Stresul și oboseala își pun amprenta pe cei vulnerabili. Două refugiate gravide au ajuns de urgență la Maternitatea „Buna Vestire”

Stresul și oboseala își pun amprenta pe cei vulnerabili. Două refugiate gravide au ajuns de urgență la Maternitatea „Buna Vestire”
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Șocul produs de război și oboseala acumulată la cozile interminabile din vămile ucrainene îi afectează puternic pe cei mai sensibili dintre refugiați. Doar în ultima zi, două refugiate gravide, cazate la Galați, au avut nevoie de asistență medicală de urgență la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie „Buna Vestire”. Din nefericire, una dintre femei a pierdut sarcina.

„Am avut două prezentări, din partea refugiatelor. O gravidă de 17 ani, cu avort sportan, căreia i-am oferit toate îngrijirile medicale necesare. Pacienta este bine, în prezent, și este supravegheată medical. Era în primul trimestru de sarcină. E un lucru care m-a impresionat: asistenta de pe ambulanța care a adus-o, azi dimineață, a venit și cu haine, și cu alimente. E un copil care a plecat de acasă cu ce avea pe ea și cu nimic în bagaje. A fost un gest foarte frumos. E foarte probabil ca avortul spontan să fi fost provocat de stres și de oboseală, de chinul fizic și psihic prin care au trecut oamenii aceștia. Și vârsta este o posibilă cauză. Ne-a trebuit interpret, pentru că ea nu cunoaște o limbă străină. O altă gravidă, care nu avea probleme din punct de vedere al sarcinii, probabil tot din cauza drumului și a stresului, a venit la un control pentru că avea contracții, dar, pentru că starea sarcinii era bună, a putut pleca înapoi, la locul de cazare”, a explicat dr. Liliana Caraman, medic la Spitalul „Buna Vestire”.

Număr de telefon pentru îndrumare

Conducerea Maternității de pe strada Nicolae Alexandrescu spune că refugiatele se pot adresa cu toată încrederea la unitatea sanitară. „Se pot adresa pentru servicii de specialitate, acordate în regim gratuit, dacă nu au documentele necesare, astfel încât să beneficieze de servicii decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, dar și pentru situații de urgență, direct la spital, dacă este cazul. Pentru programări, dacă se poate face o programare și nu este o urgență, pot suna la 0236-413131. Este numărul de telefon al centralei spitalului și vor fi îndrumate și sfătuite pentru a primi serviciile de care au nevoie”, a precizat dr. Costinela Georgescu, managerul Spitalului de Obstetrică-Ginecologie „Buna Vestire” Galați.

Citit 3605 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Martie 2022 20:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.