Necazuri prea mari pentru un om prea mic. SĂ-L AJUTĂM PE IONUȚ!

Necazuri prea mari pentru un om prea mic. SĂ-L AJUTĂM PE IONUȚ!
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

* Ionuţ s-a născut fără un rinichi şi a fost părăsit de mamă, care nu şi-a asumat creşterea unui copil bolnav


Copilăria e vârsta perfectă, a traiului fără griji, ocrotit de braţele iubitoare ale părinţilor, a amintirilor minunate, construite în familie. Pentru Ionuţ Gheorghiţă, elev în clasa I B, la Şcoala Gimnazială “Gh. Munteanu” din Galaţi, copilăria înseamnă lipsuri, spitalizări dese şi singurătate. S-a maturizat prea devreme: născut cu un singur rinichi, diagnosticul fiind “agezie generală stângă”, Ionuţ a trecut prin momente grele, pe care le-a dus cu fruntea sus, ajutat doar de bunici: speriată de responsabilităţi, mama lui a decis să-l părăsească, pe când avea doar doi ani. Nu a putut creşte un copil fără tată, unul şi fără un rinichi, i s-a părut peste puteri! De tată nu se ştie nimic!

Ionuţ e în grija părinţilor mamei, care renunţă la medicamentele pentru ei, ca să-i poată oferi băiatului un minim necesar. Nu reuşesc întotdeauna, dovadă că, de cele mai multe ori, laptele şi cornul pe care le primeşte Ionuţ la şcoală sunt singura lui masă din zi. Trăieşte cu chirie într-un apartament în Micro 39, fără apă caldă sau căldură, pentru care bunicii plătesc 500 de lei lunar, în condiţiile în care venitul lor din ajutorul social şi alocaţia băiatului însumează doar 400 de lei. Chiar dacă e mic, Ionuţ simte neajunsurile şi trăieşte cu groază fiecare început de lună: "A venit proprietara? Ne va da în stradă?" sunt întrebările copilului. Bunicul munceşte cu ziua pe unde poate. Bunica, Caterina Gheorghiţă, stă acasă sau la spital, cu Ionuţ. "Nu vreau decât să ştiu că avem o cameră a noastră, în care să îl pot lăsa pe Ionuţ atunci când noi nu vom mai fi", spune biata bătrână. Familia a depus dosar pentru o locuinţă socială, în 2014, dar nu a primit niciun răspuns.

Suspect de diabet

Un singur rinichi face cu greu faţă solicitărilor: micuţul are deja probleme cu ficatul, e suspect de diabet şi a făcut cinci pneumonii în ultimii doi ani. Nu are voie să depună efort fizic, are nevoie de un regim alimentar special, bogat în fructe şi legume, dar şi de tratamente costisitoare. Din cauza problemelor financiare, bunicii nu i-au putut asigura investigaţiile medicale de care ar fi avut nevoie. În urmă cu două săptămâni, din cauza frigului din casă, starea de sănătate a lui Ionuţ s-a deteriorat. A fost internat la Spitalul de Pediatrie din Galaţi cu o pneumonie gravă şi a fost programat la "Marie Curie", în Bucureşti, pentru investigaţii, pe 20 martie, pentru a se vedea starea rinichiului şi a se stabili dacă e nevoie de transplant. Ionuţ are nevoie de bani pentru Bucureşti şi pentru tratament. Însă mai sunt necesare haine, mâncare, jucării, mobilă, şi - cel mai important - o locuinţă decentă, pe care să o poată numi "acasă". Colegii de clasă au doar cuvinte de laudă despre Ionuţ. În puţinele zile în care reuşeşte să frecventeze cursurile zilnice, băiatul e activ, prietenos şi silitor.

Există minuni!

Datorită unor oameni cu suflet mare, Dana Hâncu, Mihalea Loredana Tudorie şi Alex Nistor, pe o reţea de socializare a fost creat evenimentul “Ionuţ”. Aşa cei interesaţi pot da o mână de ajutor şi pot afla informaţii noi despre starea băiatului. La iniţiativa celor trei, Ionuţ a fost vizitat, la Spitalul de Pediatrie “Sf. Ioan”, de persoane cu inima mare, care i-au adus zâmbetul pe buze şi au mai alinat-o pe bunică. Graţie gălăţenilor, Ionuţ are acum un frigider, boiler, un storcător de fructe şi calorifer electric. Organizatorii au făcut public şi un cont bancar, în care doritorii pot dona din puţinul lor. „Prioritatea noastră este să îi găsim lui Ionuţ un apartament, care să aibă apă caldă şi căldură, cu o chirie de maximum 500 lei pe lună. Ionuţ nu trebuie să răcească, nu trebuie să facă infecţii. Alimente are acum pentru o săptămână, două, dar el trebuie să mănânce sănătos, pentru că are glicemia mare, fiind un semn de diabet”, ne spune Dana Hâncu, unul dintre organizatorii evenimentului.

Cei care vor să facă un bine, pot dona în contul RO42BRDE180SV03348641800, Gheorghiţă Caterina, BRD, sau o pot contacta pe bunică, la numărul de telefon 0756.58.99.94.

Citit 29402 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Februarie 2016 00:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.