Cum va arăta HOTELUL celor FĂRĂ ADĂPOST. Proiect european ajuns la a doua prelungire (FOTO)
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Negri

Cum va arăta HOTELUL celor FĂRĂ ADĂPOST. Proiect european ajuns la a doua prelungire (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Ruinele rămase în picioare din imobilul de epocă în care a funcţionat Şcoala Nr. 23 ar fi trebuit să se transforme, pe 17 decembrie 2015, într-un Centru comunitar de servicii sociale * Din păcate, investiţia cu finanţare europeană nu va fi gata nici pe 30 iunie, aşa cum stabiliseră aleşii la finele anului trecut, când au prelungit termenul de finalizare, ci abia pe 31 august


Printre proiectele demarate de primarul Marius Stan, pe care noul primar al Galaţiului, Ionuţ Pucheanu, va avea misiunea să le finalizeze, se află şi Centrul comunitar de servicii sociale, de pe strada Ştiinţei nr. 26. Investiţia, în valoare totală de 12,6 milioane de lei cu TVA, ar fi trebuit să fie gata pe 30 iunie, cel puţin aşa hotărâseră consilierii locali la finele anului trecut. Atunci au decis să prelungească până la 30 iunie 2016 termenul de finalizare, stabilit iniţial pentru 17 decembrie 2015, asumându-şi suportarea de la bugetul local a sumei estimate de 5,3 milioane de lei cu TVA, pentru plata lucrărilor executate în cursul anului 2016. Plăţi pe care Uniunea Europeană nu le va deconta. Dar tot aleşii locali, întruniţi într-o ultimă şedinţă de îndată, înainte de alegeri, au aprobat ziua de 31 august 2016 ca dată-limită de finalizare a proiectului.

Decizia a fost luată ca urmare a unei adrese transmise de Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Est, prin care li s-a comunicat că, pentru proiectele cu valoarea totală sub 5 milioane de euro, care nu se finalizează la data de 30 iunie 2016, se poate prelungi durata contractului de finanţare cu două luni. Dacă, însă, nici acest termen nu va fi respectat, municipalitatea riscă să suporte corecţii financiare. Iată de ce, în ultima zi a campaniei electorale, pe 3 iunie, primarul în exerciţiu, Marius Stan, a descins pe şantier pentru a vedea stadiul lucrărilor.

Ce-a fost şi ce va fi

Pe strada Ştiinţei la nr. 26 a funcţionat, acum 40 de ani, Şcoala Nr. 23. Imobilul, cu arhitectură de epocă, devenit corp al Grupului Şcolar „Radu Negru”, a fost apoi dezafectat şi abandonat. În repetate rânduri, a fost vandalizat de hoţii de cărămizi, furat practic bucată cu bucată.

Pentru a nu fi ras de pe faţa Galaţiului, autorităţile au considerat că imobilul poate fi salvat prin transformarea lui într-un centru social destinat categoriilor defavorizate: tinerii cu vârsta peste 18 ani care părăsesc sistemul instituţionalizat de protecţie a copilului, mamele tinere, victime ale violenţei în familie, persoanele de etnie romă supuse excluziunii sociale, beneficiarii de venit minim garantat şi persoanele care au fost în detenţie. În centru îşi vor găsi adăpost temporar 60 de persoane defavorizate. Tot aici vor fi organizate cursuri de pregătire profesională pentru un număr de 14 specialişti în domeniul serviciilor sociale, 85 de persoane vor beneficia de calificare sau recalificare profesională, iar 120 de persoane vor fi consiliate.

Proiectul prevedea consolidarea clădirii existente - de fapt nişte resturi de ziduri - şi supraetajarea construcţiei existente cu trei nivele. Licitaţia pentru realizarea centrului social a fost câştigată de SC Pallegrini SRL Galaţi, cu o ofertă de 7.009.562 de lei fără TVA, iar lucrările au demarat pe 20 aprilie 2015.

Pe 3 iunie, când primarul a descins pe şantier, se lucra în ritm susţinut. Câteva dintre camerele finalizate de la etaj erau deja amenajate cu paturi şi noptiere, iar toaletele ofereau tot confortul necesar.

La parter vor funcţiona o sală de consiliere, un cabinet medical, bucătăria şi sala de mese, birouri, un spaţiu de depozitare, spălătoria, uscătorul şi grupuri sanitare pe sexe. La etajele unu şi doi, precum şi la mansardă vor fi, în total, 30 de dormitoare cu grupuri sanitare proprii, mobilier şi aparatură audio-video, spaţiu de depozitare şi magazie.

"Hotel de aproape patru stele"

„Este un sediu ultramodern. Cred că putem vorbi de un hotel de aproape patru stele la cum arată, cu dotări de ultimă generaţie. Este o clădire care a apărut în locul unei case de patrimoniu, dar care a fost făcută bucăţele de amatorii de resturi de materiale de construcţie. Am păstrat, în lateral, un perete care să aducă aminte, peste timp, de cum arăta şi cum se construia pe vremuri. Am păstrat arhitectura vechii clădiri, astfel încât, la final, vom avea o clădire nou-nouţă, dar cu o patină de vechi”, a declarat, mulţumit de lucrări, Marius Stan.

Şi, totuşi, de ce nu e gata?

Potrivit documentelor care însoţesc hotărârea adoptată de aleşi, prelungirea proiectului până la 31 august este justificată prin „apariţia unor dispoziţii de şantier cu lucrări suplimentare, ce nu au fost prevăzute în proiectul iniţial. Operaţiunea de consolidare prin injectare a ridicat unele probleme tehnice, care nu au ţinut de execuţia lucrărilor, ci de natura terenului slab de fundare, care a avut o comportare imprevizibilă”. Prelungirea va permite „întocmirea documentaţiei pentru efectuarea recepţiei la terminarea lucrărilor prin numirea unui inspector care va face parte din comisie, obţinerea certificatului de performanţă energetică, întocmirea documentelor pentru licenţa de funcţionare a centrului de servicii sociale şi obţinerea certificatului de acreditare ca furnizor de servicii sociale de la Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice”, se arată în raportul de specialitate al hotărârii.

Cât vom plăti

Conform deciziei aleşilor, Primăria Galaţi s-a angajat să acopere cheltuielile suplimentare precum şi să asigure resursele financiare necesare implementării optime a proiectului. Conform datelor furnizate la solicitarea noastră, contribuţia Primăriei Galaţi la centrul social ar fi trebuit să fie de 269.030 de lei fără TVA din valoarea eligibilă a proiectului. La finele anului trecut, aleşii au aprobat suportarea de către Consiliul Local Galaţi a sumei estimate de 5,34 milioane de lei cu TVA (4,3 milioane de lei fără TVA), sumă necesară finalizării proiectului. În aceste condiţii, suma suportată de la bugetul local ajunge să o depăşească pe cea eligibilă estimată!

Costurile finale, suportate de la bugetul local, dar şi sumele decontate de Uniunea Europeană vor fi cunoscute abia la finalizarea investiţiei, când se va trage linie şi se va socoti. Atenţie, însă, neatingerea indicatorilor asumaţi va atrage neeligibilitatea în totalitate a cheltuielilor, Primăria urmând să restituie toate sumele primite! Să sperăm că nu va fi cazul!

Citit 3945 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2023 06:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.