Chin fără sfârşit al CLIENȚILOR ÎNȘELAȚI. Anchete în pas de melc la o AGENȚIE DE TURISM
Foto: Agenţia nu mai funcţionează în spaţiul din Ţiglina II (Foto ”Viața liberă”, Mariana Constandache)

Chin fără sfârşit al CLIENȚILOR ÎNȘELAȚI. Anchete în pas de melc la o AGENȚIE DE TURISM
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Administratorul agenţiei de turism Sigura Traveling nu a fost încă trimis în judecată pentru nicio faptă de înşelăciune, deşi unele reclamaţii sunt mai vechi de un an * Între timp, patroana a părăsit locaţia unde şi-a desfăşurat activitate în ultimii ani, cu două agenţii prin care a ţepuit zeci de persoane


Zeci de reclamaţii sunt înregistrate oficial la Poliţie, Parchet şi Protecţia Consumatorilor, ai căror titulari îşi plâng în pumni ghinionul de a fi plătit bani frumoşi pe bilete şi excursii fictive. Sume în lei şi valută, de ordinul miilor, au ajuns în mâinile administratorului a două agenţii, Pro Vacances şi, ulterior, Sigura Traveling, serviciile nefiind onorate. Păcăliţii au încercat toate demersurile să îşi recupereze banii, dar prea puţini au avut succes. Majoritatea covârşitoare este formată fie dintre cei care s-au lăsat păgubaşi şi cei care au ales calea pe care au considerat-o cea mai corectă: s-au adresat autorităţilor: administrativ cu sesizări la protecţia consumatorilor, şi penal, la poliţie şi parchet. Dacă prima instituţie are posibilităţi limitate de a forţa mâna patroanei să restituie sumele încasate pe promisiuni neonorate, celelalte două, oficial, anchetează. Mai exact, pun plângere peste plângere, conexarea sesizărilor amânând cu mult momentul la care gălăţeanca acuzată de înşelăciune să ajungă să dea socoteală în instanţă, sau, mai mult, să plătească.

 

„N-a răspuns la nicio invitaţie”

După ce a „epuizat” resursele dând ţepe cu firma Pro Vacances, societate pentru care Protecţia Consumatorului a emis decizie de închidere temporară ca urmare a sesizărilor confirmate, administratorul a reluat şirul înşelăciunilor cu Sigura Traveling, agenţie de turism care a ajuns din nou pe lista neagră a firmelor pârâte, mai ales în această vară. 17 este numărul de reclamaţii primit în ultimele trei luni prin care clienţii firmei cer să li se dea banii înapoi, numai că nici comisarii nu au prea avut cu cine discuta.

„Zilele trecute au fost colegii la sediul firmei şi au constatat că acolo nu mai funcţionează agenţia de turism reclamată. Doamna administrator nu s-a prezentat niciodată la noi, nu a răspuns la nicio invitaţie pe care i-am transmis-o. Mai mult, nu a prezentat niciodată asigurare de insolvenţă. Tot ce putem face şi în cazul agenţiei Sigura Traveling este să dăm o decizie de închidere, dar acum am constatat că, deocamdată cel puţin, punctul de lucru nu mai există. Noi îi sfătuim pe reclamanţi să încerce pe cale penală să obţină banii, dar şi aşa este foarte greu”, ne-a explicat comisarul şef Carmen Tudor, din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Galaţi.

 

Ţepuiţii vechi şi noi, în aceeaşi oală

În rândul înşelaţilor de cele două agenţii de turism administrate de aceeaşi Daniela Vasiliu se înscriu şi persoane care stau de mai bine de un an de zile cu amărăciunea în suflet şi golul în buzunar, dar şi unii „proaspeţi”, care nu au avut ocazia să afle la timp din păţaniile altora pentru a evita că cadă în capcană. Prinsă probabil într-un cerc vicios al datoriilor de care nu mai poate scăpa decât păcălind noi şi noi muşterii, Dana Vasiliu şi-a înmulţit numărul victimelor care adaugă noi plângeri de înşelăciune la teancul de peste 15, aflat acum în ancheta procurorilor.

Una dintre cele mai vechi reclamaţii este cea a lui Neculai Iorga, din Tuluceşti, care la jumătatea lunii august 2015, a făcut şi el cunoştinţă cu ţeapa, după ce a cumpărat bilete de avion de la Pro Vacances. Banii plătiţi pentru ca familia să vină şi să plece apoi în Italia, la muncă respectiv 275 de euro, au fost buni daţi, niciun cent nemaiajungând, nici în ziua de azi, în mâna păgubitului.

„Am fost la agenţie, am vorbit cu doamna, mi-a plâns că nu are de unde, că nu ştie cum s-au încurcat codurile de pe bilete, pentru că cei de la Wizz Air mi-au zis că acele coduri de confirmare aparţineau altor persoane. Mi-a dat un angajament de plată pe care nu l-a onorat, aşa că m-am dus la poliţie. De pe 17 august 2015 am plângerea şi nici acum nu s-a întâmplat nimic. Ei adaugă noi şi noi plângeri, iar mie mi s-a spus, nu o dată, că să o las, că are copil de crescut şi nu o să scot bani de la ea”, ne-a spus Neculai Iorga. Bărbatul a încercat o ultimă variantă de a recupera banii, intervenind în procesul de insolvenţă pe care Finanţele Publice l-au deschis la Tribunalul Galaţi împotriva firmei SC Expert Pro Vacances SRL, şi al cărui termen a fost fixat pe data de 5 octombrie 2016.

În foto, Neculai Iorga

La un an distanţă, o păţanie similară a trăit un tânăr din Galaţi, care a crezut de două ori în buna credinţă a patroanei agenţiei, de data aceasta denumită Sigura Traveling. Ciprian E. a apelat la agenţie pentru a cumpăra cinci bilete pentru Londra, prin compania Blue Air, pentru care a plătit 500 de euro, în luna iulie. Cu o zi înainte ca mama sa şi alte patru persoane să se urce în avion, au aflat că biletele nu mai erau bune chiar de la patroana agenţiei, care în urma unor discuţii le-a promis că le va găsi altele, cu rezervare de bagaj la cală, într-un avion ce urma să decoleze pe 19 iulie. Surpriza a fost una de proporţii, dar nu în sensul bun.

„Pe 19 iulie, mama mea şi celelalte persoane au ajuns în aeroport şi au constatat că nu aveau bagajele la cală. Am luat legătura din nou cu agenţia, iar doamna Vasiliu mi-a spus că nu mai ţine minte dacă a făcut rezervarea cu bagaje sau nu. Cele cinci persoane au plătit din mână câte 50 de euro, în total 250 de euro. Am mai încercat să recuperez banii, doamna a recunoscut că a greşit, dar a spus că nu are de unde să mi-i dea”, ne-a explicat tânărul, care urma să depună şi el o plângere la parchet, după ce încercările de a discuta şi a-şi recupera banii pe cale amiabilă au eşuat.

„Am fost la agenţie şi am văzut că era închisă, nu mai funcţionează acolo. La telefon, cu greu am reuşit să mai dau de doamna, aşa că voi apela la justiţie”, a conchis gălăţeanul.

Cei care vor încerca să îşi recuperez banii pe calea justiţiei trebuie să se înarmeze cu nervi şi răbdare. Chiar dacă au mari şanse să obţină câştig de cauză, pe hârtie, în caz de executare silită trebuie respectată o ierarhie, clienţii păcăliţi nefiind chiar pe locurile prioritare.

Citit 5767 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Septembrie 2016 02:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.