparaţii la asfaltul din curtea interioară a Seminarului Teologic Ortodox "Sf. Apostol Andrei".

În limita a 30.000 de euro

Contractele valabile până la finele anului, în limita echivalentului în lei a 30.000 de euro, vizează, în general, serviciile de care are nevoie municipalitate: vulcanizare auto, achiziţionare anvelope, spălare, întreţinere şi furnizare piese auto pentru autovehiculele din parcul propriu al Primăriei, contractate de servicii bancare, birotică şi traduceri.

Atribuiri pe fonduri europene

Nu mai puţin de 11 contracte atribuite direct de Primăria Galaţi, în prima jumătate a acestui an, vizează implementarea unor proiecte cu finanţare europeană.

Cea mai câştigată este Galaxidi Service SRL, plătită cu 60.000 de lei, fără TVA, pentru servicii de asistenţă tehnică pentru supervizarea lucrărilor de execuţie (dirigenţie de şantier) în cadrul proiectului "Centru comunitar de servicii sociale", din strada Ştiinţei nr. 26.

Alexia Ioana Cons SRL va încasa, în total, 41.800 de lei, fără TVA, din trei contracte de servicii de supraveghere a lucrărilor - dirigenţie de şantier, pentru proiectele de creştere a performanţei energetice a blocurilor C11, C12, D8, Y5, Y6, Y7, G10 şi X4.

Solution GC SRL primeşte 38.200 de lei, fără TVA, pentru servicii de asistenţă în domeniul managementului de proiect în cadrul proiectului creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe G10 şi X4.

Pentru acelaşi tip de servicii, la proiectul de creştere a performanţei energetice a blocurilor de locuinţe C11, C12, D8, Konset SA s-a ales cu 18.435 de lei, fără TVA.

Prosim Media & Publicity SRL a primit 21.343 de lei din materiale de informare şi publicitate în cadrul a trei proiecte europene.

Citit 6066 ori Ultima modificare Sâmbătă, 05 Septembrie 2015 00:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.