REPORTAJ în comuna cu cele mai proaste drumuri din Galaţi (FOTO)

REPORTAJ în comuna cu cele mai proaste drumuri din Galaţi (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Pentru mai bine de şapte kilometri, şoferii fac slalom printre craterele din şosea, nemaiştiind ce anume să ocolească, motiv pentru care drumul se lungeşte cu încă 20 de minute, pe puţin.

Din Galaţi până la Buciumeni sunt aproximativ 100 km, distanţă care se parcurge în cel mult 90 de minute cu maşina personală. Dar, în realitate, 90 de minute faci doar până la Nicoreşti, pentru că drumul de legătură dintre cele două comune, anume DJ 252, arată mai prost decât uliţele multor sate. Iar dacă vara mai e cum mai e, pentru că ele sunt vizibile şi pot fi evitate, toamna şi iarna situaţia se schimbă.

„Când gropile sunt pline de apă sau de zăpadă, întregul drum e o capcană. Şoferii care îl străbat zilnic au ajuns să îl cunoască, să îi ştie toate denivelările, dar vă daţi seama că pentru cei mai puţin experimentaţi e extrem de periculos. Cu mai mult de 30 km/h nici nu poţi circula pe aici. Şi, cu toate astea, mai sunt şoferi de microbuze care merg şi cu 60 km/h”, ne-a spus un sătean din Hănţeşti.    

Cu un primar liberal, buciumenii se aşteptau ca micul lor colţ de lume să renască, însă când banii nu vin nici de la guvern, nici de la consiliul judeţean, proiectele mor înainte de a fi începute. 

Lucrările de reabilitare se fac doar pe jumătate   

Conform discuţiei pe care am avut-o cu primarul comunei, Năstasă Petrache, porţiunea de drum judeţean care leagă Nicoreştiul de Buciumeni va fi reabilitată din bani de la Consiliul Judeţean, însă lucrările nu vor fi duse până la capăt. „Din câte ştiu eu, aici se face doar decopertare şi se toarnă primul strat de binder. Ar mai trebui turnat un strat de uzură, ceea ce înseamnă că vom mai avea denivelări şi mici gropi, dar circulaţia se va desfăşura în condiţii mai bune. Ştiu că se investesc cam 2 milioane de lei”, ne-a explicat edilul comunei. De altfel, în luna septembrie, Consiliul Judeţului a alocat municipiului Tecuci suma de 62.000 lei pentru reabilitarea drumurilor judeţene, iar comunei Buciumeni suma de 47.000 lei.

De la bugetul local se toarnă asfalt în sate

Printre realizările primarului Năstasă Petrache se numără cei 2.600 metri de asfalt din satele Tecucelu Sec şi Hânţeşti. „În Tecucel am reuşit să asfaltăm pe o distanţă de 2 kilometri, investiţie care a ajuns la 12 miliarde lei vechi. Banii au provenit din bugetul local, iar lucrările nu sunt încă finalizate. De asemenea, am început asfaltarea pe o distanţă de 600 de metri în satul Hânţeşti, de la şcoală şi până la troiţă. Aceasta investiţie ne ajunge cam 100.000 euro, bani care sunt asiguraţi tot de bugetul local”, a explicat edilul.

În rest, uliţele sunt tot pietruite, prăfuite şi expuse ploilor şi ninsorilor destul de grele care cad în zonă. Numai în Hânţeşti, spre exemplu, o bună parte din sat rămâne izolată iarna, când stratul de omăt ajunge şi la 2 metri înălţime. "Spre partea cu biserica din Hânţeşti nu se intră cu lama sau cu vola pe timp de iarnă. E drumul greu, iar mutatul unor mormane de zăpadă de doi metri e foarte costisitor. Astfel, oamenii care stau acolo se descurcă cum pot. Se duc la magazin odată pe săptămână, îşi iau tot ce le trebuie şi nu mai ies din case. Şi aşa, drumul de 10 minute pe care îl fac în mod normal până la magazin durează cam o oră pe timp de iarnă, pentru că nu e uşor să înoţi în zăpadă", ne-a mai spus primarul. 

Din nefericire, însă, cum în zonă sunt şi foarte mulţi asistaţi social, care întârzie mereu cu plata taxelor către stat, bugetul local nu este atât de mare pe cât şi-ar dori cei din primărie.    

Fondurile europene nu mai vin ca altădată

Dacă drumul care leagă Buciumeniul de mănăstirea cu acelaşi nume a fost reabilitat în 2012 cu bani de la Uniunea Europeană, această variantă nu mai este valabilă şi pentru reabilitările de acum.

„Din păcate, nu mai e atât de simplu să obţii fonduri europene, chiar şi pentru refacerea drumurilor. Zona noastră e una săracă, aşa că nici la bugetul local nu prea sunt bani, motiv pentru care durează atât de mult să reparăm nişte drumuri”, ne-a explicat primarul din Buciumeni.

Astfel, singurul ajutor constant este cel de la Consiliul Judeţean, însă şi acolo lucrurile depind de guvern. „Am fost acum două săptămâni la Poiana, pentru o întâlnire cu primarul de acolo. Mi-a zis că guvernul i-a alocat 22 miliarde lei vechi pentru a asfalta uliţele, pe care nu trec nici două căruţe pe zi. De ce se aruncă cu bani în astfel de sate, iar cele care sunt tranzitate, cum suntem noi, sunt lăsate mai la coadă?”, a concluzionat Năstasă Petrache. 

Foto Florin Răvdan

Citit 7114 ori Ultima modificare Marți, 12 Ianuarie 2016 15:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.