O comisie a CL va decide dacă vom avea APĂ CALDĂ. Se joacă soarta sistemului centralizat de ÎNCĂLZIRE

O comisie a CL va decide dacă vom avea APĂ CALDĂ. Se joacă soarta sistemului centralizat de ÎNCĂLZIRE
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

* "Întreruperea sistemului centralizat, fie şi numai pe perioada verii, va duce la falimentul CET şi ne va priva de singura sursă de energie termică", a atras atenţia primarul Marius Stan


Deşi se spune că dacă vrei să îngropi o problemă faci o comisie care să se ocupe de ea, la Galaţi, o comisie formată din alte trei comisii va decide dacă gălăţenii dependenţi de sistemul centralizat de încălzire vor avea apă caldă de la 1 aprilie şi, implicit, agent termic, de la 1 noiembrie. Noua structură, formată din consilierii locali din Comisia de Buget-Finanţe, Comisia de Servicii şi Comisia Juridică, se va întruni în această dimineaţă, împreună cu reprezentanţii Electrocentrale (CET) şi ai Calorgal, pentru a analiza ce obligaţii financiare îşi asumă municipalitatea pentru duşurile calde în sistem centralizat. Comisia a fost creată ieri, la şedinţa extraordinară a Consiliului Local, în urma intervenţiei administratorului special al Electrocentrale, Sinan Mustafa.

"Nu ştim cum ieşim din iarnă…"

Sinan Mustafa a venit în faţa aleşilor pentru a le explica faptul că, de la 1 aprilie, singura soluţie de funcţionare a sistemului centralizat o reprezintă aburul industrial furnizat de Combinat. Şi dacă ArcelorMittal şi-a exprimat toată disponibilitatea de a pune la dispoziţie acest combustibil, problema o reprezintă costurile. "Din păcate, pe lângă costul combustibilului pe care îl livrează Combinatul, trebuie să găsim o soluţie şi pentru acoperirea unor cheltuieli de funcţionare ale societăţii noastre. Noi am avut anul trecut, de exemplu, pierderi de trei-patru milioane. N-o să le punem în cârca Consiliului Local, însă vreau să le analizăm împreună. Noi nu mai avem resursele necesare! Dacă anul trecut am intrat în vară cu şapte-opt milioane de lei în cont, anul acesta, din păcate, nu ştim cum o să ieşim din iarnă…", a explicat Sinan Mustafa.

Viceprimarul PSD Florin Popa, preşedintele Comisiei de Buget Finanţe, a încercat să facă un bilanţ al pierderilor: "Dacă adăugăm la cele cinci milioane care au fost pierderi la noi, încă trei-patru milioane la Electrocentrale, rezultă că, la furnizarea apei calde, în viitor, vom înregistra împreună o pierdere de aproximativ opt-nouă milioane de lei”.

Sinan Mustafa a replicat că în orice sistem centralizat din lume există pierderi în perioada de vară.

Responsabilitate uriaşă

Primarul Marius Stan a intervenit şi a propus constituirea unei comisii: "Comisiile reunite, Buget şi Servicii, să formeze un grup de lucru, care în timpul cel mai scurt să aibă discuţii aplicate cu reprezentanţii CET şi Calorgal, evident şi cu aparatul de specialitate al Primăriei. Responsabilitatea - cred că realizează toată lumea - este una uriaşă, pentru că întreruperea sistemului, fie şi numai pe perioada verii, în mod cert va duce la falimentul CET şi, mai departe, ne privează de singura sursă de energie termică. Aşa că, dacă se întrerupe furnizarea, probabil că asumarea pe care o vom avea va fi de întrerupere a sistemului centralizat, cel puţin pentru câţiva ani, dacă nu definitiv”, a punctat Stan.

Viceprimarul Florin Popa a propus ca din comisie să facă parte şi consilierii din Comisia Juridică, pentru că „în primul rând din punct de vedere juridic va trebui să găsim forma legală sub care să contractăm abur de la Combinat pe care noi să-l plătim în integralitate şi din care noi să facturăm doar 10-15 la sută, aşa cum s-a produs anul trecut, asumându-ne, şi din punct de vedere legal, acest efort economico-financiar pe care CL ar trebui să-l facă".

Comisia se va întruni în această dimineaţă. O decizie va trebui luată cât mai repede, pentru ca Electrocentrale să o poată comunica Adunării Creditorilor.

Trebuie spus că la Galaţi mai există deja o subcomisie, coordonată de Instituţia Prefectului, care se ocupă de viitorul sistemului de termoficare...

Citit 4256 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Martie 2016 18:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.