TERMOFICAREA a făcut gaură de milioane de euro în buget! Plăţi cu nemiluita pentru pierderi şi subvenţii

TERMOFICAREA a făcut gaură de milioane de euro în buget! Plăţi cu nemiluita pentru pierderi şi subvenţii
Evaluaţi acest articol
(30 voturi)

Nu mai puţin de 52.873.928 de lei a cheltuit Primăria Galaţi, anul trecut, pentru subvenţiile şi pierderile din sistemul centralizat de termoficare. Cele aproximativ 12 milioane de euro echivalează cu bugetul de investiţii al municipalităţii pe un an!


Sistemul public de termoficare, învechit, supradimensionat şi ineficient, continuă să facă ravagii în bugetul oraşului. Numai în ultimii trei ani, conform primarului Ionuţ Pucheanu, municipalitatea a plătit pentru pierderile şi subvenţiile din sistem peste 130 de milioane de lei.

Potrivit edilului, în anul 2014, pentru menţinerea în funcţiune a sistemului de alimentare cu apă caldă şi căldură, municipalitatea a plătit nu mai puţin de 32.336.000 de lei. În anul 2015, pierderile şi subvenţiile s-au ridicat la 47.949.000 de lei, iar în anul 2016, gaura s-a adâncit şi mai mult, întrucât sistemul de termoficare a „înghiţit” nici mai mult, nici mai puţin decât 52.873.928 de lei. „Este cel puţin echivalent cu bugetul nostru de investiţii”, ne-a declarat edilul-şef. „Din păcate, oricât de mult am încerca să punem lucrurile la punct, sumele cresc de la an la an. În ultimii trei ani, am cheltuit aproape 30 de milioane de euro acoperind doar pierderile din sistem, înregistrate de Calorgal acum - în trecut, de Apaterm - şi subvenţii. Lucrurile nu pot rămâne la nesfârşit aşa. Aceste sume se duc în permanenţă şi, din păcate, nu rezolvăm problemele reale ale Galaţiului. Nici serviciul nu se îmbunătăţeşte, iar faptul că totul este la comun îi nedreptăţeşte pe bun-platnici şi pierdem, în continuare, clienţi”, ne-a declarat Ionuţ Pucheanu, care a adăugat că numai în perioada aprilie - octombrie, când Electrocentrale (CET) furnizează apă caldă produsă pe baza aburului de la combinat, pierderile sunt de două până la 2,2 milioane de lei pe lună. Este deja de notorietate faptul că municipalitatea este obligată să achiziţioneze o cantitate mult prea mare de gigacalorii, faţă de cea facturată populaţiei. „Noi folosim doar o zecime din ceea ce ni se oferă. CET, pe bună dreptate de altfel, spune că nu are cum să ne dea mai puţin decât minimum din care pot produce ei pentru a porni instalaţiile”, subliniază edilul.

Ionuţ Pucheanu susţine că de vină pentru costurile uriaşe este şi Calorgal, întrucât „deşi ei ştiu câte apartamente sunt nelocuite, pentru că sunt extrem de mulţi cei care vin acasă ori doar iarna, ori doar vara, achiziţionăm potenţial agent termic sau apă caldă inclusiv pentru apartamentele nelocuite, dar care figurează drept branşate. Din nou, o sursă de generat pierderi”, menţionează edilul.

Ineficienţa sistemului public de termoficare, care seamănă tot mai mult cu o gaură neagră, este demonstrată şi de facturile emise de Calorgal unităţilor de învăţământ din subordinea municipalităţii. „Am făcut câteva diferenţe între facturile care sunt plătite între şcolile pentru care am reuşit să montăm centrală termică şi cele care au rămas în sistem centralizat. Şcoala Gimnazială „Constantin Gheorghe Marinescu” – factură la sistem centralizat de 28.000 de lei. Aceeaşi şcoală are, mai nou, o factură la gaze de 2.300 de lei. Diferenţa este uriaşă. Avem şi nişte sume absolut colosale la Costache Negri, de exemplu, cu 91.000 de lei, unde este şi căminul. La Şcoala Gimnazială 29 sunt 44.000 de lei, în condiţiile în care, la Şcoala 28, care are aceeaşi structură, dar care are centrală, diferenţa dintre ele fiind de sub 100 de elevi, factura este de 14.000 de lei. La fel, o sursă de generare de pierderi este numărul celor 36.000 de apartamente, care figurează ca fiind branşate. Unele dintre ele nu primesc energie termică pentru că sunt debranşate. Sunt câteva elemente care, în momentul de faţă, voit sau nu, nu au fost luate în calcul, câtuşi de puţin. Lucrurile trebuie să intre în normalitate, găsită rapid o soluţie în acest sens”, a precizat Ionuţ Pucheanu.

Pentru redimensionarea şi modernizarea întregului sistem de termoficare ar fi necesare, conform estimărilor municipalităţii, 70 - 80 de milioane de euro. Suma include şi costurile contorizării individuale.

Citit 10718 ori Ultima modificare Vineri, 16 Iunie 2023 13:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.