Câți ani a durat modernizarea compartimentului de Primiri Urgențe de la Spitalul de Copii

Câți ani a durat modernizarea compartimentului de Primiri Urgențe de la Spitalul de Copii
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

"Până în aprilie 2021, Compartimentul Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii «Sf. Ioan» Galați - unde zilnic se prezintă peste o sută de pacienți - va fi reabilitat, modernizat, extins și dotat, cu bani europeni", anunțam în ediția din 25 iunie 2019 a ziarului "Viața liberă". Suntem în 2023 și, conform anunțului Primăriei Galați, vineri, 23 iunie, va avea loc inaugurarea noului Compartiment de Primiri Urgențe, în prezența ministrului Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Nu mai puțin de patru ani - din iunie 2019 și până în iunie 2023 - s-au dovedit necesari pentru punerea în operă a proiectului european "Reabilitare, modernizare, extindere și dotare Compartiment Primiri Urgențe - Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii «Sf. Ioan» Galați. O dovedește fără tăgadă calendarul! În acești patru ani, valoarea contractului atribuit de Primăria Galați firmei Rovis Lider SRL, pentru proiectarea și execuția lucrărilor, a fost ajustată de la 5.863.808 lei fără TVA, prețul inițial, la 7.820.635 de lei fără TVA - suma din ultimul anunț de modificare.

Optimism în iunie 2019

După cum ați putut afla din "Viața liberă", pe 24 iunie 2019 a fost semnat contractul de finanțare europeană pentru proiectul "Reabilitare, modernizare, extindere și dotare Compartiment Primiri Urgențe - Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii «Sf. Ioan» Galați", în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020. Valoarea totală anunțată se ridica la 10.904.659 de lei cu TVA, din care valoarea eligibilă este de 6.814.208 lei cu TVA. Contribuţia municipalităţii la cheltuielile eligibile (2 la sută) trebuia să fie de 136.284 de lei cu TVA, iar contribuţia proprie la cheltuielile neeligibile - 4.090.450 de lei cu TVA.

"Este un proiect care ne duce în topul instituţiilor sanitare din ţară, atât ca dotări, cât şi ca infrastructură. Mă bucur că reuşim, la Galaţi, să facem aceste investiţii pentru sănătatea copiilor noştri. Ei vor fi beneficiarii direcţi ai acestor lucrări, iar actul medical, odată cu dotările de ultimă generaţie, va fi cu siguranţă unul de înaltă performanţă, atât pentru stabilirea diagnosticelor, cât şi pentru intervenţii şi tratament", declara, la acel moment, primarul Galațiului, Ionuţ Pucheanu.

După cum explicau autoritățile, în cadrul proiectului urma să fie construit un corp nou de clădire (S+P+E): "Parterul va fi conectat cu cel existent și astfel se va extinde compartimentul primiri urgențe care va funcționa pe două secțiuni: primiri urgențe minore și majore. La subsolul clădirii vor fi: o cameră computer tomograf, o cameră angiograf și o cameră rezonanță magnetică. Tot în cadrul proiectului va fi achiziționat un aparat modern RX digital pentru o diagnosticare cât mai precisă. Vor fi reabilitate aleile de acces, trotuarele și parcările adiacente. Vor fi extinse și modernizate instalațiile electrice, sanitare, termice, climatizare și ventilație".

Data-limită de implementare a proiectului era 30 aprilie 2021, dar primarul Ionuţ Pucheanu spera că investiţia va fi inaugurată la finele anului 2020, pentru că licitaţia pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor era deja finalizată, contractul fiind adjudecat de asocierea Rovis Lider SRL - Proiect SA.

Contract modificat de (cel puțin) zece ori

Conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice, pe 24 iunie 2019 a fost atribuit contractul de proiectare și execuție pentru reabilitarea, extinderea, modernizarea şi dotarea compartimentului de primiri urgenţe de la Spitalul pentru Copii. Valoarea cu care a fost semnat era de 5.863.808 de lei fără TVA. Au urmat, însă, nu mai puțin de zece anunțuri de modificare, în majoritate, suplimentări ale valorii cu care a fost atribuit, și prelungiri ale duratei contractului cu câte 12 luni, cu câte șapte, cu câte trei luni, cu o lună... Ultima valoare - nu știm dacă și cea finală - este de 7.820.635 de lei fără TVA.

Rezultatul implementării proiectului va fi prezentat vineri, în cadrul unui eveniment la care vor participa ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, și secretarul de stat dr. Alexandru Rogobete, alături de primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, deputatul dr. Aurel Nechita și managerul spitalului, dr. Marius Dănilă.

Un alt proiect european care ar trebui finalizat anul acesta vizează modernizarea, extinderea şi dotarea Ambulatoriului Integrat de la Spitalul pentru Copii.

Citit 3524 ori Ultima modificare Vineri, 23 Iunie 2023 18:12

3 comentarii

  • postat de macarie banu
    Vineri, 23 Iunie 2023 10:47
    89.137.225.***
    romanii informati au invatat ca banii europeni nu poti pur si simplu sa-i dosesti asa,deodata.Se fura in portii mici dar timp mai indelungat. Nu doar la noi se practica,si vest europenii au coruptii si nesimtitii lor.......A fost o reticenta in a accesa fonduri europene pentru diverse proiecte,daca
    0
    0
  • postat de dan
    Vineri, 23 Iunie 2023 09:39
    89.120.230.***
    faceti comparatie cu spitalul de copii pentru cei cu afectiuni oncologice,construit de Doamnele acelea (pe care nu le inghitea "duamna"firea) si o sa vedeti cat a durat si mai ales cat a costat!nici nu se compara!acele Doamne au facut UN SPITAL din banii pe care i-am dat toti romanii ,dupa cum a put
    0
    0
  • postat de Iuliu
    Joi, 22 Iunie 2023 21:55
    5.13.234.***
    "Un alt proiect european care ar trebui finalizat anul acesta vizează modernizarea,extinderea şi dotarea Ambulatoriului Integrat de la Spitalul pentru Copii."

    Asta-i bună...dar măcar au început construcția acelui corpNOUde clădire,dacă tot se zice că ar trebui să-l finalizeze anul acesta!??Asta b
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.