APĂ CANAL, obligată să NU mai SISTEZE APA fără acordul Consiliului Local. Se PREGĂTEŞTE un proiect de hotărâre

APĂ CANAL, obligată să NU mai SISTEZE APA fără acordul Consiliului Local. Se PREGĂTEŞTE un proiect de hotărâre
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

* Proiectul va fi depus, cel mai probabil, în luna octombrie la sediul municipalităţii * În prezent, mii de apartamente din oraş nu mai primesc apă potabilă


Consilierii municipali ai PNL pregătesc un proiect de hotărâre prin care să oblige societatea Apă Canal să nu mai sisteze apa potabilă în oraş fără acordul Consiliului Local. Anunţul a fost făcut, săptămâna trecută, de Nicuşor Ciumacenco, copreşedintele Organizaţiei Municipale a PNL, la dezbaterea publică a partidului, organizată la Teatrul Dramatic.

„La ora actuală, Apă Canal vine la bloc, sapă o groapă şi blindează la apa rece. Din punctul meu de vedere este un lucru greşit şi la limita legalităţii. Nu ştiu cum de astfel de lucruri nu au fost sesizate, pentru că ţin chiar un pic de penal. Consilierii PNL vor avea o propunere de proiect prin care aceste debranşări în municipiul Galaţi să nu se poate face decât cu acordul Consiliului Local. Şi să văd eu consilierul local care ridică mâna în sală pentru a debranşa pe cineva. Există soluţii legale: dă apă cu program, au o armată de jurişti pentru a face ceea ce trebuie să facă, să recupereze banii de acolo de unde nu-i pot recupera”, a afirmat fostul viceprimar.

Ciumacenco ne-a declarat că proiectul iniţiat de aleşii PNL va fi înaintat secretarului Consiliului Local cel târziu în luna octombrie, în speranţa că propunerea liberalilor va primi toate avizele necesare şi va intra în dezbaterea aleşilor locali în şedinţa ordinară de la finele lunii octombrie.

„Consiliul Local este unicul acţionar şi mi se pare firesc să ceri şi părerea acţionarului. Nu am o problemă cu acţiunea de debranşare în sine, ci cu modul în care aceasta se face. Am o problemă cu debranşatul celor cu plata la zi. Vom forţa şi noi mâna aleşilor, să vedem care are curajul să se împotrivească”, a spus Nicuşor Ciumacenco.

37 de asociaţii nu primesc apă rece

În prezent, conform datelor actualizate la începutul lunii septembrie de către reprezentanţii Apă Canal, nu mai puţin de 37 de asociaţii de proprietari (din totalul de 727, existente la nivelul municipiului), care au în componenţă mii de apartamente, nu mai primesc apă potabilă. „Ca valoare, debitul restant al asociaţiilor sistate este de 9.955.549 de lei, respectiv 62,73 la sută din total sold asociaţii proprietari existent la 31.07.2015 (…) Majoritatea asociaţiilor sistate au datorii mai vechi de 270 de zile de la emiterea facturilor”, se arată într-o informare postată pe site-ul societăţii. Aproape 200 de scări de bloc sunt afectate de sancţiunea pe care Apă Canal o aplică datornicilor, ceea ce înseamnă că mii de apartamente din oraş au fost debranşate de la reţeaua publică de alimentare cu apă rece. Cartierele în care s-a „tăiat” apa pe bandă rulantă sunt Micro 40, Micro 39, Micro 20, Micro 21 şi Micro 17. În Micro 40, spre exemplu, zeci de scări de bloc, din cadrul a opt asociaţii de proprietari figurează pe lista neagră a distribuitorului de apă potabilă.

Bun-platnicii din cadrul asociaţiilor „blindate” au o singură soluţie, în prezent: contorizarea individuală, contra cost. De la jumătatea lunii martie şi până la începutul lunii septembrie, aproximativ 11.700 de solicitări fuseseră depuse în acest sens la Apă Canal.

Rămâne de văzut dacă proiectul de hotărâre iniţiat de aleşii PNL va ajunge să fie supus votului Consiliului Local. Dacă ţinem cont de faptul că iniţiativa liberalilor din luna iunie, privind desfiinţarea zonelor unitare, prin suspendarea Hotărârii Consiliului Local nr. 166/2008, nu a fost nici acum dezbătută şi supusă votului, este posibil ca şi proiectul de hotărâre care vizează Apă Canal să mai stea mult timp prin sertare.

Foto: Bogdan Codrescu

Citit 3701 ori Ultima modificare Marți, 15 Septembrie 2015 00:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.