Pe ce străzi din Galaţi va fi extins ILUMINATUL PUBLIC

Pe ce străzi din Galaţi va fi extins ILUMINATUL PUBLIC
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

* Primăria municipiului Galaţi a vrut să ne ilumineze festiv sărbătorile de iarnă cu 2,1 milioane de lei, dar n-a reuşit * Acum încearcă extinderea iluminatului public în oraş, cu investiţii de 6,2 milioane de lei


Dacă tot s-au dus sărbătorile de iarnă, putem să ne ostoim nemulţumirea că n-am avut iluminat festiv, chit că Primăria fusese gata să investească 2,1 milioane de lei pentru beculeţe. Măcar lumină pe străzi să avem!

La finele anului trecut, aleşii locali au aprobat studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici pentru extinderea iluminatului public, etapa a II-a. Documentaţia a fost realizată de către SC Trans PEC SA, căreia municipalitatea i-a plătit 99.200 de lei. Hotărârea adoptată de aleşi prevede extinderea iluminatului public cu corpuri de iluminat cu LED, în 14 zone din oraş, printre care Parcul Cloşca, Micro 19, bulevardul Marii Uniri, cartierul Fileşti şi Viaductul, valoarea totală a investiţiei necesare ridicându-se la 6.298.038 lei cu TVA. Iată unde vrea Primăria se ne ilumineze.

Parcul Cloşca, lăsat de izbelişte

Lăsat de izbelişte de autorităţi şi cotropit de şobolani, Parcul Cloşca n-are parte nici de lumină. Potrivit documentaţiei realizate de Trans PEC, "există pe doi kilometri de alei iluminat public cu lampadare de 70 W, cu precizarea că numai 20 la sută din corpuri funcţionează. Restul sunt vandalizate sau au cablurile tăiate". Soluţia găsită presupune stâlpi tip lampadar de patru metri, cu câte un corp de iluminat cu LED de 60 W.

Alee întunecoasă în Micro 19

Autorităţile au descoperit că în Micro 19, pe aleea dintre Piaţă şi blocul V1 scara 8, nu există pe o distanţă de 40 de metri iluminat public, iar în capătul zonei, pe strada Strungarilor, există un stâlp de iluminat. Potrivit hotărârii votate, aici se vor monta stâlpi tip lampadar de patru metri, cu câte un corp de iluminat cu LED 30 W.

Blocuri şi parcări în beznă

Potrivit documentaţiei votate, pe strada Siderurgiştilor nr. 5, la blocurile PS1A - PS1B, spate şi lateral parcare, nu există iluminat public pe o lungime de 250 de metri, aşa că se vor monta zece corpuri de iluminat cu LED de 64 W.

Autorităţile au constatat că şi pe bulevardul Marii Uniri, la blocurile U3-U5, U6 din Ţiglina I, nu există iluminat public în zona parcărilor, pe o lungime de 700 m. Conform proiectului, zona blocului U6 va beneficia de stâlpi de iluminat tip lampadar cu LED de 30 W, la fel şi zona blocurilor U3-U5.

În faţa blocului A15, din Micro 16, strada Gheorghe Asachi nr. 2, nu există circuit de iluminat public pe cei 110 metri, aşa că se vor lua măsuri pentru alimentarea a patru stâlpi cu corpuri de iluminat cu LED de 25 W.

Nici strada Şoimului, în zona aferentă blocului Atena, pe o porţiune de 75 de metri, nu este iluminată, motiv pentru care se vor monta stâlpi cu corpuri de iluminat cu LED de 30 W.

Pe strada Banatului se va extinde iluminatul public spre strada Locomobilei, înlocuindu-se atât circuitul existent, uzat şi înnădit din recuperări, dar şi un stâlp fisurat la bază.

În Fileşti, trebuie mutate… gardurile

Nu-i o glumă! Trans PEC a constatat că, pe strada Vasile Cârlova din Fileşti, circuitul electric a ajuns în curţile abonaţilor, din cauza extinderii gardurilor, şi a cerut mutarea acestora. Atât pe strada Cârlova, cât şi pe strada Gheorghe Şincai va fi înlocuit circuitul de iluminat existent uzat şi subdimensionat. De altfel, întregul cartier Fileşti dispune de un singur punct de aprindere a iluminatului public, realizat cu conductoare uzate moral şi fizic. Şi pe strada Dr. Răutu vor fi montate corpuri de iluminat cu LED de 30 W.

Rute ocolitoare

Pe lista de extindere a iluminatului public se află şi câteva importante rute ocolitoare. Primul pe listă este Drumul de Centură, între DN2B şi rondoul de acces la Selgros. Urmează Viaductul, unde numai 30 la sută din corpurile de iluminat funcţionează, restul fiind vandalizate. Vizate sunt şi Calea Smârdan, unde se doreşte extinderea iluminatului de la podul peste calea ferată până la limita de demarcaţie a municipiului, şi Calea Prutului, unde se vrea extinderea iluminatului de la capătul tramvai până la limita de demarcaţie a municipiului şi aleea laterală dreapta.

Conform hotărârii votate de aleşi, valoarea totală a investiţiei se ridică la 6.298.038 lei cu TVA, sursa de finanţare fiind bugetul local, dar şi un împrumut. Durata de realizare este de 23 de luni. Pentru început, vor trebui întocmite proiectele tehnice, costul acestora fiind estimat la 160.000 de lei fără TVA.

Citit 3540 ori Ultima modificare Joi, 07 Ianuarie 2016 00:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.