Ce face Primăria Galaţi cu aproape 53 de milioane de lei, până la finele acestui an
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Ce face Primăria Galaţi cu aproape 53 de milioane de lei, până la finele acestui an
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Peste 11,9 milioane de euro, adică peste 52,7 milioane de lei, sunt banii pe care Primăria municipiului Galaţi trebuie să-i cheltuiască până la finele anului 2015. Suma reprezintă valoarea celor zece proiecte europene care trebuie finalizate anul acesta şi care sunt în diferite stadii de execuţie.

“Undă verde” de 19,2 milioane de lei

Cel mai consistent dintre proiectele europene, în valoare de 19,2 milioane de lei, vizează „unda verde”, adică un sistem inteligent de management al traficului care să ducă la creşterea fluenţei şi siguranţei circulaţiei, dar şi la prevenirea criminalităţii. Proiectul implică montarea de camere video pentru supravegherea traficului, introducerea semafoarelor pietonale dotate cu buton de activare, dar şi cu dispozitive audio de avertizare şi realizarea unui Centru de Comandă şi Control unic pentru coordonarea activităţilor de management trafic şi supraveghere video. Acum o lună, compania UTI Grup SA s-a apucat de treabă în zona Inelului de Rocadă, unde a avea de instalat nu mai puţin de şapte semafoare pentru vehicule pe stâlpi şi patru semafoare pentru pietoni, cu buton şi dispozitiv acustic, plus două camere de luat vederi.

Aşa cum v-am mai informat, patru axe rutiere vor beneficia de un sistem de trafic modern, 35 de intersecţii vor fi modernizate, fie prin semaforizare, fie prin transformarea în sensuri giratorii, şi vor fi dotate cu camere de luat vederi şi detectori de trafic şi 26 de treceri de pietoni semaforizate şi sincronizate la sistem.

11 blocuri şi-un plan de eficienţă energetică

Cinci proiecte, în valoare totală de 15,3 milioane de lei vizează creşterea performanţei energetice a 11 blocuri de locuinţe. Norocoasele sunt blocurile L, A7 şi A21 din Micro 16, C11, C12, D8 din Ţiglina II, Y5, Y6, Y7 şi X4 din Micro 20 şi G10 din Micro 18, la a căror reabilitare termică se lucrează deja. Locatarii celor 585 de apartamente din cele 11 imobile se vor bucura, la finalul investiţiei, de reducerea cu minim 40 la sută a consumurilor pentru încălzire şi scăderea sub 90 Kw/m2an a energiei consumate. Cel puţin aşa s-au angajat autorităţile…

Un al şaselea proiect european aflat în implementare priveşte un Plan de eficienţă energetică a clădirilor în Bazinul Mării Negre. Potrivit lui Costel Hanţă, directorul Direcţiei de Proiecte şi Finanţări Externe din cadrul Primăriei, valoarea totală a proiectului este de 804.787 euro, din care bugetul alocat municipiului Galaţi este de 76.967 de euro. Şi asta pentru că avem parteneri din cinci ţări: Grecia, Republica Moldova, Ucraina, Turcia, Armenia. Obiectivele specifice ale proiectului au în vedere creşterea eficienţei energetice în clădirile publice (proiectare, întreţinere, renovare, optimizarea consumului de energie), cât şi integrarea directivelor de gestionare a energiei în cadrul procedurilor autorităţilor locale.

Centrul Comunitar de Servicii Sociale

Acesta se află în realizare pe strada Ştiinţei nr. 26. Ruinele unui fost atelier de şcoală se transformă într-o clădire extinsă, cu două etaje şi mansardă, cu arhitectură de secol al XIX-lea, dar proiectată şi gândită conform normelor actuale. În centru îşi vor găsi adăpost temporar 60 de persoane defavorizate. Tot aici vor fi organizate cursuri de pregătire profesională pentru un număr de 14 specialişti în domeniul serviciilor sociale, iar 85 de persoane vor beneficia de calificare sau recalificare profesională, iar 120 de persoane vor fi consiliate. Potenţialii beneficiari ai proiectului sunt tinerii cu vârsta peste 18 ani care părăsesc sistemul instituţionalizat de protecţie a copilului, mamele tinere, victime ale violenţei în familie, persoanele de etnie romă supuse excluziunii sociale, beneficiarii de venit minim garantat şi persoanele care au fost în detenţie. Valoarea totală a proiectului este de 12,6 milioane de lei.

Colegiul Economic, reabilitat

Un alt proiect, în valoare de totală de un milion de lei, vizează reabilitarea Colegiului Economic “Virgil Madgearu” din Galaţi. Obiectivul specific îl constituie îmbunătăţirea calităţii infrastructurii educaţionale a Colegiului Economic “Virgil Madgearu” din municipiul Galaţi, în vederea asigurării unui proces educaţional la standarde europene şi a creşterii participării populaţiei şcolare la procesul educaţional.

Proiect în prelungiri

Modernizarea Centrului Multifuncţional de Servicii Sociomedicale pentru persoane vârstnice ar fi trebuit să fie gata, dar perioada de implementare a proiectului în valoare de 4.1 milioane de lei s-a prelungit până la finele anului. De ce? Pentru că a fost reziliat contractul de lucrări şi încheiat un altul, pentru continuarea execuţiei lucrărilor. Primăria susţine că lucrările s-au încheiat şi că, în prezent, proiectul se află în etapa de desfăşurare a achiziţiilor pentru dotări: echipamente medicale, aparate electrice de uz casnic, utilaje pentru producţia de textile, staţie centrală de monitorizare, cântare. La acest Centru de Zi, o sută de vârstnici aflaţi în situaţie de risc social vor beneficia de consiliere socială, juridică, psihologică, terapie ocupaţională, socializare şi recreere, art terapie şi meloterapie. Totodată vor fi modernizate serviciile de asistenţă şi îngrijire la domiciliu pentru 50 vârstnici din care 40 vor beneficia de asistentul virtual la domiciliu, pentru a creşte calitatea vieţii, confortul şi siguranţa vârstnicilor asistaţi în propria locuinţă.

Dat fiind că există deja un precedent – acest ultim proiect intrat în prelungiri – rămâne de văzut dacă Primăria va reuşi să încheie până la finele anului toate celelalte nouă proiecte.

Câţi ani bani europeni a câştigat Galaţiul

Potrivit informaţiilor furnizate la solicitarea noastră, Primăria municipiului Galaţi a câştigat, în mandatul primarului Marius Stan, 13 proiecte europene. Valoarea totală a finanţărilor europene câştigată se ridică la 53.660.664 de lei. În aceeaşi perioadă s-au finalizat 12 proiecte europene. În total, valoarea fondurilor europene de care am beneficiat până acum se ridică la 86.262.197 de lei.

Citit 4753 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Octombrie 2015 16:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.