Staţia de epurare din Cantemir, construită a doua oară. Achiziţia şi montajul, scoase la licitaţie

Staţia de epurare din Cantemir, construită a doua oară. Achiziţia şi montajul, scoase la licitaţie
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Staţia de epurare din cartierul Dimitrie Cantemir, pentru care Primăria Galaţi a plătit până acum 2,3 milioane de lei, pe timpul fostei administraţii, a fost scoasă din nou la licitaţie

Primăria Galaţi a scos la licitaţie, la sfârşitul lunii trecute, achiziţia şi montajul staţiei de epurare pentru cartierul Dimitrie Cantemir, valoarea estimată a contractului fiind de 483.870 de lei. Licitaţia vine la zece ani după ce Primăria Galaţi a încheiat, în 2005, un contract cu Unicom, în valoare de 3.062.917 lei, TVA inclus, pentru construirea Staţiei de epurare a apelor uzate din cartierul Cantemir. După cum se ştie, staţia de epurare nu a mai fost construită, deşi plăţile pentru realizarea ei au fost făcute de către administraţia Dumitru Nicolae.

Licitaţie nouă pentru o lucrare veche

Potrivit Primăriei Galaţi, microstaţia de epurare, scoasă acum la licitaţie, pentru cartierul Dimitrie Cantemir este o investiţie necesară şi foarte importantă pentru tratarea apelor uzate provenită de la 15 blocuri, cu 349 de apartamente şi 1.500 de locatari. Staţia va avea rolul de a prelua, separa şi trata apele reziduale şi de a le dezinfecta, răspunzând astfel standardelor de protecţie a mediului impuse de normativele în vigoare. Microstaţia va trebui să prevadă două linii de funcţionare, grătar cu funcţionare automată, deznisipator cu separator de grăsimi, compartiment de aerare, treaptă de pompare efluent, bazine de colectare, separare, decantare şi tratare nămol, separator de nămol primar, instalaţii electrică şi de automatizare, instalaţie pentru defosforizare, pentru dezinfecţie a apei epurate, containere pentru nămol deshidratat, dar şi instalaţii de adaptare a acesteia la condiţiile de teren.

2,3 milioane de lei, pentru o staţie fantomă

În august 2005, Primăria încheia un contract cu firma Unicom pentru realizarea unei staţii de epurare pentru cele 15 blocuri ANL din cartierul "Siret". Lucrările trebuiau finalizate în 36 de luni, însă Primăria Galaţi, condusă pe atunci de Dumitru Nicolae, a pus terenul la dispoziţia constructorului abia la sfârşitul anului 2006. Lucrările au început, într-un final, în 2007. Primăria Galaţi a efectuat prima plată pe 15 octombrie 2007, iar ultima pe 24 decembrie 2009. Cu toate acestea, din staţia de epurare din Dimitrie Cantemir nu există decât fundaţia.

În 2012, când Marius Stan a devenit primar, acesta a realizat că Primăria, la a cărei cârmă a ajuns, a plătit aproape 23 de miliarde de lei vechi pentru o lucrare care nu exista. De altfel, există şi un raport al Curţii de Conturi, care a găsit o abatere estimată la 2.282.000 de lei, pentru "o serie de bunuri şi lucrări plătite care nu au fost identificate faptic la locul de execuţie a investiţiei "Lucrări tehnico-edilitare Cartier Cantemir - staţie epurare ape uzate menajere".

"[Cei de la Unicom] au încasat până şi garanţia de bună execuţie a lucrării în situaţia incredibilă în care pe acel loc nu se află absolut nimic! Parte din bani au fost luaţi până în 2009, iar prima sesizare din partea Primăriei a venit în 2011, când firma deja era în insolvenţă", a dezvăluit, în iulie 2012, primarul Marius Stan.

În 2013, primarul Marius Stan a înaintat o sesizare penală către Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, pentru a se efectua cercetări în cazul cu pricina, dar şi pentru a fi stabiliţi vinovaţii. Rămâne de aflat în ce stadiu se află plângerea, dar şi dacă a fost sancţionat cineva din administraţie.

Citit 2840 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Octombrie 2015 00:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.