Clădirile şi terenurile NEÎNGRIJITE vor fi SUPRAIMPOZITATE

Clădirile şi terenurile NEÎNGRIJITE vor fi SUPRAIMPOZITATE
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Codul Fiscal permite Consiliului Local să majoreze impozitul pe clădiri şi teren cu până la 500 la sută pentru clădirile şi terenurile neîngrijite situate în intravilanul Galaţiului * Măsura impozitului majorat se aprobă de către Consiliul Local individual, pentru fiecare clădire sau teren în parte, şi se aplică tuturor proprietarilor sau coproprietarilor imobilului


"În municipiul Galaţi se află clădiri şi terenuri neîngrijire care afectează atât aspectul arhitectural şi imaginea generală a municipiului, cât şi siguranţa cetăţenilor”, aceasta este realitatea crudă de la care a plecat decizia adoptată recent de aleşii locali. Este vorba despre Regulamentul privind identificarea şi evaluarea imobilelor - clădiri şi terenuri de pe raza municipiului Galaţi - neîngrijite, în vederea aplicării impozitului majorat, în conformitate cu dispoziţiile articolului 489, alineatul 4-8, din Codul Fiscal. Potrivit acestor prevederi, consiliul local poate majora impozitul pe clădiri şi teren cu până la 500 la sută pentru imobilele lăsate de izbelişte.

Cui i se aplică regulamentul

Regulamentul se aplică tuturor imobilelor, clădiri şi terenuri, neîngrijite din municipiul Galaţi. Prioritare sunt însă clădirile „monumente istorice clasate sau situate în zone construite protejate clasificate pe Lista Monumentelor istorice, aprobate de Ministerul Culturii şi publicate în Monitorul Oficial al României”, cele „amplasate pe arterele principale”, şi cele „situate pe platforme industriale sau în fostele incinte industriale (existente sau în reconversie pe baza documentaţiilor de urbanism aprobate) situate fie în zonele construite protejate, fie pe arterele principale”. Documentul mai precizează că proprietarii clădirilor, persoane fizice sau juridice sunt obligaţi să asigure starea tehnică corespunzătoare a acestora prin efectuarea lucrărilor de consolidare, restaurare, reparaţii curente şi de întreţinere, lucrări de postutilizare. Regulamentul are în vedere şi terenurile libere de construcţii sau aferente unor clădiri (curte-grădină), cuprinse în perimetrul intravilan, dar şi terenurile agricole nelucrate timp de doi ani consecutivi. Proprietarii acestora sunt obligaţi, conform reglementărilor legale în vigoare, să asigure cultivarea sau amenajarea acestora şi protecţia solului.

Cine şi cum identifică terenurile şi clădirile

Regulamentul prevede că identificarea imobilelor abandonate se va face de către Comisia constituită prin dispoziţie a primarului, în urma constatărilor pe teren, prin completarea notei tehnice de constatare a clădirilor neîngrijite, şi de către poliţiştii locali din cadrul Poliţiei Locale - Serviciul Protecţia Mediului, Disciplina în construcţii şi Afişajul stradal, prin completarea unui proces verbal de constatare. Nota tehnică de constatare şi procesul verbal de constatare se vor întocmi în urma sesizărilor transmise de cetăţeni, de instituţii abilitate (Direcţia Judeţeană de Cultură, Inspectoratul Teritorial în Construcţii etc) sau la autosesizare. Proprietarii imobilelor respective vor fi notificaţi şi obligaţi să remedieze deficienţele constatate, primind şi termen de conformare.

"Nivelul impozitului majorat se stabileşte prin hotărâre a Consiliului Local. Măsura impozitului majorat se aprobă de către Consiliul Local individual pentru fiecare clădire sau teren în parte, şi se aplică tuturor proprietarilor sau coproprietarilor imobilului, începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a fost adoptată hotărârea”, se arată în regulament.

Pentru a scăpa de supraimpozitare, proprietarii trebuie să comunice Primăriei măsurile de remediere luate până la data de 30 octombrie a anului în care au primit notificarea! În caz contrar, impozitul majorat se aplică automat şi în anii fiscali următori la nivelul cotei majorate stabilite de aleşii locali. Reprezentanţii autorităţii publice locale vor verifica starea tehnică a imobilului prin întocmirea unei note de constatare şi se va stabili păstrarea sau sistarea măsurii impozitului majorat.

Rămâne de văzut, dincolo de bunele intenţii, ce efecte concrete va avea acest regulament şi dacă oraşul va scăpa de bubele care-i urâţesc imaginea.

Citit 4406 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Ianuarie 2023 05:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.