Vânătoarea de preţuri mici

Vânătoarea de preţuri mici
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Nu ştiţi niciodată de pe ce tarabă poate să sară reducerea * O colecţie de repere, ca să nu plecaţi nepregătiţi de acasă * Fiecare piaţă, cu farmecul şi chilipirurile ei * Dezlegare la peşte *

E primul week-end din această iarnă şi afară e tot recesiune! Însă vestea şi mai proastă este că - indiferent dacă vă paşte sau nu un concediu fără plată sau dacă, urcaţi până în vârful portofelului, ameţiţi uitându-vă în jos la noi, muritorii de rând – tot va trebui să daţi o raită prin piaţă şi să vă umpleţi, după puteri, paporniţele.

Ieri, pe la orele prânzului, am trecut pe la tarabele din patru astfel de pieţe gălăţene. Pe sub tirul de întrebări de tipul „Da` voi de ce notaţi preţurile? Sunteţi ai lui Băsescu sau ai lui Geoană?”, am văzut ce e mai ieftin şi mai ales unde, iar astăzi vă spunem şi dumneavoastră.

Micro 39 bate recordurile la tarif

E drept că preţurile roadelor toamnei au scăzut în ultimele zile cam peste tot. S-or fi săturat şi vânzătorii din spatele tarabelor să li se tot adreseze cu ostilitate cuvinte de genul „sărăcie”, „pensie mică”, „da` ce, ai băgat copacu-n priză?” sau „concediu fără plată”.

Totuşi, ne-au încântat mai mult preţurile fructelor din piaţa din Micro 39. Acolo erau, ieri la prânz, mere galbene, mici, dar sănătoase, la doar 1 leu kilogramul. Gutuile se dădeau la 3 lei, iar prunele uscate la doar 7 lei kilogramul - cel mai bun preţ.

Perele mici şi frumoase, care până mai ieri se tot dădeau rotunde la preţ, se puteau cumpăra şi la 1,8 lei (de asemenea cel mai bun scor de pe tarabe). Evident, cele care şi-au văzut de treabă şi au atârnat, mălăieţe, în copaci mai bine hrăniţi, costau 2 sau 2,20 lei kilogramul.

Oricum, vremurile în care para era marfă de lux au trecut. În ceea ce priveşte legumele, recomandăm din punct de vedere al preţului, cartofii roz la sac, la 0,7 lei kilogramul.

Ieftin în Micro 17: ciuperci, roşii, nuci, halva şi seminţe de tot felul

Miezul de nucă are, în piaţa din Micro 17, cel mai bun preţ: 14 lei kilogramul. Dacă îl vreţi şi măcinat (numai bun de adăugat la colive şi prăjituri) trebuie să plătiţi 11 lei în plus pe kilogram.

Nu e tocmai ieftin, dar e un preţ de plătit pentru evitarea febrei musculare cauzate de braţul tiranic al maşinii de tocat! Pe aceeaşi tarabă veţi găsi şi miez de seminţe de floarea soarelui deja decojit, la 20 de lei kilogramul.

Dacă, mânaţi de poftă, vă lăcomiţi şi le consumaţi cu pumnul, s-ar putea să fie şi ultima dată când vă dedulciţi la aşa ceva, pentru că micii sâmburi uleioşi vă vor tăia pofta de mâncare până la Crăciun.  Sâmburii de migdale costă 20 de lei, iar seminţele de bostan 12 lei.

Dacă vă e dor de o fiertură de năut, aflaţi că găsiţi boabe în Micro 17, la 7 lei kilogramul. O investiţie bunicică ni s-au părut şi merele mici, bune de compot sau gem, la 0,8 lei kilogramul, dar şi ciupercile de 5 lei (preţ egalat, ieri la prânz, doar de un vânzător-doi din Piaţa Centrală), precum şi roşiile la 2,5 lei kilogramul.

Acestea din urmă se ascundeau într-o grămadă relativ mică. Probabil şi-au pierdut deja viaţa în vreo tocăniţă sau supă, dar merită încercat, poate vânzătoarea mai aduce la sacrificiu şi astăzi câteva kilograme.

Fasolea nouă costa 4,5 lei kilogramul şi mai era din belşug. Nu în ultimul rând, pentru că tot e post, halvaua de 8 lei kilogramul pare o alegere inspirată.

Ridichile şi prunele uriaşe din Micro 19

Preţuri bune pe tarabele din această piaţa au cartofii de 0,9 lei kilogramul, salata de 1 sau 1,5 lei căpăţâna (cam la fel ca în Piaţa Centrală) şi ridichile – tot mai rare în ultima vreme, care se dau la 1 leu sau 1,5 lei legătura.

Nu ştim dacă vi se par ieftine sau scumpe, dar dacă vreţi să mâncaţi în decembrie la fel ca în plină vară, n-aveţi decât să slăbiţi baierele pungii! Cel mai bun preţ al spanacului este 4 lei kilogramul. Carevasăzică, nu s-a epuizat în meniurile de campanie electorală!

Prunele mari şi rotunde la 6,9 lei kilogramul par să fi bătut mări şi ţări până în lăzile stivuite acum în piaţă. Nu vă putem spune dacă sunt ieftine sau scumpe, dat fiind că sunt singurele pe care le-am văzut şi n-avem termen de comparaţie.

Piaţa Ancora …

…nu era ieri într-una din zilele ei cele mai bune, pentru că mai multe tarabe erau închise, la orele prânzului. Ceea ce nu înseamnă că n-aveţi ce cumpăra. Am văzut clementine la 5 lei kilogramul, struguri albi la 8 lei, roşii la 5 lei kilogramul şi aşa mai departe.

Ieftin sau scump? Numai bun, probabil, de vreme ce preţurile nu scad nici măcar cu o lescaie. Înseamnă că sunt suficienţi clienţi care cumpără şi cartofii la 1,5 lei kilogramul şi ceapa verde la 1,5 lei legătura. Din partea noastră, bună pace!

Piaţa Centrală – punctul de referinţă

Să ne înţelegem: aici nu veţi găsi, întotdeauna, cele mai mici preţuri, dar cu siguranţă, veţi avea întotdeauna de ales, pentru că marfă este din belşug.

Spre exemplu, merele pot fi cumpărate după plac, roşii sau galbene, la preţuri care mai au câte o „zvâcnire” de câte 10 bani, de la o tarabă la alta. Costul de referinţă pleacă de la 1 leu. Am mai găsit şi mere din soiul „bot de iepure”, roşii, dulci şi parfumate, aşa cum le ştim, la 1,99 lei.

Miez de nucă n-o să băgaţi în traistă fără 18 până la 20 de lei pe kilogram. Strugurii mari şi negri costă 4,5 lei, iar perele fac 2, 3 sau 3,5 lei. Am regăsit chiar şi merele de 0,8 lei.

Roşiile cherry, utile mai ales la aperitive şi alte feluri care trebuie să arate într-un mare fel, costă 8,5 lei kilogramul sau 5 lei caserola. Dacă aveţi suficientă răbdare, o să daţi şi peste ciuperci frumoase, cu coaja cafenie, la 7,49 de lei kilogramul.

Luaţi drumul tarabelor de dimineaţă!

Evident, numai dumneavoastră puteţi hotărî ce merită banii!  Celor care cumpără gândindu-se că orice exagerare la cumpărături ar putea să le stârnească bătaia vântului prin buzunare, le spunem să nu uite că şi transportul până la piaţa şi înapoi costă, aşa că trebuie să-şi facă socotelile cu grijă!

Celorlalţi gălăţeni, ceva mai fericiţi, care au ajuns să vadă lumea doar prin prisma propriilor plăceri, le  reamintim că mersul de dimineaţă la piaţă, discuţiile cu vânzătorii şi alegerea unor fructe şi legume care îţi lasă gura apă chiar de pe tarabe pot fi transformate în veritabile bucurii ale vieţii!

Dezlegare, deci masă de peşte

Nimeni nu spune să rămâneţi tributari expresiei „nici o masă fără peşte!”. Nu e bine însă nici să-l eliminaţi definitiv din alimentaţie, mai ales pe vreme de post, când organismul are nevoie şi mai mult de resurse.

Aşa că, tot de pe la magazinele din Piaţa Centrală, puteţi să cumpăraţi scrumbie de Dunăre la 17,5 lei kilogramul, novac la 5,5 lei, şalău la 18 sau ştiucă de 12 lei kilogramul.

Fileul de novac se dădea cu 13,9 lei, iar racii – încă vii şi nervoşi ieri la prânz – costau 13,5 lei kilogramul. Rugămintea redacţiei: nu încingeţi grătarul la colţ de bloc, pentru că unii dintre vecini s-ar putea să-şi fi spălat deja perdelele pentru Crăciun, iar mirosul de scrumbie nu se pupă cu cel de brad!

Citit 1057 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.