Se decide soarta APEI CALDE şi a CĂLDURII. Sistemul centralizat va fi îngropat, cu opţiune de resuscitare

Se decide soarta APEI CALDE şi a CĂLDURII. Sistemul centralizat va fi îngropat, cu opţiune de resuscitare
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

După ce atâta vreme i s-a cântat prohodul, soarta sistemului centralizat de alimentare cu energie termică va fi decisă marţi, 28 martie, la şedinţa ordinară a Consiliului Local.

Pe ordinea de zi a şedinţei, se află nu mai puţin de două proiecte de hotărâre care îi vizează pe cei care până acum au beneficiat de căldură şi apă caldă în sistem centralizat.

Suspendare, de la 1 mai

Primul proiect prevede "aprobarea unor măsuri legate de sistemul centralizat de alimentare cu energie termică" şi este iniţiat de primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.

"Se suspendă furnizarea/prestarea serviciului de alimentare cu energie termică în sistem centralizat către beneficiarii sistemului de utilitate publică, începând cu data de 01.05.2017", scrie negru pe alb, în primul articol al proiectului. Deci e cât se poate de limpede că, de 1 Mai muncitoresc, robinetele de apă caldă din sistemul centralizat vor seca.

Proiectul prevede, de asemenea, luarea măsurilor necesare retragerii din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ”Serviciul Regional de Termoficare Galaţi”, în care oraşul nostru se asociase (inutil) cu Tecuciul şi Şendreniul, localităţi în care nu (mai) există sisteme de termoficare.

Documentul impune, în cel de-al treilea articol, „luarea măsurilor de conservare a bunurilor mobile şi imobile, proprietate publică sau privată a municipiului Galaţi, aferente serviciului de alimentare cu energie termică în sistem centralizat precum şi preluarea parţială a acestora de către SC Apă Canal SA Galaţi”.

Ultimul articol ia în calcul resuscitarea sistemului centralizat. Concret, se impune reorganizarea Calorgal, cu menţinerea unei structuri, care să permită conservarea bunurilor din sistemul centralizat "cât şi revenirea la sistemul centralizat, precum şi prestarea serviciilor de întreţinere şi reparaţii centrale termice”. Rămâne de văzut cum va arăta structura Calorgal în acest caz.

Ajutor financiar pentru debranşaţi

Cel de-al doilea proiect de pe ordinea de zi, care îi aparţine tot edilului, vizează aprobarea acordării unui ajutor financiar din bugetul local pentru achiziţionarea unui sistem de încălzire şi apă caldă alternativ sistemului centralizat de termoficare, persoanelor branşate care urmează să se debranşeze de la sistemul centralizat de termoficare. Aşa cum aţi putut citi deja în ziarul "Viaţa liberă", este vorba despre un ajutor financiar în valoare de 2.700 lei, a cărui procedură de acordare urmează a fi decisă de aleşii locali.

Citit 15296 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Ianuarie 2023 05:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.