Ziua Marinei, sărbătorită cu fast de mii de gălățeni. Ceremonii la Dunăre (FOTO și VIDEO)
Foto: Ovidiu Amălinei

Ziua Marinei, sărbătorită cu fast de mii de gălățeni. Ceremonii la Dunăre (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Marți, 15 august, de Sf. Maria Mare, mii de gălățeni au participat la ceremoniile organizate cu ocazia Zilei Marinei. Faleza Dunării a fost arhiplină, semn că la Galați "rădăcinile" marinărești ale Dunării sunt încă solide, în ciuda vitregiilor de tot felul.

Ziua Marinei are o încărcătura sufletească specială pentru gălățeni, iar acesta este motivul pentru care mulți dintre ei au dorit să aducă un omagiu celor care au străbătut de-a lungul timpului, în vremuri de pace sau război, mările și oceanele lumii.

Deloc întâmplător, Ziua Marinei este sărbătorită de Sfânta Maria Mare, una dintre cele mai mari sărbători ale creștinătății. Și dincolo de fastul trecător din această lume, gândul bun și rugăciunea sunt, întotdeauna, poate cel mai frumos omagiu care poate fi adus marinarilor.

Ceremonialul militar și religios a fost organizat, cu începere de la ora 14.00, pe Faleza Dunării, la Elice, în prezența autorităților publice locale și județene, a reprezentanților Marinei Militare şi a unor organizații sau instituții ce au legătură cu viața pe Dunăre și tradiția marinărească.

Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, i-a binecuvântat pe toți cei prezenți, iar punctul culminant al ceremoniei a fost eliberarea în apele Dunării a Crucii de flori, în amintirea marinarilor dispăruți, dar și ca gest de binecuvântare a apelor fluviului. Cu ajutorul unei șalupe, crucea a fost purtată până în mijlocul Dunării, acolo fiind eliberată în apele fluviului, în aplauzele și spre bucuria celor prezenți.

Garda de Onoare și impecabilele uniforme ale marinarilor militari au dat o notă specială de prestanță evenimentului. Defilarea marinarilor militari în acordurile fanfarei a fost, de asemenea, un moment ce i-a încântat pe gălățeni.

După cum v-am informat în paginile ziarului "Viața liberă", tot marinarii militari au fost cei care, în cadrul evenimentelor dedicate Zilei Marinei, au oferit publicului gălățean, pe 6 august, ocazia de a vizita navele Flotilei Fluviale "Mihail Kogălniceanu". Aceleași nave au oferit, marți, 15 august, de Sf. Maria Mare, în deschiderea paradei navelor militare și civile, un interesant exercițiu de luptă cu muniție de manevră.

Din seria de ambarcațiuni civile care au participat la defilarea pe Dunăre s-au numărat, de asemenea, navele unor instituții publice sau companii precum Poliția de Frontieră, AFDJ și APDM Galați sau Navrom.

De la cele mai mici șalupe până la puternicele remorchere sau împingătoare, navele au fost întâmpinate cu aplauze, în semn de respect pentru rodul pe care munca marinarilor îl aduce întregii comunități dunărene.

Citit 10914 ori Ultima modificare Joi, 17 August 2023 11:16

6 comentarii

  • postat de florin
    Miercuri, 16 August 2023 08:19
    86.124.200.***
    ''și impecabilele uniforme ale marinarilor militari ''Ma faceti sa rid daca nu ar fi de ris!Aratam jalnic nu stiu de ce insistam sa ne facem de rusine cu asemenea spectacole!
    Pozele fac cit o mie de cuvinte!Si nu mai pot cu popii si politicienii care se baga in tot si toate!
    1
    0
  • postat de Doamne ajuta!!!
    Miercuri, 16 August 2023 06:58
    37.201.5.***
    Popii ca popii. Asa sunt ei burduhanosi de cand lumea, dar soldati cu burta nu am mai vazut. Cum poti sa faci instructie, si mai ales pe o nava cand burta te trage in directia nedorita? Fereasca Dumnezeu de un razboi! Punetii frate la slabit, alergatii pana le ajunge burta la spate!
    1
    0
  • postat de Alin
    Miercuri, 16 August 2023 05:34
    95.76.37.***
    Uniforme botite si incomplete...Incaltamintea de culoare alba
    a fost vanduta in talcioc. Se traieste bine de tot in marina militara
    burtile sunt la locul lor. Despre tehnica militara...VAI DE CAPUL NOSTRU!
    Crize de ras fac rusii daca ne vad...
    1
    0
  • postat de Iancu Jianul
    Miercuri, 16 August 2023 02:21
    5.13.200.***
    Ati scos pontonul ala imputzut ce optura SINGURA VEDERE A DUNARII CU MIROS DE LATRINA? VAI DAR CUM?
    0
    0
  • postat de Iancu Jianul
    Miercuri, 16 August 2023 02:20
    5.13.200.***
    1. De la butoiul de pulbere...
    2. Pentru ca asa functioneaza ierahia statului DE STRAMB
    3. De la Dumnezeu... au mancat pentru cincu guri flamande! Si nu dau nimic la nimeni deregula!
    1
    0
  • postat de popi burtosi ?
    Marți, 15 August 2023 21:18
    104.129.205.***
    3 intrebari, decat :)
    1. De ce soldatii sunt burtosi ?
    2.De ce armata e amestacata cu Biserica?
    3.De ce popii sunt burtosi ?
    Multunesc
    1
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.