Testări gratuite pentru depistarea hepatitei cronice, în județul Galați

Testări gratuite pentru depistarea hepatitei cronice, în județul Galați
Campanie pe tot parcursul anului
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, alături de Asociaţia Română Anti-Sida (ARAS) și de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon” Iaşi au lansat miercuri, 30 martie, campania de informare, educare și conștientizare LIVE(RO)2-EST în județul Galați.

Potrivit organizatorilor, obiectivul proiectului este acela de a le furniza pacienților fără posibilități financiare servicii medicale de prevenire, de depistare precoce, prin screening, de diagnostic și de direcționare către tratament. Sunt vizați pacienții cu boli hepatice cronice, secundare infecțiilor virale cu virusurile hepatice B/D și C.

La fel ca în celelalte județe, pe lângă implicarea medicilor de familie, pe durata campaniei gălățene se vor derula ample activități de informare și de conștientizare, toate derulate sub sloganul <Împreună oprim hepatita. Hai la doctor!>”, au precizat organizatorii.

În județul Galați, 58 de medici de familie vor lua parte la campania gratuită de testare și de tratament a bolilor hepatice, potrivit hărții alăturate.

O problemă de sănătate publică

Două studii făcute, în 2013, la intervale relativ mici de timp, de Ministerul Sănătăţii şi de Institutul Clinic Fundeni, au ajuns la rezultate foarte asemănătoare: cinci la sută dintre români sunt infectaţi cu virusul hepatic C, în vreme ce alţi șapte la sută sunt purtători ai virusului B. Deși datele au suferit modificări de-a lungul celor nouă ani, hepatita C rămâne o problemă de sănătate publică, în țara noastră.

Ce sunt hepatitele cronice

Hepatita B este o infecţie virală a ficatului transmisă prin folosirea drogurilor injectabile, prin contactul sexual sau intim cu o persoană infectată şi prin expunerea la fluide umane, cum ar fi sperma, secreţiile vaginale şi laptele de mamă. Mulţi oameni care dobândesc hepatita B nu prezintă simptome, dar unii pot avea o stare asemănătoare cu cea provocată de gripă. Vaccinul împotriva hepatitei B există şi este foarte eficient.

Hepatita C este tot o infecţie virală a ficatului împrăştiată prin contact direct cu sângele unei persoane infectate. Virusul poate fi transmis sexual. Mulţi oameni care capătă hepatită C nu vor prezenta simptome, dar unii pot avea o boală asemănătoare cu gripa, care ţine câteva săptămâni. În acest moment, nu există vaccin pentru hepatita C.

Citit 5940 ori Ultima modificare Vineri, 01 Aprilie 2022 14:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.