Gospodărire Urbană plăteşte DESPĂGUBIRI de peste 200.000 de euro | Decizie definitivă
Foto: Foto-arhivă ”Viața liberă”

Gospodărire Urbană plăteşte DESPĂGUBIRI de peste 200.000 de euro | Decizie definitivă
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Pe 31 iulie 2014, aleşii locali au încuviinţat angajarea unui avocat care să reprezinte interesele SC Gospodărire Urbană SRL într-un proces în care un tânăr accidentat la Plaja "Dunărea" cerea daune morale de un milion de euro. Pe 15 decembrie 2016, a venit nota de plată a procesului pierdut: peste 200.000 de euro, pentru achitarea cărora Gospodărire Urbană a avut nevoie de o rectificare a bugetului, prin votul aleşilor locali.

Rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al SC Gospodărire Urbană SRL a stârnit discuţii la şedinţa Consiliului Local, deoarece avea la bază o executare silită şi s-au cerut explicaţii. „E vorba de un accident care a fost acum cinci-şase ani. Cei de la Gospodărire Urbană au fost daţi în judecată. S-a pierdut procesul şi au de plătit daune interese persoanei rănite. Cineva care administra un bazin ce trebuia să facă, atunci când un tânăr, din teribilism, şi-a asumat o săritură total nefericită pentru dumnealui?”, a răspuns primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu.

Ce-a decis instanţa

Despre procesul intentat SC Gospodărire Urbană de tânărul care şi-a frânt coloana după ce a sărit în bazinul aflat în curs de umplere la Plaja "Dunărea" aţi putut citi în ziarul „Viaţa liberă” pe 29 iulie 2014, dar şi pe 11 martie 2015. Asta după ce, pe 9 august 2011, „Viaţa liberă” publica apelul umanitar „Lumea are nevoie de Ionuţ”.

După ani de procese, după ce Tribunalul i-a respins acţiunea, magistraţii Curţii de Apel i-au dat dreptate tânărului şi au obligat SC Gospodărire Urbană să plătească pentru prejudiciul pe care gălăţeanul l-a suferit. Decizia Curţii de Apel a devenit definitivă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin respingerea recursurilor intentate atât de partea vătămată, cât şi de Gospodărire Urbană.

Potrivit deciziei de pe portalul Curţii de Apel, SC Gospodărire Urbană a fost obligată la plata a „6.963,36 lei reprezentând daune materiale şi a echivalentului în lei a 200.000 euro, cu titlu de daune morale”. De asemenea, societatea a fost obligată şi la „plata lunară a: 793 lei pentru perioada 1 august 2012 - 31 decembrie 2012, 827 lei pentru perioada 1 ianuarie 2013 - 31 decembrie 2013, 887 lei pentru perioada 1 ianuarie 2014  - 31 decembrie 2014, 986,5 lei pentru perioada 1 ianuarie 2015 - 31 decembrie 2015 şi 1.047 lei începând cu 1 ianuarie 2016 până la încetarea stării de invaliditate”.

Ce face Gospodărire Urbană

La solicitarea noastră, SC Gospodărire Urbană ne-a explicat, în scris, că a solicitat rectificarea bugetului „datorită sumelor de bani pe care suntem obligaţi să le achităm ca urmare a somaţiei prin care executorul judecătoresc Lucian Pintilie ne solicită să îndeplinim obligaţiile stabilite în titlurile executorii, respectiv plata sumei de 200.000 de euro şi 68.561,96 de lei precum şi pentru suma de 1.047 de lei plătibilă lunar până la ieşirea din starea de invaliditate a domnului Chiricuţă".

Întrucât aceste sume fuseseră prevăzute în bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat la începutul anului 2016, s-a impus suplimentarea veniturilor şi a cheltuielilor cu 1.000.000 de lei.

Am contactat telefonic familia lui Ionuţ, pentru a solicita un punct de vedere, dar am fost refuzaţi categoric, ba, mai mult, am fost ameninţaţi cu procese, pe motiv că subiectul este unul personal, nu de interes public. Cu toate acestea, atâta timp cât SC Gospodărire Urbană este o instituţie publică, iar banii pe care îi are de plătit sunt bani publici, subiectul este şi el unul de interes public.

"Confidenţial", pe banii noştri

Potrivit SC Gospodărire Urbană SRL, în baza hotărârii Consiliului Local care i-a încuviinţat angajarea unui avocat, a fost încheiat un contract de asistenţă juridică cu casa de avocatură "Oancea, Damian şi Asociaţii". Întrucât avocaţii au fost plătiţi din bani publici, am fost curioşi să aflăm care a fost onorariul pentru procesul pierdut. SC Gospodărire Urbană ne-a răspuns, însă, că prevederile contractului sunt confidenţiale.

Citit 10764 ori Ultima modificare Marți, 14 Februarie 2017 01:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.