UPDATE - Listele ANT au generat SCANDAL pe piaţa turismului | ”Ne distrug imaginea, construită cu greu în mulţi ani”

UPDATE - Listele ANT au generat SCANDAL pe piaţa turismului | ”Ne distrug imaginea, construită cu greu în mulţi ani”
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

UPDATE, 6 octombrie: Cel puţin trei agenţii de turism din Galaţi, care funcţionează cu acte în regulă, au fost trecute în „lista neagră” a Autorităţii Naţionale pentru Turism * ANT a refăcut listele, după ce a izbucnit un imens scandal


La doar o zi după ce a publicat o „listă neagră” a agenţiilor de turism din întreaga ţară, ce cuprindea nu mai puţin de 1.384 de operatori (dintre care 41 din judeţul nostru), despre care preciza că nu mai au dreptul să funcţioneze, Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT) a revizuit lista şi a revenit cu o serie de informaţii suplimentare, întrucât unele dintre agenţiile de turism arătate cu degetul de oficiali deţin toate actele necesare pentru a-şi desfăşura legal activitatea. Printre operatorii de turism care s-au regăsit, timp de o zi, pe „lista neagră” a ANT se află şi agenţiile de turism „Academic” şi Sfinx Travel din Galaţi, pe care reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Turism le-au exclus din baza de date negativă.

„Ar fi trebuit să facă verificări în teren”

Veronica Buleandră, managerul agenţiei „Academic”, care funcţionează pe strada Siderurgiştilor, ne-a declarat, ieri, că, în ciuda faptului că reprezentanţii ANT au afirmat că au notificat de două ori, în cursul anului, agenţiile de turism pentru a transmite poliţa de asigurare (obligatorie, pentru a funcţiona legal), nu a primit nicio adresă de la Bucureşti în acest sens. Miercuri, reprezentanta agenţiei a contactat ANT, printr-un e-mail, şi le-a pus la dispoziţie reprezentanţilor Autorităţii atât licenţa, cât şi poliţia de asigurare valabile, iar ieri agenţia „Academic” nu mai figura pe „lista neagră” revizuită de ANT. „Este foarte greu să-ţi construieşti o imagine, asta nu se face peste noapte, ci cu ani de muncă, iar ei ne-o distrug într-o zi, din cauza unor erori şi dezinformări. Piaţa este uşor nesigură, oamenii sunt sceptici, iar astfel de informaţii ne afectează. Este revoltător. Eu nu spun că sunt şi colegi de-ai mei cu probleme, dar nu este corect să ne bage pe toţi la grămadă, pe aceeaşi listă. Ar fi trebuit să facă verificări în teren, să ne contacteze, căci au toate datele noastre”, ne-a spus managerul agenţiei.

O opinie similară ne-a expus şi managerul agenţiei "Condor", Marinela Timofte, care susţine, de asemenea, că nu a primit notificare din partea ANT pentru a transmite poliţa de asigurare obligatorie, pe care spune că o deţine, urmând să contacteze Autoritatea şi să solicite excluderea din "lista neagră". În baza de date negativă s-a aflat şi Sfinx Travel Galaţi, în ciuda faptului că, potrivit reprezentanţilor agenţiei, aceştia au comunicat către ministerul Turismului documentele solicitate. "Din păcate, mulţi am ajuns pe această listă dintr-o eroare, aşa cum este şi cazul nostru. Avem poliţa de insolvabilitate valabilă până în aprilie 2017, am  transmis copia acesteia la ministrul Turismului. Nu ştim şi nu comentăm de ce nu a fost procesată informaţia, însă ANT a rectificat lista în cursul zilei de ieri (miercuri)", ne-au transmis şi reprezentanţii Sfinx Travel Galaţi.

Liste actualizate pe site-ul ANT

Ieri, pe site-ul ANT (www.turism.gov.ro), la secţiunea „Autorizare turism”, lista agenţiilor de turism licenţiate era în curs de actualizare, la fel şi cea a operatorilor cu licenţă retrasă în anul 2016. După scandal, Autoritatea a revenit cu o informare în care a precizat că „Începând din luna martie 2016, Autoritatea Naţională pentru Turism a declanşat o amplă acţiune de verificare a unei baze de date a agenţiilor de turism, o evidenţă de peste 10 ani. Este o acţiune curajoasă, dar extrem de necesară, în contextul evenimentelor cu impact negativ asupra pieţei turistice din aceasta vară (…) În această perioadă, foarte multe agenţii s-au închis natural, altele şi-au mutat sediul, fără a comunica către ANT nici schimbarea sediului şi nici poliţa de asigurare. Estimăm la mai mult de jumătate acest tip de situaţii, cu caracter administrativ. Restul agenţiilor care în acest moment nu au asigurare, probabil că le vor transmite, în mare parte, până la sfârşitul anului. Pentru o şi mai bună informare şi clarificare, vor fi afişate trei noi liste ce vor conţine: lista agenţiilor licenţiate active, lista agenţiilor cărora le-a fost retrasă licenţa în urma acţiunilor de control, lista agenţiilor care au cerut să le fie radiată licenţa sau anexa licenţei de turism (…) Finalitatea acestei acţiuni este obţinerea unei liste clare şi transparente a agenţiilor serioase, care respectă legea, şi vă asigurăm ca rezultatul va fi unul pozitiv”, au comunicat reprezentanţii ANT.

„Viaţa liberă” va face publică, după actualizarea listelor, numele agenţiilor de turism cu licenţa retrasă. Gălăţenii pot să consulte documentele pe www.turism.gov.ro, la secţiunea „Autorizare turism”, în partea dreaptă (sus) a paginii.


Zeci de AGENȚII DE TURISM din Galaţi, fără licenţă şi drept de a mai funcţiona! Consultă lista AICI

Nu mai puţin de 1.384 de agenţii de turism din toată ţara au rămas fără drept de funcţionare * Lista neagră a operatorilor de turism, făcută publică de Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT)


Gălăţenii care îşi fac planuri de vacanţă pentru perioada imediat următoare, ori îşi programează concediile de anul viitor şi doresc să apeleze la agenţii pentru pachete turistice, trebuie să aibă mare grijă când selectează un operator, pentru a nu fi înşelaţi! Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT) a anunţat, marţi, 4 octombrie, că nu mai puţin de 1.384 de agenţii de turism din toată ţara nu mai au voie să funcţioneze, întrucât instituţia le-a retras licenţele din cauză că au refuzat să facă dovada că deţin poliţa obligatorie de asigurare, în special. În lipsa asigurării, activitatea unei agenţii de turism este ilegală, iar turiştii, în cazul închiderii acesteia, riscă să rămână fără banii de vacanţă!

„Potrivit art. 10 alin. (5) din H.G. nr. 1267/2010 privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licenţelor şi brevetelor de turism, cu modificările şi completările ulterioare, ”este interzisă desfăşurarea de activităţi turistice specifice agenţiilor de turism de către operatorii economici cu licenţa de turism expirată sau fără deţinerea poliţei valabile de asigurare privind asigurarea rambursării cheltuielilor de repatriere şi/sau a sumelor achitate de turişti pentru achiziţionarea serviciilor/pachetelor de servicii turistice, în cazul insolvabilităţii sau a falimentului agenţiei de turism”, precizează reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Turism în nota de informare publicată pe propriul site (turism.gov.ro). Instituţia a făcut publică lista agenţiilor de turism care funcţionează legal, cu toate actele în regulă, dar şi lista cu cei peste 1.380 de operatori care trebuie să pună lacătul pe uşă (dacă nu l-au pus deja).

41 de agenţii de turism din Galaţi închid uşile!

Printre cele 1.384 de agenţii de turism din ţară care nu au dreptul să mai funcţioneze nu mai puţin de 41 sunt din Galaţi. Este vorba despre Jordy Tour, Condor, Academic, Eco tour, Holiday Tour, Marshal Turism Galaţi, Ont Danubius, Bene Travel, Aris Travel, Est Turism, Privex travel, Step by step Travel, Obsess Travel, Euromax Turism, AG Tour, Ideal Tour, Coltrans Tour, Pro Vacances, Temerar Tour, Travel Boutique, Start Travels, Nelifagadri Tour, For Voiaj, Paradise Tour, Globtour, Raz Travel, Royal Tour, Eurosaga Travel, Oryxx Travel & Business, Charisma Travel, Mokambo Turism, Sfinx Travel, Dominique Travel & Tours, Geographic Travel, Ferragus Travel Agency, Mircos, Wigg Travel, Magic Sim Tour, Lusatin, Celis Travel şi Partener Tour.

Autorităţile centrale au anunţat totodată că "Direcţia Generală Control şi Autorizare Turism, din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Turism, a notificat pentru a doua oară toţi operatorii economici care nu au făcut dovada poliţei de asigurare valabile, prin scrisoare personalizată recomandată – cu nr. 1386/23.08.2016 şi prin publicarea (la aceeaşi dată) a conţinutului notificării şi a listei agenţiilor de turism notificate (…) Măsura de retragere în vederea radierii din oficiu a licenţelor de turism emise operatorilor economici în cauză, asigură întărirea disciplinei privind comercializarea pachetelor de servicii turistice şi totodată protecţie persoanelor fizice şi juridice contractante (…) De la data publicării, operatorii economici care figurează în listă nu mai pot desfăşura activităţi specifice agenţiilor de turism”, au subliniat reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Turism. Asta înseamnă că, de marţi, 4 octombrie, toate agenţiile de turism enumerate funcţionează ilegal, în cazul în care încă mai prestează servicii pentru turişti!

Despre agenţiile de turism Pro Vacances şi Bene Travel, „Viaţa liberă” a scris, în repetate rânduri, în urma sesizărilor venite din partea turiştilor păgubiţi. Acestea au ajuns de altfel şi în atenţia mai multor instituţii de control, fiind formulate şi plângeri penale.

În prezent, la nivel naţional funcţionează legal, conform ANT, 2.373 de agenţii de turism.

Informaţi-vă înainte de a apela la serviciile lor! Consultaţi lista pusă la dispoziţie de Guvern

Pentru a nu risca să plătiţi pentru vacanţe de care în realitate să nu puteţi beneficia sau pentru zboruri cu avionul pe care să nu le puteţi efectua (nu puţine au fost cazurile semnalate, în ultimii ani, de „Viaţa liberă”), consultaţi lista cu cele 2.373 de agenţii de turism, postată pe site-ul Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT).

Paşii pe care trebuie să îi urmaţi sunt foarte simpli, iar pentru a vă documenta aveţi nevoie de doar câteva minute. Accesaţi www.turism.gov.ro, a Autorităţii, după care accesaţi secţiunea „Autorizare turism”, afişată în partea dreaptă (sus) a paginii. Cu un simplu click, vi se va afişa, printre altele, „lista agenţiilor de turism licenţiate – actualizat 30-09-2016”. În document veţi descoperi nu doar denumirea agenţiilor de turism din întreaga ţară, ci şi adresele acestora, localitatea şi judeţul în care îşi desfăşoară activitatea, tipul de licenţă pe care îl deţin, adresa paginilor web ale operatorilor, asiguratorul cu care aceştia au încheiat contracte, numărul poliţei de asigurare, dar şi termenul de valabilitate al acesteia.

De asemenea, pentru a fi siguri că apelaţi la o agenţie de turism care nu vă poate crea probleme, şi pentru o confirmare suplimentară că îşi desfăşoară activitatea legal, puteţi solicita, la sediul acestora, să vi se prezinte licenţa şi poliţa de asigurare valabile. În acest fel aveţi posibilitatea să vă convingeţi, încă o dată, că aţi apelat la serviciile unor profesionişti, care urmăresc, înainte de toate, să ofere servicii de calitate clienţilor.

AICI PUTEŢI CONSULTA CELE DOUĂ LISTE

Citit 12367 ori Ultima modificare Marți, 18 Octombrie 2016 12:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.