DILEME administrativ-politice: Ce va face Pucheanu cu TUNELUL lui Stan

DILEME administrativ-politice: Ce va face Pucheanu cu TUNELUL lui Stan
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Tunelul pe sub Dunăre reprezintă, cu siguranţă, unul dintre proiectele de căpătâi ale fostului primar Marius Stan, care, acum, va depinde de decizia noului primar, Ionuţ Pucheanu, şi a noului Consiliu Local.

Conform calendarului anunţat, pe 23 iunie trebuia să fie gata prima etapă a documentaţiei tunelului pe sub Dunăre realizată de consorţiul Louis Berger. Este vorba despre actualizarea studiului de prefezabilitate, realizarea studiilor geotehnic şi hidrologic, topografic, a anchetei origine-destinaţie, a studiului de trafic, a studiului de impact de mediu, analiza juridică a posibilităţilor de implementare a proiectului, inventarierea modalităţilor practice de finanţare a proiectului şi a disponibilităţii surselor de finanţare şi a investiţiilor. Din păcate, în afară de prezentarea destul de vagă, făcută în luna mai, în cadrul unei dezbateri publice, nu am mai aflat nimic concret despre soarte tunelului.

Iată ce crede primarul Ionuţ Pucheanu despre continuarea acestei investiţii. "Tunelul este, într-adevăr, un proiect care ar pune, într-o oarecare măsură, Galaţiul pe harta României. Dincolo de el, ca idee, ca proiect, trebuie văzut, într-adevăr, dacă aceşti consultanţi care au câştigat licitaţia pentru prospecţiunile geo ne vor putea spune dacă va putea fi făcut sau nu. În momentul de faţă, nu prea avem nimic. După mai bine de şase luni de la semnarea acestui contract, eu, unul, cel puţin, nu am văzut absolut nimic din partea dumnealor care să poată spune cu tărie: într-adevăr, se poate construi acest tunel. Până atunci, să spunem că mergem mai departe, că nu mergem, că-l dorim sau nu-l dorim, cred că e prea mult. E un proiect pe care, dacă se va dovedi viabil, fezabil, cu siguranţă îl vom duce la bun sfârşit", a declarat primarul Ionuţ Pucheanu.

Plăţi deja făcute

Conform datelor SEAP, licitaţia pentru documentaţia tunelului a fost câştigată de Louis Berger, cu o ofertă 11,6 milioane de lei fără TVA. Potrivit datelor noastre, suma de 2,5 milioane de lei, alocată în bugetul oraşului pe 2016, pentru subtraversare, nu a acoperit decât prima etapă a documentaţiei tunelului pe sub Dunăre. Pentru a fi demarată a doua etapă - elaborarea studiului de fezabilitate şi a studiului de oportunitate, elaborarea documentaţiilor de selecţie şi evaluare a partenerului privat, elaborarea tuturor documentaţiilor necesare accesării soluţiilor alternative de finanţare, pe baza cerinţelor finanţatorilor - ar trebui făcută o rectificare bugetară pentru o nouă plată, reprezentând 30 la sută din preţ. Restul de 50 la sută ar urma să va fie achitat în a treia etapă, care implică efectuarea selecţiei partenerului privat şi semnarea contractului de asistenţă la obţinerea finanţării din fonduri publice.

Citit 9518 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2023 11:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.