Hârtiile PODULUI PESTE DUNĂRE înghit bani de 14 ani. Alocare bugetară pentru un studiu care, oficial, era gata!

Hârtiile PODULUI PESTE DUNĂRE înghit bani de 14 ani. Alocare bugetară pentru un studiu care, oficial, era gata!
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Doar 1.952.000 de lei, atât este alocarea din bugetul României pentru mult-promisul pod peste Dunăre. Suma, surprinzător de mică în comparaţie cu amploarea investiţiei, ne-a determinat să aflăm cum va fi cheltuită.

Potrivit unui raport asupra proiectului Legii bugetului de stat pentru anul 2017, care cuprinde şi amendamentele parlamentarilor, suma de 1.952.000 de lei este alocată pentru reactualizarea studiului de fezabilitate. Precizarea este cuprinsă în motivarea respingerii amendamentului depus de parlamentarii PNL care solicitau alocarea a 900.000.000 de lei „pentru realizarea investiţiei Pod suspendat peste Dunăre Brăila/Galaţi”. Amendamentul lor a fost respins pentru că „în cadrul limitei de cheltuieli au fost cuprinse fonduri în valoare de 1.952.000 lei pentru reactualizarea studiului de fezabilitate”. Alocarea de 1.952.000 de lei ne-a fost confirmată şi de senatorul de Galaţi Daniel Butunoi (PSD), preşedintele Comisiei pentru Transporturi şi Energie a Senatului României. Paradoxul este că studiul de fezabilitate pentru care se dau acum bani era declarat ca finalizat în toamna anului trecut!

Ce spunea premierul Dacian Cioloş

Pe 18 aprilie 2016, prim-ministrul Dacian Cioloş declara, la Tulcea, că proiectul tehnic al podului poate fi demarat până la sfârşitul acelui an: „Alocările bugetare există, studiul de fezabilitate este în curs, [...] deci, în măsura în care vom respecta calendarul prevăzut la Ministerul Transporturilor - şi nu prea sunt motive să nu-l respectăm - până la sfârşitul anului putem da drumul la proiectul tehnic, şi de acolo investiţia poate să se deruleze, pentru ca bugetul există”, declara Dacian Cioloş.

Ce spunea CNADNR

Proiectul tehnic despre care vorbea Cioloş nu putea fi demarat, însă, fără studiul de fezabilitate. De fapt, era vorba despre reactualizarea studiului de fezabilitate, pentru că primul studiu fusese realizat în 2003!

Potrivit CNADNR, contractul având ca obiect Reactualizarea Studiului de Fezabilitate pentru “Podul Suspendat peste Dunăre în zona Brăila” fusese semnat pe 23 aprilie 2015 cu Asocierea SC ISPCF SA – SC EDIN SRL – SCSTE SRL – SC PEGASO INGEGNERIA SRL, având o durată de implementare de 12 luni. Deci ar fi trebuit să fie gata în 2016!

Mai mult, în iulie 2016, CNADNR ne comunica faptul că, din valoarea totală a contractului de 6.762.772 de lei cu TVA, suma plătită se ridica la 2.445.869 de lei cu TVA.

Iar în septembrie 2016, la întrebarea noastră „Care este stadiul documentaţiei necesare pentru investiţia Pod peste Dunăre în zona Brăila”, CNADNR ne răspundea: „În prezent Studiul de Fezabilitate a fost finalizat şi urmează să fie transmis spre avizare în CTE CNADR SA după obţinerea Acordului de Mediu”.

Ce ştiau liberalii

Acelaşi lucru îşi ştiau şi liberalii când au propus amendamentul de majorare a sumei pentru pod. „În prezent, investiţia beneficiază de studiu de fezabilitate şi aviz de mediu. Procedurile pentru proiectare şi execuţie trebuie să demareze în anul 2017, având în vedere că această investiţie este inclusă în Master Planul General de Transport, aprobat anul trecut. Amânarea termenului de începere a lucrărilor la acest pod pune în pericol valabilitatea studiilor realizate şi reclamă alocarea unor fonduri suplimentare pentru refacerea lor”, şi-au argumentat parlamentarii solicitarea.

Întrebat de ce ar fi nevoie de bani dacă documentaţia este, teoretic, gata, senatorul Daniel Butunoi ne-a declarat: „Se pare că anul trecut nu s-a făcut mare lucru”. Motiv pentru care e nevoie de aceşti bani pentru finalizarea documentaţiei...

Pe scurt, bugetul României pe 2017 nu prevede decât bani pentru reactualizarea unui studiu de fezabilitate realizat în 2003, care, potrivit datelor noastre, a mai fost actualizat în 2011, şi care, conform declaraţiilor oficiale, ar fi trebuit să fie reactualizat în 2016. Iar valabilitatea unui studiu este de numai doi ani…

Citit 16617 ori Ultima modificare Vineri, 16 Iunie 2023 11:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.