Regularizarea certificatelor verzi. ELECTRICA trimite câte două FACTURI. Pe care o PLĂTIM?
Foto: În imagine, zonele marcate cu roșu pentru identificarea facturii de regularizare şi a sumei de plată

Regularizarea certificatelor verzi. ELECTRICA trimite câte două FACTURI. Pe care o PLĂTIM?
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

În această perioadă, facturile de la Electrica vin "la pachet", câte două, una pentru consumul de energie, iar cealaltă, pentru regularizarea certificatelor verzi. Fiecare factură are câte două file, deci sunt patru file în plic, un număr prea mare de hârtii pentru "gustul" multor gălăţeni, care de multe ori nu vor decât să ştie ce sumă au de plătit, şi nu să se rătăcească prin noianul de cifre. Iar când oamenii văd că soldurile finale de pe cele două facturi nu sunt identice, chiar dacă diferenţele sunt de un leu-doi, dilema lor nu e deloc mică.

Aşadar, pe care din cele două facturi primite de la Electrica o plătim? "Se plăteşte soldul final de pe factura de regularizare a certificatelor verzi, adică suma din dreapta jos. Dacă plăteşte la o casierie Electrica, clientul poate să meargă doar cu factura de regularizare şi să achite suma din dreapta jos. Dacă factura se plăteşte electronic şi este necesară scanarea codului de bare, atunci trebuie scanat codul din dreapta jos de pe factura de regularizare", ne-a explicat Dorina Drescanu, reprezentant al Electrica Furnizare, de la casieria de pe Siderurgiştilor.

Am mai întrebat şi de ce vin două facturi o dată. "Prima este factura pentru energia consumată pe o lună, iar cea de-a doua este factura de regularizare a certificatelor verzi, operaţiune care se face în fiecare an, în perioada iulie-august. Pe facturile precedente s-a făcut estimarea pentru certificatele verzi, pe factura de regularizare apare suma finită, care e foarte mică", ne-a mai spus Dorina Drescanu.

Certificatele verzi sunt tranzacţionate între producătorii şi furnizorii de energie electrică şi sunt facturate consumatorilor de energie electrică. Prin intermediul certificatelor verzi şi prin asigurarea cadrului legal de comercializare a acestora, sunt sprijiniţi investitorii în energie verde (regenerabilă). Sursele regenerabile de energie sunt: eoliană, solară, aerotermală, geotermală, hidrotermală, hidraulică (în centrale cu putere de cel mult 10 MW), biomasă, gaz de fermentare a deşeurilor şi a nămolurilor din instalaţii de epurare a apelor uzate şi biogaz.

Citit 19506 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2023 10:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.