În bisericile din Eparhia Dunării de Jos a fost sfințită Agheasma Mare (FOTO și VIDEO)

În bisericile din Eparhia Dunării de Jos a fost sfințită Agheasma Mare (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

La Catedrala Arhiepiscopală din Galați, dar și în toate bisericile din Eparhia Dunării de Jos, a avut loc, în Ajunul Bobotezei, vineri, 5 ianuarie, slujba de sfințire a Aghesmei Mari, ce va fi împărțită credincioșilor și în ziua de Bobotează, 6 ianuarie (sâmbătă), dar și în ziua Sfântului Ioan Botezătorul, 7 ianuarie (duminică).

Potrivit învățăturilor bisericești, bucuria întrupării Domnului prin nașterea la Betleem se împlinește duhovnicește la Sărbătoarea Epifaniei, Botezul Domnului sau Boboteaza. Este mai mult decât o sărbătoare înscrisă în calendarul ortodox. Este prezența Preasfintei Treimi la Iordan, când Fiul lui Dumnezeu coboară în ape, iar Duhul Sfânt, în chip de porumbel, adeverește "întărirea Cuvântului", adică Fiul lui Dumnezeu întrupat pentru noi și pentru mântuirea noastră.

În Ajunul Bobotezei, creștinii din Eparhia Dunării de Jos s-au pregătit prin post și rugăciune pentru a întâmpina, cu gândul și cu fapta bună, binecuvântarea purificatoare și înnoitoare a Bobotezei.

La Catedrala Arhiepiscopală din Galați, așa cum este tradiția la Dunărea de Jos - "Iordanul românilor" - apa pregătită pentru a fi sfințită a fost așezată în încăpătoare cuve de stejar, ornate cu flori, ramuri de brad și panglici tricolore. După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, alături de un sobor de preoți, a săvârșit slujba de sfințire a Aghesmei Mari, spre bucuria numeroșilor credincioși ce au dorit să se bucure de darurile duhovnicești ale acestei zile.

În cuvântul său de învățătură, ÎPS Casian le-a vorbit celor prezenți despre semnificația Bobotezei și a zilei din Ajunul Bobotezei, în care se sfințește Agheasma Mare. "Astăzi, firea omenească este ridicată la înălțime! Firea omenească, creștinească și românească! Las-o, Doamne, la înălțime, la curățire! Curățirea înseamnă participarea la praznicul Bobotezei. Am luat aminte care sunt cele câteva daruri acum, care n-ar trebui să se oprească la clipa aceasta, ci să le luăm în noi nu numai pentru un an, ci pentru totdeauna - Boboteaza actualizează sfințirea vieții, omorârea morții și a păcatului și Învierea la viața curată pe care ne-o dăruiește Hristos Domnul. Primim Agheasma Mare spre sfințirea sufletelor și a trupurilor, spre sănătatea noastră, spre sfințirea caselor noastre și spre tot folosul de trebuință", a arătat Înaltpreasfințitul Părinte Casian.

După sfințiere, Agheasma Mare a fost pusă de părintele Arhiepiscop împreună cu preoţii şi diaconii Catedralei în sticluțele special pregătite, după care acestea au fost oferite credincioşilor prezenţi, atât pentru ei înşişi, cât şi pentru cei cunoscuţi ai lor care nu se pot deplasa sau pentru cei aflaţi în suferinţă, în boli şi în alte încercări.

La final, clericii Catedralei Arhiepiscopale au mers, după tradiţie, în procesiune cu Agheasma Mare și icoana praznicului Botezului Domnului la Reședința arhiepiscopală, unde au fost întâmpinați de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian şi toţi au primit binecuvântarea Înaltpreasfinţiei Sale prin stropirea cu Agheasmă Mare.

Pe parcursul acestor zile de sărbătoare, credincioşii din cele două judeţe ale Eparhiei Dunării de Jos, Galaţi şi Brăila, pot merge la bisericile de care aparţin pentru a primi Agheasma Mare, având în vedere că peste 150.000 de sticle au fost pregătite cu mare grijă de preoții şi voluntarii parohiali, spre a aduce binecuvântare, bucurie, înnoire şi sfinţire atât sufletelor, cât şi trupurilor noastre.

La Galați, ca în fiecare an, ziua de Bobotează va fi marcată sâmbătă, 6 ianuarie, la Biserica "Precista", situată în apropiere de Faleza Superioară, prin slujba de Sfințire a Apelor, dar și prin ceremonia de aruncare a crucii în apele Dunării - "Iordanul românilor", pentru a fi prinsă de credincioșii cei mai îndrăzneți și netemători în fața apelor fluviului.

Slujba de la Biserica "Precista", săvârșită de ÎPS Casian și un sobor de preoți, va începe la ora 13,00.

Citit 15209 ori Ultima modificare Luni, 08 Ianuarie 2024 12:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.