De Sfântul Apostol Andrei, "inima" României a bătut la Galați. Bucurie, lumină și credință (FOTO și VIDEO)

De Sfântul Apostol Andrei, "inima" României a bătut la Galați. Bucurie, lumină și credință (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

Mii de gălățeni au participat joi, 30 noiembrie, la Catedrala Arhiepiscopală a Dunării de Jos, la marea sărbătoare a Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul spiritual al Galațiului și al întregului neam românesc. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, alături de un sobor de preoți și înalți ierarhi veniți din țară, iar bucuria marii sărbători a fost întregită de pelerinajul la moaştele Sfântului Apostol Andrei şi ale Sfântului Cuvios Ioan Damaschin.

Încă de la primele ore ale dimineții de Sf. Andrei, toate drumurile credincioșilor din Eparhia Dunării de Jos, dar și din multe colțuri ale țării, au dus la Catedrala Arhiepiscopală din Galați. O zi a luminii, după "Pelerinajul luminii - Lumina Sfântului Apostol Andrei", care a precedat, în ajunul sărbătorii, printr-o frumoasă tradiție păstrată în Arhiepiscopia Dunării de Jos, întâlnirea cu sfinții și darurile sufletești ce izvorăsc din binecuvântarea dumnezeiască în viața noastră cea de toate zilele!

În acest an, bucuria întâlnirii cu Sf. Andrei a fost întregită și prin întâlnirea cu Sfântul Cuvios Ioan Damaschin, ale cărui moaște - la inițiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel - au fost aduse spre închinare la Galați. Prețioasele racle cu moaștele sfinților au fost așezate pe un baldachin împodobit cu flori, pe esplanada Catedralei și, rând pe rând, în cursul zilei, mulți credincioși au trecut pentru a se închina și primi în inimi binecuvântarea întru Hristos, pentru a o purta mai departe în lume, ca o putere vindecătoare, aducătoare de pace și lumină.

La rândul ei, Catedrala a fost neîncăpătoare pentru a cuprinde mulțimea de credincioși, unii veniți cu întreaga familie, îmbrăcați în frumoase costume populare sau purtând în mâini flori sau buchețele de busuioc.

Prezenți au fost și reprezentanții autorităților publice locale și județene - Prefectură, Primărie, CJ Galați - și în acest context poate că nu este lipsit de relevanță să amintim că, în acest an, se împlinesc 31 de ani de când, la inițiativa ÎPS Casian și prin Hotărârea nr. 93/06.11.1992 a Consiliului Local Galați, municipiul Galați a fost primul oraș din țară care a primit ocrotirea spirituală a întâiului chemat la apostolie de către Mântuitorul Iisus Hristos.

A fost un moment care a anticipat, prin semnificația sa, cu cinci ani înainte, proclamarea Sfântului Apostol Andrei ca Ocrotitor al României (1997), ziua prăznuirii sale devenind și sărbătoare bisericească națională prin Hotărârea Sfântului Sinod din 14 noiembrie 2001.

În acest an, oaspeți de seamă au venit la Galați din toate colțurile țării. Așa se face că, la slujba Sfintei Liturghii din ziua de Sf. Ap. Andrei, din soborul de arhierei au făcut parte ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, dar și PS Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, PS Visarion, Episcopul Tulcii, şi PS Emilian Crişanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

Fiecare dintre înalții ierarhi a binecuvântat mulțimea și a avut un cuvânt de laudă pentru puterea și dăruirea credinței care izvorăsc din inimile credincioșilor aici, la Dunărea de Jos.

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian le-a vorbit celor prezenţi despre alegerea de către Mântuitorul Hristos a primului Său apostol şi despre lucrarea misionară de vestire a Evangheliei înfăptuită de Sfântul Andrei pe teritoriul ţării noastre. De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a evidenţiat și rolul important pe care îl au sfinţii în viaţa noastră, arătând că prin sfintele lor moaşte aceştia ne aduc mare binecuvântare în urcuşul către sfinţenie.

Întrucât, în acest an, în Patriarhia Română îi comemorăm pe imnografii şi cântăreţii bisericeşti, la iniţiativa chiriarhului Dunării de Jos, răspunsurile liturgice au fost oferite pe rând de Corul Catedralei arhiepiscopale, Corul de copii şi Corul psaltic din cadrul Seminarului Teologic "Sf. Ap. Andrei", Corurile de copii ale parohiilor din localitatea gălăţeană Smulţi şi Grupul folcloric de bătrâni "Zestrea" din comuna Barcea.

De asemenea, în contextul "Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice", în semn de binecuvântare, recunoştinţă şi preţuire pentru credincioşia, evlavia, răbdarea în suferinţă şi stăruinţa în rugăciune, Înaltpreasfinţia Sa a acordat la trei bătrâni cu vârste peste 85 de ani cea mai înaltă distincţie eparhială pentru mireni - "Vrednicia andreiană".

Nu în ultimul rând, diplome şi premii au primit astăzi din partea ierarhului locului şi cinci olimpici din Galaţi şi Brăila, precum şi competitorii clasaţi pe primele locuri la întrecerea sportivă caritabilă "Crosul andreian", desfăşurată la începutul lunii noiembrie în municipiul Galaţi.

Dar, desigur, cel mai prețios dar în marea zi de sărbătoare a Sf. Ap. Andrei a fost comuniunea în rugăciune și binecuvântare, într-o lume adesea prea grăbită pentru a se bucura de pacea, iubirea și buna înțelegere între oameni.

Citit 17378 ori Ultima modificare Sâmbătă, 02 Decembrie 2023 15:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.