SOS Biblioteca "V.A. Urechia": Strada Mihai BRAVU nu scapă de ASFALT (FOTO)
Foto: Foto Marius Negri

SOS Biblioteca "V.A. Urechia": Strada Mihai BRAVU nu scapă de ASFALT (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

* Deşi Direcţia de Cultură a cerut ca strada Mihai Bravu să-şi recapete farmecul de odinioară, artera va fi totuşi asfaltată * O „dâră” de 20 de centimetri de piatră va marca traseul istoric al liniei de tramvai


Lucrările de modernizare aflate în plină desfăşurare pe strada Mihai Bravu au constituit motiv de dispută, la recenta şedinţă a Consiliului Local, între consilierul local PSD Zanfir Ilie, directorul Bibliotecii „V.A. Urechia”, şi primarul Marius Stan. Cu această ocazie, am aflat şi cum va arăta strada la finalul modernizării executate de firma Tancrad, care trebuie să fie gata pe 22 martie 2016 şi costă 4.846.576 de lei, fără TVA.

"Foamea de carte nu bate foamea"

„Biblioteca împlineşte peste două săptămâni 125 de ani. E închisă, domnule primar, din cauza lucrărilor de pe Mihai Bravu. Speranţe sunt puţine şi o să ne facem de râs faţă de cei care ne vor vizita! Ştiţi ce mă deranjează? O unitate de alimentaţie publică are acces! La carte nu este acces! A merge la restaurant este mai uşor şi, într-adevăr, mai relaxant. Nu sunt justificări! Ne fac în ciudă, efectiv! Nu e nimeni de la Primărie să urmărească lucrările, nu am cu cine discuta niciodată, ba, mai mult, mă ameninţă cei din treapta de jos: "V-am spus că vă închidem biblioteca?!". Şi au reuşit!", a izbucnit Zanfir Ilie.

Directorul i-a pârât pe constructori că, în weekend, când este timpul foarte frumos, nu se lucrează şi a criticat dur organizarea de şantier: "Lucrarea nu se va încadra în timp. Aţi dat în scris că se vor aduce tei şi-i vom planta în perioada optimă: sfârşit de septembrie, octombrie, maxim în noiembrie! Nu sunt şanse! Nu se prevede nimic optimist la orizont!”.

Preşedintele de şedinţă, consilierul local ALDE Eugen Găvan, a tras concluzia: „Înţelegând că există, totuşi, acces la nişte societăţi de lângă bibliotecă, cred că explicaţia este mult mai simplă: foamea de carte nu bate foamea!”.

Lucrări suspendate

Primarul Marius Stan a încercat să explice că s-au schimbat conductele, de aceea accesul este dificil. Pe de altă parte, s-a bucurat că aleşii înţeleg şi simt pe propria piele problemele cu care se confruntă municipalitatea la fiecare şantier. „Nu vreau să scuz pe nimeni, dar, după cum bine ştiţi, am avut lucrările suspendate o perioadă, pe nişte motive hilare, cu avizul de la Cultură”, a spus edilul.

După cum v-am informat, situaţia arterei a fost analizată, recent, în Comisia Zonală a Monumentelor Istorice, la Iaşi. Comisia a constatat că există unele neconcordanţe între studiul istoric al străzii, pe baza căruia Direcţia Judeţeană pentru Cultură din Galaţi a dat aviz investiţiei, şi proiectul de modernizare, realizat de Primăria municipiului Galaţi. Direcţia de Cultură cerea revenirea la finisajul original al părţii carosabile, calupuri din granit, marcarea traseului istoric al liniei de tramvai, borduri restaurate din piatră naturală de granit şi înlocuirea celor sparte, astfel încât imaginea de ansamblu rezultată să fie apropiată imaginii de epocă.

Compromisul

„A trebuit să facem nu ştiu câte drumuri la Iaşi, să luăm un aviz pentru că am început un proiect şi trebuia să revenim şi să punem piatră cubică! Hai să fim serioşi! Până la urmă, s-a ajuns la un compromis, cu 20 de centimetri pe mijloc, care să simbolizeze cum a fost odată Mihai Bravu de la Gară şi să se scrie undeva, să se aducă aminte de una dintre primele străzi cu linie de tramvai în Galaţi, dar sunt lucruri care ţin de birocraţie”, a spus Marius Stan.

Primarul a admis că nici constructorul nu exploatează vremea bună şi nu sunt tot timpul suficienţi oameni. „E regretabil, sper ca totuşi, în două săptămâni, să reuşim să realizăm o cale de acces acolo”, a promis primarul Marius Stan.

Citit 3443 ori Ultima modificare Sâmbătă, 31 Octombrie 2015 01:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.