Măcar canalizare, dacă de asfalt nu se pune problema. Strada și aleea incertitudinilor edilitare (FOTO)
Foto: Anca Melinte

Măcar canalizare, dacă de asfalt nu se pune problema. Strada și aleea incertitudinilor edilitare (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(33 voturi)

Lucrări începute, abandonate, reluate şi tot neterminate / 11 ani pentru modernizarea unei străzi de 745 de metri” era titlul articolului publicat în 21 martie 2019 în care semnalam povestea fără sfârșit a străzii Pictor Isser. Suntem în ianuarie 2024, dar nimic nu s-a schimbat în bine. Poate doar în mai rău: gropile s-au lărgit și adâncit, hârtoapele s-au mărit, iar carosabilul și resturile de trotuare s-au degradat și mai mult. Ceea ce ne-a readus pe zona nemodernizată a străzii Isser a fost invitația primită pe e-mail la redacție.

„Locuiesc pe strada Aleea Pictor Isser din Galați, care pornește din imediata apropiere a Liceului «Anghel Saligny» și se termină în Drumul de Centură, aflat în reabilitare. Strada noastră nu dispune de sistem de canalizare. Fiind o stradă în ușoară pantă, singura posibilitate de racordare a străzii la sistemul de canalizare este în Drumul de Centură. Dacă Drumul de Centură va fi reabilitat, va fi aproape imposibil de conectat strada la sistemul de canalizare. Vă propun să veniți pe strada noastră, să faceți câteva poze și să faceți un reportaj care sperăm că va avea un ecou”, a fost mesajul primit pe adresa redacției.

Am dat curs invitației. Și, de cum am ajuns, ne-a cuprins senzația de deja-vu. Tot ceea ce scrisesem și fotografiasem în urmă cu aproape cinci ani era acolo, aproape neschimbat. Gropile, hârtoapele, carosabilul jerpelit și trotuarele măcinate. Imaginile sunt mai grăitoare decât cuvintele noastre! Cert este că aleea arată, totuși, mai bine decât strada cu același nume.

Ne-am reamintit și ceea ce afirma, la 1 ianuarie 2019, Primăria Galați, cu privire la lucrările care ar mai fi de executat în cadrul modernizării: „Pe tronson strada Tecuci – strada Aleea Cămine CSG – strada Emil Racoviţă – strada Aleea Pictor Isser, se impune înlocuirea conductelor de apă existente cu o conductă de apă, branşamente de apă către consumatori, infrastructura şi suprastructura carosabilului şi a trotuarelor. Pe tronsonul Aleea Pictor Isser – Magistrala CSG, lucrările vizează execuţia unui colector de canalizare, a conductei de apă, a racordurilor de canalizare la consumatori, a branşamentelor de apă, dar şi infrastructura şi suprastructura carosabilului şi a trotuarelor. Pe tronsonul Magistrala CSG – cămin existent, sunt prevăzute execuţia conductei de canalizare din strada Pictor Isser cu descărcare în căminul existent din strada Magistrala CSG şi execuţia conductei de apă din strada Pictor Isser până la inelarea cu conducta existentă din Magistrala CSG. În anul 2019, vom propune Consiliului Local alocarea fondurilor de la bugetul local pentru actualizarea proiectului în concordanţă cu necesarul actual şi cu noile tehnologii”, promitea Primăria.

La cum arată situația, noile tehnologii încă se lasă așteptate...

Iată ce ne-a comunicat acum Primăria Galați referitor la canalizarea străzii Aleea Pictor Isser: „Referitor la solicitarea dumneavoastră vă comunicăm că este în analiză posibilitatea de racordare a acestei străzi la sistemul de canalizare. Aceasta presupune pe viitor inclusiv găsirea soluției tehnice potrivite, precum și sursa finanțării”.

Ce-ar mai fi de spus dincolo de incertitudini edilitare?! Că strada și aleea Isser poartă de fapt numele celebrului pictor şi grafician român Iosif Iser (21 mai 1881 - 25 aprilie 1958) care, în variantă „culturnică” gălăţeană, a mai primit un „s”.

Citit 12290 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Ianuarie 2024 09:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.