Uniunea Europeană a aprobat 50 miliarde de euro pentru Ucraina

Uniunea Europeană a aprobat 50 miliarde de euro pentru Ucraina
Evaluaţi acest articol
(62 voturi)

Viktor Orban s-a opus pachetului de 50 miliarde de euro pentru Ucraina la reuniunea Uniunii Europene (UE) din decembrie și, de atunci și până la actualul summit, a tot transmis că Ungaria nu va ceda la presiuni și nu va face niciun compromis. Însă, joi, nici nu a început bine întâlnirea de la Bruxelles și președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat că toți cei 27 de lideri ai UE au aprobat deja ajutorul financiar pentru Ucraina, relatează HotNews.

În mod firesc, în spațiul public au apărut câteva semne de întrebare: "Ce a primit Ungaria ca să renunțe să se mai opună? A obținut Viktor Orbán un compromis înainte de a aproba acordul?" Întrebări legitime, cu atât mai mult cu cât Ungariei, o țară cu destule probleme economice, i s-au deblocat fonduri europene de 10 miliarde de euro înainte de summitul din decembrie, când Orban a acceptat să iasă din sală pentru ca ceilalți lideri UE să poată aproba în unanimitate acceptarea candidaturii Ucrainei la Uniunea Europeană.

Ungaria nu a primit nimic, au spus pentru The Guardian delegații unora dintre principalele state membre implicate în negocierile din această dimineață, de dinainte de summit. "Nu a obținut nimic", a spus unul dintre delegați. Viktor Orban "pur și simplu nu a mai avut nicio altă opțiune. A ieșit din joc", a adăugat altă sursă.

Întrebată dacă vreunul dintre lideri l-a amenințat pe liderul ungar cu repercusiuni, având în vedere discuțiile despre fie privarea sa de dreptul de vot, fie despre subminarea economiei ungare, o altă sursă a spus: "Nu cred că trebuiau să recurgă la o mare amenințare, ultimele săptămâni au arătat o mare unitate în rândul celor 26. Așa că nu cred că cel mai mare gest de amenințare făcut în weekend [sabotarea economiei] avea sens. Dar a fost clar că era într-adevăr pe cont propriu".

Acordul UE privind un pachet suplimentar de sprijin de 50 miliarde de euro pentru Ucraina a fost încheiat după ce un mic grup de lideri l-a convins pe premierul ungar Viktor Orbán să renunțe la vetoul său, potrivit Politico.

Înainte de începutul oficial al summitului, joi dimineață, Orban a avut o întâlnire cu președintele Consiliului UE, Charles Michel, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și liderii Franței (Emmanuel Macron), Germaniei (Olaf Scholz) și Italiei (Giorgia Meloni), cu ușile închise. Întâlnirea a fost apoi extinsă și la alți lideri, printre care premierul olandez Mark Rutte, premierul polonez Donald Tusk și premierul belgian Alexander De Croo. Iar aceștia par să-l fi convins să nu se mai opună, chiar dacă, în același timp, șeful său de cabinet, Gergely Gulyas, ținea o conferință de presă în care susținea că majoritatea statelor membre încearcă să "șantajeze" Ungaria și că nimic nu garantează că se va ajunge la un acord.

Un diplomat european a declarat pentru Reuters că fondurile pentru Ungaria care sunt "înghețate" rămân în aceeași stare. Precizarea este importantă, în contextul în care, înainte de summitul din decembrie în care s-a aprobat acceptarea candidaturii la UE a Ucrainei au fost deblocate 10 miliarde de euro pentru Ungaria.

Citit 989 ori Ultima modificare Joi, 01 Februarie 2024 18:30

3 comentarii

  • postat de Marcu
    Vineri, 02 Februarie 2024 12:08
    86.120.189.***
    Bravoooo !
    22
    42
  • postat de Adrian
    Vineri, 02 Februarie 2024 11:18
    128.127.117.***
    Deci in decembrie a primit 10 miliarde dar in ianuarie nu a mai primit si totusi a votat ca urmare a politicienilor abili din ue...ursula ...astia nici sa minta nu stiu...sa vezi cand se va activa articolul ala 5 sigur va intra nato in razboi pentru nimeni in drum
    40
    23
  • postat de Un roman
    Joi, 01 Februarie 2024 18:33
    84.232.141.***
    Ungaria ca si austria fac jocul rusilor, nu doar in aceasta problema, fiind calul troian al rusilor in U.E.
    Ce au in comun aceste ,,aliante.,, , destramarea romaniei, pe o parte rusii , vizand basarabia, pe cealalta unguriih vizand ardealu, iar austria, care nu demult se numea imperiul austroungar
    29
    46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.