UPDATE IREAL. Canalizare aeriană fără aviz, în buricul târgului | S-au gospodărit cum au ştiut, după o avarie (FOTO și VIDEO)
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

UPDATE IREAL. Canalizare aeriană fără aviz, în buricul târgului | S-au gospodărit cum au ştiut, după o avarie (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

UPDATE joi, 26 ianuarie Amendă pentru conducta ilegală de la Spicu

Asociaţia de proprietari 105 bis a fost sancţionată, ieri, de către Poliţia Locală cu 1.000 de lei pentru reţeaua aeriană de scurgere a apelor uzate, improvizată, din centrul oraşului, ne-a declarat Aurelia Bogatu – Matei, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale. Totodată, poliţiştii din cadrul Disciplinei în Construcţii au dispus ca, în termen de cinci zile, asociaţia de proprietari să desfiinţeze branşamentul ilegal şi să refacă porţiunea de alee spartă pentru a introduce ţeava în canalizarea Apă Canal. Conducta pentru colectarea apei uzate a fost însă desfiinţată de către reprezentanţii asociaţiei de proprietari în cursul zilei de miercuri, după ce poliţiştii locali au mers în teren pentru a face o anchetă.

-------------------------------------------------------------

UPDATE ora 16,00 Reacţia primarului pe Facebook

Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi, a anunţat, astăzi, într-o postare pe Facebook, că „instituţiile abilitate vor aplica sancţiunile care se impun” pentru instalaţia aeriană de scurgere a apelor uzate, improvizată, de la Spicu. „Am fost sesizat cu privire la un racord ilegal la sistemul de canalizare din zona Spicu. Nu este prima dată când constat că se întâmplă acest lucru şi, indiferent care sunt motivaţiile din spatele acestei decizii (de a realiza un racord ilegal), se vor aplica măsurile care se impun conform legilor în vigoare. Angajaţii SC Apă Canal au fost la faţa locului pentru a vedea despre ce este vorba şi concluzia lor este că acolo a fost realizat un racord ilegal între instalaţia de scurgere a blocului şi sistemul de canalizare de pe domeniul public. Celelalte instituţii abilitate vor aplica sancţiunile care se impun în astfel de cazuri! Respectarea legilor este primul pas către viaţa civilizată pe care ne-o dorim”, a scris primarul Galaţiului.

----------------------------------------------

Gălăţenii care locuiesc la blocul M, în centrul oraşului, în imediata apropiere a parcului de la Spicu, au devenit „vedete” pe reţelele de socializare şi ţinta unor critici acide şi ironii, din cauza unei instalaţii improvizate de canalizare... aeriană!


Un filmuleţ publicat de un gălăţean pe Facebook, intitulat „Când Dorel face o scurgere individuală la reţeaua de canalizare”, care scoate în evidenţă o aşa-zisă reţea de colectare a apelor uzate improvizată, a devenit viral pe internet, fiind vizualizat de aproximativ două mii de gălăţeni. „Această lucrare este halucinantă, sfidează nu doar toate regulile tehnice, ci şi pe cele de bun simţ. Nu există nicăieri reţea de canalizare aeriană. Vă daţi seama ce se poate întâmpla dacă, din cauza temperaturilor scăzute, a gerului sau din alt motiv, acea ţeavă se sparge? Toată mizeria se deversează în parc, în stradă şi nu numai. Au distrus şi căminul de canalizare când au spart acolo pentru a introduce ţeava. Cine a făcut-o, va răspunde”, ne-a declarat Cornelia Arnăutu, purtătorul de cuvânt al Apă Canal, care ne-a spus că reprezentanţii societăţii au sesizat Inspectoratul de Stat în Construcţii, care urmează să meargă în teren pentru a face verificări.

Criticile internauţilor şi filmuleţul distribuit pe reţeaua de socializare au atras atenţia primarului Ionuţ Pucheanu, care le-a spus comentatorilor că municipalitatea cunoaşte problema semnalată şi că se vor lua măsuri, în curând. „E o construcţie fără autorizaţie. Situaţia e dată în lucru către Politia Locală, Serviciul Disciplina în Construcţii. Se vor lua măsuri în cel mai scurt timp”, a spus edilul.

O ilegalitate cu circumstanţe atenuante?

Pentru că am dorit să vedem la faţa locului reţeaua improvizată de scurgere a apelor uzate şi să aflăm, înainte de toate, care este motivul pentru care cineva a putut să inventeze o astfel de instalaţie, catalogată „şocantă” de către reprezentanţii Apă Canal, am bătut la uşile a aproximativ 20 de apartamente din blocul M, fără să ne poată oferi cineva lămuriri. Într-un final, am apelat la reprezentantul unui local de la parterul blocului M, care … surpriză, era chiar artizanul instalaţiei improvizate. „Da, este ilegală, dar trebuie să ştiţi că altă soluţie nu am avut. Toată instalaţia asta este făcută de mine şi plătită de mine, pentru că asociaţia nu a binevoit să îşi repare instalaţia interioară, din lipsă de fonduri, spun ei. S-a spart conducta interioară a blocului, chiar de Revelion, şi toată mizeria curgea în tronson, iar de acolo în bucătăria noastră. Ni se infiltra mizeria prin ciment chiar în bucătărie, pentru că betonul pe care trecătorii păşesc în tronson este de fapt tavanul bucătăriei noastre. Am stat cu găleţile în bucătărie ca să strângem de acolo, am dat eu, personal, cu mătura în tronson, câteva ore. Cei de la asociaţie ne-au spus că nu aveau bani, la acel moment, să rezolve problema şi am găsit ca soluţie de compromis asta. Ne-au spus că după Revelion vor lua măsuri pentru a repara ce este defect, dar nu s-a făcut nimic. A trecut aproape o lună... Eu nu pot să iau ţeava de acolo pentru că toată mizeria din bloc ni se infiltrează nouă în bucătărie. Am adus tot pe banii mei vidanjă. Nu vreţi să ştiţi ce s-a scos de acolo: pietre, pamperşi şi nu numai. Credeţi că mie îmi convine să stau cu ţeava asta aşa? Avem clienţi, se va face cald şi vom deschide terasa. Asociaţia trebuie să se ocupe mai departe. Am plătit cât nu face să rezolv problema, pentru că la sfârşitul anului nu lucra nimeni. Aveam ca variantă să le blindez ţeava şi li se întorcea toată mizeria în apartamente. Vă daţi seama ce ar fi ieşit? Mă dădeau în judecată că le distrug apartamentele”, ne-a spus reprezentantul localului.

Sursa foto: Facebook

Pentru că gura canalizării a fost spartă pentru a putea fi introdusă ţeava care transportă apele uzate ale celor care locuiesc în blocul M, luni seară, în parcul de la Spicu mirosul era insuportabil în apropierea acesteia.

„Vom rezolva cât mai curând”

Preşedintele Asociaţiei de proprietari, Mihai Costea, a recunoscut de asemenea că lucrarea nu este autorizată, însă spune că nu a avut alternativă. „Este mai grav să fie o improvizaţie de moment sau să-i curgă mizeria în casă omului? Aşa am putut rezolva problema pe moment, nu am avut alternativă. „Binevoitori” din-ăştia, care ştiu doar să cârcotească, sunt foarte mulţi. Dacă nu am fi făcut asta, oamenii ar fi rămas fără apă, fără canalizare, fără utilităţi. Nu poţi să faci asta. Cu siguranţă, nu va rămâne aşa. Vom rezolva această problemă, în cel mai scurt timp. S-a petrecut totul la finele anului când au fost sărbători, nu s-a lucrat, apoi au venit acele zile geroase şi nu s-a putut interveni. Chiar dacă este o lucrare mai complexă, iar costurile sunt pe măsură, nu va rămâne aşa”, ne-a declarat preşedintele Asociaţiei de proprietari nr. 105 bis, Mihai Costea, care a precizat că instalaţia blocului este veche de 60 de ani, motiv pentru care au tot fost înregistrate probleme. "Am adus vidanja acolo de trei ori", ne-a declarat reprezentantul legal al asociaţiei de proprietari.

Şi, totuşi, cineva riscă sancţiuni

Chiar dacă nu au făcut altceva decât să-şi protejeze afacerea şi, în acelaşi timp, să-i protejeze pe cei care locuiesc în blocul amintit, reprezentanţii localului s-ar putea alege cu amenzi usturătoare, spun autorităţile locale. Asta pentru că ei sunt artizanii lucrării. Mai mult, şi reprezentanţii asociaţiei de proprietari, care nu au luat măsuri pentru a împiedica o avarie de asemenea amploare, în condiţiile în care cunoşteau starea tehnică a reţelei blocului şi mai fuseseră incidente, ar putea fi sancţionaţi. Pe lângă toate acestea, potrivit Apă Canal, responsabilii vor fi obligaţi să aducă la stadiul iniţial gura de canalizare. În toată această nebuloasă, asta pare să fie cea  mai uşoară sancţiune de suportat.

Citit 8947 ori Ultima modificare Joi, 15 Iunie 2023 21:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.