Circa 850 de familii din Galați trăiesc FĂRĂ APĂ RECE la robinete. Câţi gălăţeni sunt branşaţi individual

Circa 850 de familii din Galați trăiesc FĂRĂ APĂ RECE la robinete. Câţi gălăţeni sunt branşaţi individual
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Pentru aproximativ 850 de familii din municipiul Galaţi, care locuiesc la bloc, apa rece curentă reprezintă un lux, întrucât, din cauza datoriilor, la robinetele oamenilor nu mai curge niciun strop de apă potabilă, de luni bune. Conform statisticilor Apă Canal, actualizate la data de 13 septembrie, în municipiul Galaţi apa rece încă mai este sistată pentru 44 de asociaţii de proprietari din oraş, adică pentru circa şase la sută din numărul total al acestora. Debitul restant al asociaţiilor-problemă este de nu mai puţin de 10.522.442 de lei, ceea ce reprezintă 74 la sută din soldul total al celor peste 700 de asociaţii de proprietari din oraş, existent la finele lunii iulie.

Conform reprezentanţilor operatorului de apă rece şi canalizare, cele 44 de asociaţii, care nu mai sunt alimentate cu apă rece „la comun”, însumează circa 8.000 de apartamente, din care, în prezent, aproximativ 850 de apartamente nu mai beneficiază de apă rece curentă. Practic, cei care au reuşit să îşi achite datoriile, pe care le înregistrau către asociaţiile de proprietari, sunt acum branşaţi individual la reţeaua de apă rece şi canalizare şi au o relaţie directă cu furnizorul de utilităţi publice, în timp ce gălăţenii cu datorii colosale, acumulate în ani şi din cauza neglijenţei administratorilor şi preşedinţilor de asociaţii, la care nivelul penalităţilor este extrem de mare, nu au nicio şansă practic să mai poată beneficia de un trai decent prea curând.

Mii de branşări, într-un an şi jumătate

Din luna martie a anului trecut, când Apă Canal le-a redat posibilitatea gălăţenilor să se branşeze separat la apă rece (deşi costurile sunt suportate tot de consumatori), societatea a înregistrat nu mai puţin de 20.319 solicitări în acest sens din partea gălăţenilor, conform datelor furnizate de Cornelia Arnăutu, purtătorul de cuvânt al societăţii. Operatorul are, în prezent, aproape 19.000 de noi contracte individuale cu gălăţenii, în timp ce angajaţii societăţii lucrează la rezolvarea altor 200 de cereri venite din toate zonele oraşului. Restul solicitanţilor, conform reprezentanţilor Apă Canal, ar fi cerut avize, însă nu au mai parcurs efectiv toată procedura pentru a beneficia de branşament individual la apă rece. De altfel, avizul obţinut de la Apă Canal în acest sens este valabil un an.

În total, la nivelul municipiului Galaţi există aproape 28.000 de contracte privind branşările individuale la apă rece. Dintre acestea, 19.000 provin din ultimul an şi jumătate, iar 9.000 - din anii precedenţi.

Citit 3622 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2023 12:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.