Consiliul Judeţean Galați se va CONSTITUI DIN NOU, iar MARIUS STAN va depune JURĂMÂNTUL. Când vor intra în legalitate aleşii
Foto: Foto ”Viața liberă”, Corina Dobre

Consiliul Judeţean Galați se va CONSTITUI DIN NOU, iar MARIUS STAN va depune JURĂMÂNTUL. Când vor intra în legalitate aleşii
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Consiliul Judeţean se va constitui din nou, săptămâna viitoare, după ce magistraţii Tribunalului Galaţi au anulat, pe data de 10 august, prin decizie definitivă, hotărârea de constituire a forului legislativ judeţean. Tot atunci, aleşii vor fi obligaţi să valideze mandatul de consilier al fostului primar Marius Stan şi să-i permită acestuia să depună jurământul. Informaţia ne-a fost confirmată de către preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Fotea. „Va fi o şedinţă ordinară normală, iar printre proiectele aflate pe ordinea de zi se vor regăsi şi cele privind adoptarea unei noi hotărâri pentru constituire şi a validării mandatului domnului Stan. Vom lua act de decizia instanţei. Doar domnul Stan va depune jurământul, nu şi ceilalţi consilieri, întrucât aceştia l-au depus deja”, ne-a spus şeful CJ. În ceea ce priveşte decizia magistraţilor de a anula, pe lângă întreaga hotărâre de constituire a Consiliului, şi cele două hotărâri care vizează alegerea preşedintelui, în persoana lui Costel Fotea, şi a celor doi vicepreşedinţi (Gigel Istudor şi Florinel-Petru Gasparotti), conducerea instituţiei va face recurs la Tribunalul Galaţi, având posibilitatea să conteste decizia magistraţilor până pe data de 27 august, iar următorul proces se va judeca la Curtea de Apel.

Le vor fi imputate costurile aleşilor?

În tot acest scandal generat de politicienii locali, care a afectat imaginea celei mai importante instituţii la nivel judeţean, se pare că există însă şi o parte bună, dacă poate fi numită astfel. Chiar dacă în urmă cu doar câteva zile se vehicula intens că hotărârile adoptate de forul legislativ judeţean, de la constituirea ilegală a acestuia şi până în prezent, vor fi lovite de nulitate, printre care se numără o serie de proiecte de investiţii cu fonduri europene, de peste 40 de milioane de euro, nu vor fi declarate nule. Asta pentru că magistraţii s-au pronunţat doar asupra hotărârilor de constituire şi pentru alegerea preşedintelui şi celor doi vicepreşedinţi, nu şi cu privire la cele câteva zeci de hotărâri care au „curs” din luna iulie şi până acum. De altfel, nimeni nu a solicitat în instanţă anularea tuturor hotărârilor Consiliului Judeţean.

Chiar dacă acest scandal politic se va stinge peste doar câteva zile, când aleşii vor pune în aplicare decizia instanţei, mai rămâne însă o întrebare, la care preşedintele CJ, Costel Fotea, nu a putut să ne răspundă, deocamdată: banii pe care Consiliul Judeţean este obligat să-i plătească fostului primar Marius Stan, cu titlul de cheltuieli de judecată, le vor fi imputaţi aleşilor? Este posibil ca, în cazul în care conducerea instituţiei nu ia o decizie în acest sens (preşedintele CJ a precizat că se va consulta cu juriştii cu privire la acest subiect), auditorii Camerei de Conturi să solicite instituţiei să stabilească eventualul prejudiciu produs bugetului public şi să ceară recuperarea acestora de la cei care se fac responsabili.

Reamintim că magistraţii Tribunalului Galaţi au dat o lecţie politicienilor locali care au decis să interpreteze democraţia şi legea după bunul lor plac şi să se opună validării mandatului de ales al fostului primar Marius Stan, obţinut în urma alegerilor din data de 5 iunie, prin votul gălăţenilor. Instanţa nu doar că a admis contestaţia formulată de fostul edil-şef şi a obligat Consiliul să-i valideze mandatul în termen de 15 zile de la comunicarea sentinţei, dar a anulat, prin decizie definitivă, întreaga hotărâre de constituire a Consiliului Judeţean, ceea ce înseamnă că forul legislativ judeţean nu a fost constituit legal. Magistraţii au anulat şi hotărârile prin care au fost aleşi preşedintele şi cei doi vicepreşedinţi, însă aceste decizii pot fi atacate. Consiliul Judeţean va trebui să-i plătească cheltuieli de judecată, din bani publici, lui Marius Stan, în sumă de 1.350 de lei, conform deciziei Tribunalului.

Citit 12639 ori Ultima modificare Luni, 09 Ianuarie 2023 21:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.