„Capcanele” investiţiilor/ Reabilitarea străzii Cuza a fost oprită şi va costa aproape dublu

„Capcanele” investiţiilor/ Reabilitarea străzii Cuza a fost oprită şi va costa aproape dublu
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

În loc de 941.880 de lei, cât stabiliseră aleşii în ianuarie 2014, reabilitarea conductei de apă va costa, potrivit unei noi decizii a consilierilor, 1.829.730 de lei * Lucrările de modernizare au fost sistate, iar firma care se apucase de lucrare a renunţat la contract


O creangă uscată şi golaşă, „împodobită” cu trei saci menajeri, unul negru, unul albastru şi unul roşu, le semnalizează şoferilor cea mai adâncă dintre gropile de pe strada Alexandru Ioan Cuza. De când stă înfipt acolo, parul cu pricina ar fi putut să prindă şi rădăcini! Ceva mai departe, macadamul rânjeşte în formă de inimioară, din locul unde asfaltul turnat a sărit. Ar fi nedrept să uităm tocmai de groapa îndopată strategic cu cărămizi şi resturi de construcţie de la un imobil parţial demolat. Acestea sunt cele mai pitoreşti amănunte de pe strada Cuza, pe care municipalitatea se străduieşte din 2014 să o reabiliteze. Şi de bine ce a început lucrările, le-a şi oprit, iar de curând aleşii au dublat preţul investiţiei. Investiţie a cărei finalizare s-a amânat pe termen nelimitat, pentru că, între timp, constructorul care se apucase de treabă a renunţat la contract, deci va fi nevoie de o nouă licitaţie. Iată capcanele unei investiţii în Galaţi:

A fost odată, în 2014

În ianuarie 2014, aleşii locali au votat documentaţia tehnico-economică pentru obiectivul "Reabilitare conductă apă strada Al. I. Cuza". Justificarea autorităţilor era aceea că străduţa, cu lungimea de 1.500 metri liniari, are o reţea de apă veche de mai bine de 30 de ani, cu durata de funcţionare depăşită, care nu mai prezintă siguranţă în funcţionare nici tehnic, nici din punct de vedere al parametrilor fizico-chimici ai apei potabile. Şi din cauza uzurii conductei de oţel şi a canalului tehnic nevizitabil, se produc avarii repetate. "Acestea conduc la necesitatea şi oportunitatea realizării lucrărilor de reabilitare cu prioritate, înaintea investiţiilor pentru care sunt elaborate documentaţii de avizare a lucrărilor de intervenţii", subliniau autorităţile, adăugând că, în aceasta zonă, nu au fost realizate lucrări de investiţii. Valoarea totală a lucrării era stabilită la 941.880 de lei, de la bugetul local, iar durata de realizare era de 12 luni.

Hei-rup, apoi hop-şi-aşa!

Pe 12 mai anul trecut, Primăria anunţa că a dat ordin de începere a lucrărilor de modernizare a străzii Cuza. „În prima etapă, va fi reabilitată conducta de distribuţie a apei potabile (100 mm). Conducta veche va fi înlocuită în totalitate, pe o lungime de 1.350 metri, şi vor fi înlocuite toate branşamentele de apă rece. În următoarea etapă, va fi reabilitat sistemul de canalizare, iar în ultima etapă va fi reabilitată infrastructura rutieră (carosabil, trotuare, borduri, marcaje)", preciza municipalitatea.

Conform autorităţilor, lucrările de reabilitare a conductei de apă s-ar fi derulat în perioada 18 mai - 30 noiembrie 2015, în nouă paşi: "Primul tronson pe care se va lucra este cel cuprins între strada Gării şi Casa Corpului Didactic (segmentul cu macadam). Pe acest tronson, lucrările sunt programate să se desfăşoare în perioada 18 - 30 mai 2015, conform contractului şi graficului de execuţie. Pe toată durata lucrărilor, segmentul de stradă aflat în lucru va fi închis circulaţiei", comunica municipalitatea, recomandându-le conducătorilor auto să folosească drept rută alternativă breteaua din spatele Blocului Mioriţa.

Autorităţile mai adăugau că licitaţia de execuţie a lucrărilor a fost câştigată de firma Romlotus Instalaţii SRL Galaţi, valoarea contractului fiind de 891.224 de lei (TVA inclus).

La finele lunii iulie, când se anunţa începerea construcţiei noii Primării, autorităţile au precizat că, „pe durata lucrărilor, vor fi folosite utilaje şi echipamente grele, al căror acces pe şantier se va face pe strada Alexandru Ioan Cuza. Din acest motiv, circulaţia pe această stradă se va realiza cu mare dificultate şi, pe intervale variabile de timp, va fi chiar blocată pentru intrarea/ieşirea utilajelor pe/din şantier”. Şoferii erau sfătuiţi să evite atât să circule, cât şi să parcheze pe strada Cuza, în zona sau în vecinătatea şantierului de lucru, fiind orientaţi către rutele ocolitoare (strada Dogăriei, strada Domnească).

Despre lucrările începute în luna mai n-a mai suflat nimeni un cuvinţel. Abia la finele lunii decembrie 2015, la solicitarea noastră, municipalitatea ne-a informat că pe strada Cuza s-a finalizat reabilitarea conductei pe o porţiune de 700 metri liniari. Am mai aflat că firma executantă a renunţat la lucrare, iar pentru restul investiţiei urma să se organizeze o licitaţie în primul trimestru al anului 2016.

O nouă decizie a aleşilor

La finele lunii martie 2016, aleşii locali au aprobat, fără comentarii sau întrebări, modificarea şi completarea hotărârii din 2014, prin care stabiliseră angajarea sumei de 941.880 de lei pentru „Reabilitare conductă apă strada Al. I. Cuza”.

„Lucrările au început în mai 2015 şi s-a executat înlocuirea conductei de apă pe lungimea de 705 metri liniari, din totalul de 1.350 metri liniari. Pe această lungime conducta a fost pusă în funcţiune cu branşamentele aferente. Pe parcursul execuţiei s-a constatat necesitatea lucrărilor suplimentare care constau în: protecţia conductei în zona strada Enescu - strada Labirint, completarea sistemului de hidranţi, refacerea căminelor de vane care s-au deteriorat şi refacerea stratului rutier şi pietonal pe zonele afectate de lucrări”, se arată în documentul votat.

Valoarea investiţiei, conform noilor indicatorilor tehnico-economici aprobaţi, se ridică la 1.829.730 lei cu TVA de la bugetul local, adică aproape dublu faţă de cât fusese iniţial. Durata investiţiei este tot de 12 luni, incluzând refacerea carosabilului şi trotuarelor, reţeaua de apa, conducta de serviciu, branşamentele de apă rece şi hidranţii de incendiu.

Cât despre momentul executării acestor lucrări, totul depinde de finalizarea noii Primării. „Pe strada Cuza, am oprit lucrările, pentru a permite accesul maşinilor de tonaj greu la sediul nou al Primăriei. După aceea se va moderniza şi strada Cuza”, susţin autorităţile.

Şi dacă noul sediu va fi gata, aşa cum scrie pe panoul de şantier, pe 17 decembrie 2016, atunci abia din 2017 vom putea vorbi despre finalizarea lucrărilor pe strada Cuza. Evident, după găsirea unui nou constructor...

CLICK AICI PENTRU A CONCULTA HOTĂRÂRILE CONSILIULUI LOCAL:

HOTĂRÂREA nr. 3 din 2014

HOTĂRÂREA nr.100 din 2016

Citit 6282 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2023 13:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.