O nouă licitaţie/ Primăria cumpără adăposturi pentru staţiile Transurb (FOTO)
Foto: Foto: Marius Negri

O nouă licitaţie/ Primăria cumpără adăposturi pentru staţiile Transurb (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

După aproape patru ani în care s-au călit în arşiţă, vânt, ploi şi viscol, aşteptând sub cerul liber sau, în cel mai fericit caz, sub un copac, în staţiile de transport în comun, gălăţenii dependenţi de Transurb primesc, în sfârşit, o veste bună. Primăria municipiului Galaţi tocmai a scos la licitaţie achiziţionarea de adăposturi pentru staţiile transportului public local. Municipalitatea aşteaptă ofertele până pe 30 mai. Dacă au noroc şi licitaţia se va finaliza fără probleme, poate că gălăţenii vor avea unde să se adăpostească de caniculă ori de ploile verii, în minutele în care vor aştepta un mijloc de transport în comun. Mai ales că, în lipsa maxi-taxiurilor, minutele de aşteptare se pot lungi.

Cum a rămas Galaţiul fără refugii

După cum am mai scris, în septembrie 2012, adăposturile din staţiile de transport au fost tăiate. Din ele au mai rămas, în cel mai rău caz, cioturi de care să se împiedice gălăţenii, iar în cel mai fericit caz, băncile melancolice şi singuratice, sub cupola cerului. După cum am aflat atunci de la Primărie, contractul cu firma de panotaj, care amplasase refugiile cu pricina, expirase de 20 de luni şi se negociau noi contracte cu firmele care puteau pune refugii la dispoziţia municipalităţii.

La finele lunii iunie 2013, la aproape un an de la desfiinţarea refugiilor, Primăria a vrut să se asocieze cu investitori pentru achiziţionarea, montarea, exploatarea şi mentenanţa unui număr de o sută de adăposturi, prevăzute cu panouri laterale publicitare. Numai că aleşii nu au agreat proiectul de hotărâre care urma să reglementeze situaţia juridică a refugiilor din staţiile de autobuz. Păcat, pentru că fusese prevăzută în bugetul pe 2013 suma de 500.000 de lei pentru realizarea unor adăposturi proiectate după modelul refugiilor de tramvai din Helsinki...

Licitaţii cu şi fără noroc

Prima licitaţie organizată de Primăria Galaţi pentru achiziţionare şi montare adăposturi pentru staţiile transportului public local a fost câştigată, în septembrie 2013, de firma Grafis Art SRL, cu o ofertă de 311.690 de lei fără TVA, adică 4.200 de lei bucata pentru fiecare din cele 71 de adăposturi.

Din păcate, licitaţia pentru montarea altor 72 de adăposturi în staţii a fost anulată, pentru că nu s-a prezentat nimeni. A mai existat o licitaţie pentru achiziţionarea şi montarea a o sută de adăposturi pentru staţiile transportului public local, prevăzute cu panouri tip city lights pentru publicitate, cu un contract estimat la 1.300.000 de lei fără TVA, dar de care nu s-a mai auzit nimic!

Abia în martie 2014, licitaţia pentru achiziţionare şi montare adăposturi pentru 72 de staţii ale transportului public a fost adjudecată de SC Izoterm Construct SRL, cu o ofertă de 276.048 de lei fără TVA.

La finele lui 2014, Primăria susţinea că a primit mai multe solicitări din partea unor investitori care sunt interesaţi să amplaseze, pe cheltuiala lor, astfel de refugii, pe care să le utilizeze şi ca spaţii de publicitate şi panotaj stradal…

Încă o licitaţie

În februarie anul acesta, când am abordat din nou acest delicat subiect, Primăria ne-a declarat că "în momentul de faţă, 142 de staţii pentru transportul în comun au refugii sau adăposturi pentru călători. Alte 133 staţii nu au refugii. În funcţie de disponibilităţile bugetare, vor fi dotate cu refugii, etapizat, şi celelalte staţii destinate transportului public".

Vestea bună este că în cadrul licitaţiei abia lansate, Primăria vrea să cumpere 115 adăposturi pentru staţiile de autobuz şi 46 de adăposturi pentru staţiile de tramvai. Valoarea estimată a contractului este de 335.420 de lei, iar criteriul de atribuire este preţul cel mai scăzut.

Să sperăm că procedurile se vor derula şi încheia cu bine. Iar noile refugii vor fi ceva mai generoase, pentru că, nu-i aşa, suntem mai mulţi cei care aşteptăm în staţii!

Citit 7705 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2023 13:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.