Ne împrumutăm sau primim „pomană”? De unde face rost Galaţiul de BANI pentru CĂLDURĂ

Ne împrumutăm sau primim „pomană”? De unde face rost Galaţiul de BANI pentru CĂLDURĂ
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

La nici o săptămână după ce a anunţat că Guvernul este hotărât să nu mai ofere „pomană”, astfel că autorităţile locale trebuie să împrumute bani de la Trezoreria statului pentru a pune pe picioare sistemul de termoficare, premierul Victor Ponta a declarat că Executivul pregăteşte, pentru vineri, o rectificare bugetară, iar sume importante de bani vor fi direcţionate tocmai pentru asigurarea încălzirii populaţiei în mai multe oraşe din ţară. Un anunţ în acest sens a fost făcut şi în şedinţa de marţi, 20 octombrie, a Guvernului, semn că, cel mai probabil, premierul a realizat că frigul se instalează cu repeziciune, dacă ţinem cont şi de prognozele meteo, iar politicienii nu mai pot experimenta strategii, în al doisprezecelea ceas, pe spatele oamenilor.

„Facem şedinţa astăzi (marţi n.r.) pentru că miercuri şi joi vreau să definitivăm, împreună cu Guvernul şi coaliţia politică care ne sprijină, rectificarea care va avea loc vineri. Cam toate solicitările pe care le-aţi făcut - pentru salariile la medici, transporturi, încălzire, autorităţi locale, cam tot ceea ce aţi cerut am putut să punem în practică. Rectificarea bugetară ne va păstra toate ţintele pe care le-am stabilit (…) Vineri este şedinţa pe rectificare şi atunci o să spunem deciziile finale pe acest domeniu”, a declarat Victor Ponta, la începutul şedinţei de Guvern.

Administraţia gălăţeană, pusă din nou la zid

Cu doar o zi înainte de şedinţa Executivului, Victor Ponta, citat de Agerpres, declarase că Guvernul trebuie să rezolve „într-un mod mai înţelept problema cu care încă se confruntă câteva mari oraşe ale României referitoare la încălzire, şi aici e vorba şi de Bucureşti, de Constanţa, de Galaţi, unde, pe de o parte, nu putem să-i lăsăm pe oameni să îngheţe în case. Pe de altă parte, însă, administraţiile locale trebuie să-şi facă treaba aşa cum şi-au făcut-o în multe alte oraşe, unde nu sunt probleme la începutul iernii”.

Reamintim că premierul Victor Ponta a declarat, în şedinţa Executivului de săptămâna trecută, că municipiile care se confruntă cu o criză a sistemului de termoficare vor trebui să împrumute bani de la Trezoreria statului pentru a putea să asigure căldură în casele oamenilor. Ba mai mult, prim-ministrul nu s-a ferit să arate cu degetul către o serie de municipii din ţară, nominalizând, printre acestea, şi Galaţiul.

„O să avem o modificare legislativă prin care toate oraşele care au nevoie de sprijin pentru încălzire nu le dăm noi, aşa, cadou, ci vor putea să se împrumute din trezorerie să treacă peste iarnă şi, sigur, să dea înapoi creditul într-o perioadă sustenabilă de timp. Că e Bucureştiul, că e Galaţiul, că e Aradul, că e altcineva, transparent, egal pentru toţi, să nu se spună că dăm la unul că e de la un partid, la altul nu dăm că e de la alt partid (…) Asta este soluţia corectă şi cred că este şi un stimulent să-şi facă investiţiile în sistemul termic, că aşa, dacă le dăm pomană în fiecare an, n-o să facă niciodată nicio investiţie", a afirmat Ponta.

Declaraţiile de atunci ale premierului au generat panică şi confuzie în rândul populaţiei şi autorităţilor din mai multe municipii, în condiţiile în care primiseră deja asigurări că vor beneficia de sprijin financiar pentru resuscitarea sistemului centralizat de termoficare, astfel încât consumatorii să nu îngheţe de frig în propriile locuinţe.

Foto-arhivă "Viaţa liberă"

Citit 4511 ori Ultima modificare Joi, 22 Octombrie 2015 00:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.